Nepodceňte výběr venkovního osvětlení

Autor: K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Kategorie: osvětlení
26. 10. 2018
0 komentářů
Nepodceňte výběr venkovního osvětlení
Komerční
Kvalitní osvětlení je nepostradatelným prvkem každé stavby. Budoucí obyvatelé domu se zpravidla zaměřují na svítidla do interiéru a ta exteriérová zanedbávají. Což je skutečně škoda, neboť právě exteriérové osvětlení vám může přinést velký užitek. 

Je nutné řešit speciální osvětlení do exteriéru? 

Vnější vlivy, ať už prach, výkyvy teplot nebo vlhkost a mokro, klasická svítidla velmi zatěžují, neboť nemají dostatečnou IP ochranu (proti prachu a vodě) pro externí prostředí. Jejich umístění vně je porušením právních norem, a zároveň nebezpečné z důvodu nedostatečné ochrany před vniknutím vody, či prachu. Svítidla, která jsou označovaná jako venkovní, mají výrazně delší životnost.

Hledejte ta, která mají ochranu IP 44 a vyšší. Vybírejte vždy tak, aby venkovní svítidla splnila nároky na konkrétní místo.

Nepodceňte výběr venkovního osvětleníNepodceňte výběr venkovního osvětlení

Kam umístit venkovní osvětlení?

Nejčastěji využívanými jsou venkovní nástěnná svítidla. V případě umístění na fasádu domu vám nejlépe poslouží svítidla s pohybovým čidlem. Do altánu, či na terasu vybírejte svítidla bez čidla, aby vám světlo zbytečně nezhasínalo, pokud tam budete trávit čas.

Tam uplatníte i stropní či závěsná venkovní světla. Velmi oblíbené jsou též venkovní LED reflektory, které se umisťují pod střechy a převisy, nebo jinam do výšky, kde díky tomu a vysoké intenzitě světla, ozáří větší plochu. Pokud chcete opravdu kvalitní LED reflektor, podívejte se na řady Luxa nebo TheLeda renomovaného výrobce Theben.

Je třeba myslet také na schodiště, kde vám největší službu udělají vestavná svítidla ať již stropní a nástěnná, či zemní. Integrované osvětlení je oblíbené především proto, že nepřekáží v prostoru, nenarušuje vzhled a jeho světlo je příjemně měkké a neoslňuje.

Příjezdové cesty nebo chodníky nejlépe osvětlí pojezdová svítidla, která vynikají výjimečnou odolností vůči mechanickému poškození a díky tomu přes ně klidně můžete přejet i automobilem. Zároveň neoslňují a nepůsobí rušivě.

Na zahradu ale i k chodníkům se hodí také sloupková, či parková svítidla, jež svou výškou dostatečně osvítí prostor a navíc vypadají velmi efektně a vaší zahradě dodají atraktivní vzhled.

Nepodceňte výběr venkovního osvětlení
TIP: Nezapomínejte také na osvětlení do dílny a garáže, kde se vyskytuje vyšší prašnost. Ve sklepě, či skleníku je zase výrazná vlhkost. I zde raději sáhněte po svítidlech s vyšším krytím, aby co nejdéle sloužila.

Možností je opravdu mnoho, je jen na vás, pro jaký způsob se rozhodnete. Plánujte dle zatížení, plánovaného využívání ploch i požadavků na funkci. Vždy ale myslete především na bezpečnost a dostatečné pokrytí světlem, aby se vám bydlelo co nejkomfortněji.

Nejen venkovní svítidla potřebují vyšší ochranu. Také zásuvky a vypínače je třeba vybírat dle odpovídajícího krytí. Zohledněte tedy krytí IP i při nákupu domovních přístrojů a dalších prvků elektroinstalace pro exteriér
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama