Úprava podloží před pokládkou dlažby

Autor: CS BETON (4 příspěvky)
15. 9. 2018
0 komentářů
Úprava podloží před pokládkou dlažby
Příspěvek stavebníka
Kvalita betonové dlažby je v dnešní době opravdu vysoká a vydrží i hrubší zacházení či vysokou frekvenci pojezdu. Ve výsledku nezáleží pouze na výběru dlažby, ale i na úpravě jejího podloží.

Mnoho lidí často zapomíná, že správná úprava podloží je mnohdy důležitější než výběr samotné dlažby. Správně upravené podloží prodlouží životnost dlažby a zabrání některým nechtěným efektům, jakým může být například zvlnění povrchu, propad jednotlivých kamenů či jejich popraskání. Věnujte tedy stejné úsilí úpravě podloží, jaké jste věnovali i správnému výběru betonové dlažby. Jaké výhody přináší pokládka a jak správně postupovat?

VÝHODY POKLÁDKY BETONOVÉ DLAŽBY

Samotný proces pokládky dlažby je velmi jednoduchý a nenákladný. I přesto, že se dlažba musí pokládat na dobře zhutněné podloží, je možné pokládat dlažbu na sucho. Zejména u novostaveb či terénních úprav v zahradě oceníte možnost rychlé výměny jednotlivých kusů dlažby. Venkovní plochy se často zpevňují záhy po dokončení závěrečných úprav a podloží tak sesedává i několik let po zhutnění a to i při vynaložení nejlepší péče. V případě vzniku nerovností či narušení části plochy je pak oprava velmi jednoduchá. Při menším rozsahu umožňuje dlažba snadnou výměnu jednoho či několika kusů kamene. Při vzniku větších nerovností lze dlažbu rozebrat, podloží znovu zhutnit a následně dlažbu znovu položit. Odpadá tak nákladná rekonstrukce, která by vás čekala u jiných povrchových úprav než je betonová dlažba. Máte problém se zadržením vody na zpevněných plochách? Při správně provedené drenáži umožňuje vydlážděný povrch rychlý vsak dešťové vody a nedochází tedy ke vzniku kaluží a vlhkých míst. Místa, kde eventuálně hrozí hromadění vody lze doplnit o mikroštěrbinové trouby, které odvedou vodu do vsaku. Voda naší dlažbě a ani ostatním betonovým výrobkům neškodí. Pokud však při špatném odvodnění dlažba dlouhodobě stojí ve vodě. Na takto stále vlhkých místech se může také začít dařit mechům a houbám, které dlažbu sice nezničí, ale kazí celkový dojem.

POSTUP ÚPRAVY PODLOŽÍ PŘED POKLÁDKOU DLAŽBY

Samotný postup pak kombinuje několik kroků, které zabezpečí dokonale zhutněné podloží před pokládkou betonové či zámkové dlažby.

Reklama

ÚPRAVA PLÁNĚ

Pláň, nebo-li plocha vytvořená skrývkou či násypem zeminy, je úplným základem zpevněných ploch. Jedná se o prvotní vrstvu, jejíž úprava by měla respektovat projektovou dokumentaci, materiál podloží a účel zpevněné plochy. Dle této charakteristiky je nutné plán dostatečně zhutnit a minimalizovat tak riziko pohybu nejnižšího podkladu zpevněné plochy.

PODKLADNÍ VRSTVY A PŘÍPRAVA PODLOŽÍ

Pro konstrukce těchto vrstev lze použít drcené kamenivo o různých frakcích dle účelu použití plochy. Příprava této vrstvy je ovlivněna zeminou, tedy základem celé zpevněné plochy a předpokládaným zatížením. Jinak je nutné upravit podloží pro pochozí plochy a jinak pro plochy pojezdové. Zde je nutné pamatovat, že každá vrstva podloží musí být zhutněna zvlášť. Zpravidla by pak jedna vrstva neměla přesáhnout 100 - 150 mm. Po těchto částech by tedy plocha měla být vždy zhutněna vibrační deskou. Závěrečné hutnění betonové dlažby je také velmi žádoucí. Jen v některých případech se hutnění samotné dlažby nedoporučuje. A to v takových případech kdy jednotlivé kameny jsou velmi štíhlé a dlouhé. V takovém případě by vlivem zatížení vibračního stroje mohli praskat. Jsou to například: CSB - LEGANTO o výšce 50 mm a pro dlažbu CSB - VALENCIA o výšce 60 mm nedoporučujeme plochu hutnit vibrační deskou. Pouze u dlažby CSB - VALENCIA u výšky 80 mm je možné plochu zhutnit vibrační deskou s maximální hmotností 50 kg.

POKLÁDKA BETONOVÉ DLAŽBY

Dlažbu lze skládat buďto ručně nebo strojově. Ruční pokládku využijete především pro dlažbu se skladbou více kamenů či pro barevná provedení COLORMIX a NATURCOLOR, kdy je nutné pokládat kameny napříč vrstvami i paletami, aby vznikla nepravidelně probarvená plocha. Strojová pokládka se využívá především pro zámkové dlažby, které dodáváme ve skladbě na paletě a jsou určeny pro pokládky velkých ploch, například parkovišť a chodníků. Před závěrečným hutněním plochy stačí zasypat spáry křemičitým pískem o frakci 0 - 4 mm. Zasypání pískem doporučujeme po čase zopakovat.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
CS BETON (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací