Co potřebuje trávník po zimě

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
20. 3. 2016
1 komentář
Co potřebuje trávník po zimě
Příspěvek stavebníka
Možná se vám to již stalo, přišli jste po zimě na zahradu a nevěřili svým očím. Trávník prorůstal mechem a vypadal nezdravě. Je to bohužel častý jev, se kterým se ale dá bojovat. Trávník si po zimě prostě zaslouží pozornost a speciální péči.

Od trávníku si mnoho z nás slibuje, že jej jen občas poseká a nebude s ním mít jiné starosti. Jak ale odborníci upozorňují, trávník často vyžaduje více péče, než záhon trvalek. Co tedy s trávníkem na jaře? Nejprve si terén prohlédněte, abyste zjistili, co aktuálně váš trávník potřebuje. Nejčastějšími problémy jsou: plevel, holá místa a mechy. 

Odstraňte nežádoucího plevele

V případě, že na trávníku máte plevel, nejlépe se jej zbavíme vypichováním. Provádějte vypichování pravidelně a zvláště před vytvořením semen u plevelů! I na tuto činnost lze koupit speciální nářadí, aby vám šla práce rychle od ruky. Plevel vytahujte i s jeho kořeny.

Provzdušněte – hráběmi či vertikutátory

Provzdušnění provádíme hráběmi nebo pomocí vertikutátorů či provzdušňovačů. Díky této aktivitě odstraníte z trávníku mech a další odumřelé rostliny a předměty, které na trávník popadaly po zimě. V boji s mechem pomáhají také chemická ošetření trávníku. Na trhu je k dostání řada speciálních přípravků, většinou na bázi zelené skalice (síran železnatý), železo je pro trávník stopovým prvkem, mechy ho však nesnášejí.

Reklama

Proč na zahradě roste mech?

Mech je tradiční problémem našich zahrad. Existuje několik důvodů, proč vám mech na zahradě roste. Jedním z nich může být přílišný stín. Mechu se daří pod stromy a u zdí. Řešením je prořezat zahradu a pustit do ní trochu sluníčka. Dalším důvodem je nedostatek živin, trávníku obvykle chybí dusík a další hnojiva. Oštěřujte jej pravidelně hnojivy. Chybějící dusík můžete například doplnit rohovou moučkou v množství 100 gramů na 1 m²  nebo speciálními hnojivy.

Co potřebuje trávník po zimě

Další možnou příčinou, proč se u vás na zahradě drží mech je přílišné sekání trávníku nakrátko, trávník je tak oslaben a „nestíhá“ se dostatečně zahustit a na oslabená místa nastupují různé druhy mechů. Nastavte si výšku sekačky na 3-5 cm. Ohrožená jsou také velmi zatížená místa jako pěšinky nebo hřiště, proto je pravidelně provzdušňujte. Nepřehánějte to také s mulčováním a zavlažováním, podmáčená místa vyhovují právě mechům.

Reklama

Osázejte holá nebo poškozená místa

Místa, která zůstala po zimě holá, vydatně zkypřete, zbavte kamenů, rozdrťte hroudy a vysejte klasickou travní směs. Podle velikosti plochy zvolíme i velikost balení osiva. Rovněž vysejte novou trávu na místa, která jsou poškozená, neztrácejte čas regenerací - plochu by nejspíš rychleji osídlil plevel.

Trávník vyživte

Stačí si najít přípravek, který zároveň hubí mech a vyživuje trávník. Hnojivo obsahuje klasické základní živiny a také mikroprvky, ze kterých například hořčík, který má vliv na pevnost stébel a také železo, díky kterému je povrch nejen zdravý a svěží, ale také sytě zelený, navíc předchází žloutnutí trávníku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama