SERIÁL: Zahradní architekt radí - jaké jsou nejčastější chyby českých zahrad

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Příprava zahrady
5. 4. 2016
1 komentář
SERIÁL: Zahradní architekt radí - jaké jsou nejčastější chyby českých zahrad
Příspěvek stavebníka
Jaké jsou neduhy českých zahrad a čeho se vyvarovat? „Nepokládejte do záhonu nevzhledné umělé fólie, stejně růstu plevelu nezabrání. Nebojte se sázet stromy. Živé ploty sázejte ze stříhaných habrů. Udržujte hezké sousedské vztahy,“ radí zahradní architektka Iva Neumannová.

Fólie proti růstu plevele

Češi si v poslední době pokládají do záhonů polyethylenové folie s vrstvou kůry proti zarůstání záhonu plevelem. Věří, že ušetří práci a nebudou muset plít. Plevel ale roste i na fólii a kůra, kterou je folie zakryta, se musí opakovaně dosypávat. A tak je tato varianta nejen nevzhledná, ale také nákladná. Především ale trpí samotné rostliny. Nemají dostatek vláhy, protože drobné srážky se nedostanou ke kořenům. Navíc pod fólií vznikají plísně, které škodí kořenům a rostlinám se nedaří. Do záhonu s květinami se kůra ani folie nesmí dávat vůbec, protože by se trvalky nemohly přirozeně rozrůstat. Daleko lepším a levnějším řešením je sázet rostliny tak, aby v době 2–3 let srostly k sobě, a tím se výrazně sníží růst plevele.

Stromy dávají zahradě výšku, proměnlivost a stín

Řada majitelů nechce na svých zahradách stromy hlavně kvůli hrabání listů. „Stromy ale dávají zahradě třetí rozměr – výšku a také proměnlivost čtvera ročních období. Podle stromů poznáte také stáří zahrady. Stromy v zahradě rovněž dávají stín. Je rozdíl posedět pod slunečníkem na rozpálené terase nebo pod korunou stromu v zahradě,“ říká Iva Neumannová, která výsadbu stromů do zahrad považuje za nezbytnou.

Thůje patří na hřbitov

Častým nešvarem českých zahrad jsou živé ploty z thůjí. Rostou rychle, nejsou drahé, nic z nich neopadává, ale patří spíše na hřbitov než na vaši zahradu. Pokud se chcete rychle oddělit od sousedů, zkuste i jiné varianty „Velmi dobře vypadají stříhané živé ploty z habru. Výhodou habru je to, že shazuje staré listy až ve chvíli, kdy začnou růst nové, a proto vytváří téměř neprůhlednou clonu po celou dobu roku. Zapěstované sazenice habrů pro živé ploty lze koupit v rozdílných výškách od 30 cm až po dva metry. Hezké jsou také ploty vysazené z různých vyšších opadavých keřů, které mají při rašení listů a na podzim barvy ve více odstínech,“ nabízí alternativu živým plotům Iva Neumannová.

Reklama
SERIÁL: Zahradní architekt radí - jaké jsou nejčastější chyby českých zahrad

 

SERIÁL: Zahradní architekt radí - jaké jsou nejčastější chyby českých zahrad
Reklama

gardenshit.cz. Vy ale spíše hledejte pozitivní inspiraci – při svých zahraničních cestách, v tvorbě zahradních architektů nebo v odborných časopisech.

 Zahradní ateliér Iva Neumannová nabízí studii  nebo kompletní projekt zahrady, pomoc při realizaci zahrady svépomocí, tzv. zahradní coaching a odborné individuální konzultace. Iva Neumannová studovala na Vyšší odborné škole zahradnické v Mělníku, obor Zahradní a krajinná tvorba a na České zemědělské univerzitě v Praze -Suchdole, obor Zahradnictví. V průběhu celého roku působí v Praze a okolí, v letních měsících také v jižních Čechách. Její tvorba je inspirována krásou anglických zahrad.
Reklama

Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com a z archivu Ivy Neumannové.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací