Jak pečovat o primule - barevné poslíčky jara

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: květiny
24. 2. 2016
0 komentářů
Jak pečovat o primule - barevné poslíčky jara
Redakční článek
Již od konce ledna se zahradnictví plní malými rostlinkami, jejichž barevné květy upoutají pohled téměř každého. Výhodou primulek je to, že vydrží doma za oknem nebo na stole, ale od března, kdy pominou největší ranní mrazíky, se snadno uchytí také venku, třeba na terase nebo balkóně. Jejich pestré barvy vám jistě zvednou náladu a budou připomínat, že jaro je za dveřmi. Primulky neboli prvosenky patří k jaru stejně jako tající sníh.

Existuje asi 550 druhů primulek. Nejdostupnějším druhem, se kterým se právě v tuto dobu setkáme na pultech květinářských obchodů je primulka bezlodyžná (Primula acualis), která pochází z Číny. Českým zástupcem je například Prvosenka vyšší, která roste v Krkonoších či Primule Jarní neboli petrklíč. Další dostupné druhy jsou prvosenky nálevkovité (Primula obconica), Primula kewensis nebo prvosenky žahavé (Primula malacoides).

Krásná dekorace za málo peněz

Prvosenky se snadno množí a díky jejich bezproblémovému růstu je seženete v obchodě již za pár korun. Snadno si tak můžete vyrobit krásnou domácí dekoraci. Velmi pěkně vypadají v kombinaci s jarními cibulovinami. Primule jsou velmi oblíbené zejména kvůli svým nepřehlédnutelným květům a snadné údržbě. Jak jejich název napovídá, vyšlechtěny byly z petrklíčů – dnešní primulce, jak ji známe, předcházelo mezidruhové křížení a následné přešlechtění. V podobě, jakou známe dnes, jsou dostupné asi od 80. let minulého století.

Jak pečovat o primule - barevné poslíčky jara
Reklama

     

Jak pečovat o primule - barevné poslíčky jara

Léčivé účinky primulek

Prvosenka je dobře známá v praxi lidového léčitelství. Čaj z květů byl používán k posílení nervů a proti kašli. Také se běžně používá proti bronchitidě, zánětu plic, bronchiálnímu astmatu, chřipce revmatickým bolestem. V homeopatii se rostlina používá při onemocnění ledvin a neuralgiích.

Reklama

Jak pěstovat primule

Hlavní roli hraje výběr rostliny. Vybírejte si takové, které teprve budou kvést, ať se z jejich barevných květů můžete dlouho těšit. Každý květ kvete zhruba necelý týden, ale průběžně dorůstají nové. Primulkám se daří nejlépe na chladnějším, ale světlém místě. Ideální je okenní parapet v chladné nevytápěné místnosti. Zalévejte ji pravidelně, ale opatrně, aby nebyla přelitá, má ráda vlhkou půdu. Odkvetlé květní stvoly pravidelně odstraňujte, rostlina bude stále znovu nakvétat a bude dlouho dobře vypadat.

Jak pečovat o primule - barevné poslíčky jara

Přesazení na zahradu

Po odkvetení je určitě nevyhazujte, ale přesaďte ven na zahradu. Primulky vypadají krásně v trvalkových záhonech, na skalkách, v blízkosti jezírek, hodí se i na výsadbu záhonových obrub. Pokud je máme volně na záhonech, časem se rozsemení samy. Nejvhodnější místo na záhoně je pro polostinné nebo slunné místo, vyhněte se sázení na příliš suché nebo slunečné stanoviště. Na konci léta, nebo na začátku podzimu nás mohou ještě odměnit novým květem, určitě však pokvetou opět za rok na jaře. Ne všechny primule jsou ale dostatečně odolné proti mrazu. Jejich odolnost klesá s velikostí květu a ovlivňuje ji také barva. Drobný květ a žlutá, bílá nebo modrá bývají zpravidla otužilejší než třeba růžová nebo oranžová.

Reklama

Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací