Zahrada v únoru – nezapomeňte na prořezání stromů

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
4. 2. 2016
1 komentář
Zahrada v únoru – nezapomeňte na prořezání stromů
Příspěvek stavebníka
Únor je v plném běhu a řada z nás si vzpomene na svou zahradu, která momentálně odpočívá. Dobrou zprávou je, že od února se dá na zahradě opět pracovat. 

Únor a březen jsou totiž optimální období pro zimní řez ovocných stromů. Máte-li na zahradě ovocné stromy nebo bobuloviny, neměli byste tuto činnost vynechat. Řezání stromů se kromě měsíců řídí také počasím. Důležité je, aby teplota neklesala pod -5 °C, nejlépe aby nemrzlo ani nepršelo.  Které stromy se v lednu prořezávají? Automaticky to neznamená, že se mohou řezat všechny dřeviny na zahradě. Do prořezání se můžete pustit u jádrovin (jabloně, hrušně, jeřáb, kdoule) či lísky. Do konce měsíce byste měli také provést řez bobulovin (rybíz, angrešt atd.), které začínají rašit dříve než ostatní ovocné dřeviny. Hlubší zásah do starého dřeva je nutné provést dříve, než do větví začne proudit míza. Naopak nevhodné je v tomto období prořezávat peckoviny (třešně, broskve, meruňky, slivoně), u nich se řez provádí až během vegetace. Pokud máte na zahradě ořech, vyčkejte na úpravy až do léta. Proč stromy vůbec prořezávat? Cílem zimního řezu je zajistit rovnoměrný přístup světla k celé dřevině, což omezuje vznik mechů a houbových chorob a vytvořit vzdušnou a pevnou korunu, jež vám každým rokem poskytne dobrou úrodu. Je proto třeba prořezat všechny přehuštěné větvičky a odstranit špatně rostlé konkurenční výhony, nebo jinak nemocné větve. Větší řezné rány ošetříte nejlépe latexovou barvou, aby řezy nepronikaly do pletiv houbovité choroby, které způsobují odumírání větví. Štěpařský vosk zase urychluje hojení ran a řez se snáze zacelí. Jaké nářadí potřebujeme Vybrat si vhodné nářadí je základ pro úspěšnou prořezávku. Odborníci často upozorňují, že nástroje musí být ostré. Tupé břitvy totiž vytváří roztřepené rány, které se špatně hojí. Tupé nůžky zase stláčejí, zaškrtí a deformují cévní svazky a zamezují normálnímu hojení a proudění živin. Během úpravy stromů využijete například dvoubřité nůžky, kvalitní pilky, dosáhnout na nepřístupná místa vám pomůže husení. Pákové nůžky jsou dobré zase na likvidaci ostříhaných větví, případně na odstraňování výmladků (výhonků vyrostlých ze spícího pupenu).

Zahrada v únoru – nezapomeňte na prořezání stromů

Prořezání stromů krok za krokem Stanovte si základní tvar ořezu, hlavní větve by neměly růst pod sebou, ale pravidelně tak, aby vyplnily celý objem. Strom by měl mít plný tvar. Řez musí být co nejkratší a hladký, aby se rány snadno zacelovaly. Začněte od spodních větví – ty nejstarší, které se stáčí k zemi – zkraťte. Hlavní, neboli kosterní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. V této poloze pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží. Pokud chcete odstranit celou větev, řežte u větevního kroužku, což je místo, kde větev nebo výhon přisedají k větvi vyššího řádu nebo ke kmenu, asi dva milimetry nad patou výhonu. Vyšší řez vytváří pahýly, které mohou zaschnout až do zdravého dřeva a brzdí proces hojení. Řezy provádějte šikmo, aby po zacelení téměř splynul s původní větví. Potřebujete-li prořezat příliš zanedbaný strom, rozfázujte si zásahy do několika let, aby nedošlo k příliš bujnému zmlazení. Hurá do práce, ať máte v létě a na podzim bohatou úrodu.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací