Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
Kategorie: krb, gril
31. 8. 2015
0 komentářů
Zahradní krby – příslušenství a doplňky
Příspěvek stavebníka
Moderní venkovní grilovací krb nemusí nutně sloužit pouze ke grilování masa na běžném vodorovném grilovacím roštu. Pokud dostanete chuť zkusit letní grilování trošku jinak než s klasickým plátkem krkovičky položeným na rošt, můžete zkusit využít dalších možností, které může zahradní krb společně s dalším příslušenstvím nabídnout. 

Kvalitní zahradní krb je možno dovybavit celou řadou různého příslušenství a doplňků, které vaše letní grilování učiní nápaditějším, zábavnějším, pestřejším a někdy i zdravějším. Následující příklady alespoň částečně ukazují jakých možností je i u zahradního krbu možno využít.

Grilování na jehle (rožni)

Několik jednoduchých prvků příslušenství a je možno grilovat na otáčejícím se rožni drůbež či jiné maso vcelku. Otáčení usnadní grilovací motorek. Motor může být bateriový nebo do běžné elektrické sítě.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky
Reklama

Košíčky na drůbež nám velmi usnadní uchycení kuřete na grilovací jehle bez potíží s uchycením vyčnívajících křidélek i stehýnek.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Špízy se dají klasicky pokládat na běžný grilovací rošt a následně je otáčet více či méně pravidelně. Jednoduché zařízení určené pro použití společně s běžnou grilovací jehlou může tento klasický způsob inovovat a částečně i zautomatizovat.

Reklama
Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Vaření v kotlíku

Někdo by řekl, že zahradní krby nelze pro klasické vaření guláše, polévek a jiných pokrmů připravovaných v kotlíku efektivně využít. S využitím dalšího příslušenství lze u některých zahradních krbů však využít i této možnosti velmi dobře. Kotlík by měl mít vhodnou povrchovou úpravu např. smaltováním či být celý vyroben z nerezového materiálu. Vhodný materiál a povrch zajistí snadnější čištění i odolnost proti žáru a případné korozi. Uchycení a manipulaci umožňují zvláštní položky příslušenství – nosič kotlíku a otočný držák.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky
Reklama

Grilovaní na přírodním kameni

Chcete-li zkusit grilovat zdravěji, bez přepalování tuku a s výsledkem mnohem šťavnatějším, můžete vyzkoušet grilování na kameni. Příprava pokrmů na rozpáleném kameni odstraňuje téměř přepalování tuku odkapem do ohniště a přepalováním na grilovacím roštu. Jako materiál je většinou použit mastek nebo žula. Mastek vyniká svými tepelnými vlastnostmi (vysoké měrné teplo), přičemž žula naproti tomu je zase odolnější, tvrdší a lépe odolává tepelným změnám.  Ohřev u všech těchto přírodních materiálů musí být vždy postupný a pozvolný – jen tak je možno předejít případným trhlinám v materiálu.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

(žulová grilovací deska v krbu) Zabránit přepalování oleje při odkapu do paliva má i jiný typ příslušenství tzv. Biorošt. Tento rošt je tvořen vyspádovanými žlábky a tak tuk, místo aby kapal do ohně, odtéká ve směru spádu do přední okapnice a následně třeba do podložené nádobky.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Odkládací místa, krbové nářadí  a další vychytávky

         V nabídce dodavatele zahradních krbů však může být ještě mnoho dalších položek příslušenství. Při potřebě většího odkládacího prostoru si můžete vybrat od malé dřevěné poličky až po masivní betonový krbový stolek, který bude svým povrchem a designem dokonale pasovat k vybranému zahradnímu krbu. Dřevěný přídavný stolek je možno po použití uložit. Stolek betonový zase vyniká stejnou odolností proti povětrnostním vlivů jako samotný krb a může tak zůstat celoročně sestaven.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

              

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Krbové nářadíčko je praktický a někdy nutný doplněk. Usnadní čištění krbu , umožňuje upravovat oheň, přikládat palivo atd. K tomu účelu slouží lopatka , pohrabáč a kleště. Smetáček je určen především pro vymetení topeniště po vychladnutí a smetení popelu do popelníku.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Možnosti douzování a pečení

Rozšířená funkce zahradního krbu a krbové střechy o douzování je možno také považovat za doplněk nebo příslušenství. Pečení v uzavřeném topeništi kontrolovaném teploměrem je další možnou funkcí těchto kombinací. Udírny venkovních krbů mohou mít další drobné doplňky jako např. háčky na zavěšení uzenin, malá rošt, zabraňující propadávání z komína do topeniště, teploměr, dvířka na zakrytí topeniště a další.

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

                         

Zahradní krby – příslušenství a doplňky

Již při výběru zahradního krbu je vhodné se zajímat, zda je možno funkce krbu nějak dodatečně rozšiřovat, je-li v nabídce dostupné další příslušenství či případné doplňky. Zajímat by nás mělo, co všechno obsahuje základní vybavení (vždy by to mělo být vše potřebné pro základní grilování na roštu a vše nutné k bezpečnému a běžnému provozu – popelník, zábrana proti vypadávání uhlíků atd.) Současně by se měl kupující zajímat o možnost dodávek náhradních dílu a to i po mnoha letech. Kvalitní zahradní krb by měl vydržet dlouhá léta a tak může potřeba náhradního dílu vzniknou opravdu až za  dlouhou dobu po zakoupení. Jak je patrné, nabídka příslušenství může být opravdu pestrá a záleží jen na tom vyberete-li zahradní krb, který takové možnosti rozšíření umožňuje. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama