Vhodný zahradní krb pro vaši zahradu

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
Kategorie: krb, gril
20. 7. 2015
1 komentář
Vhodný zahradní krb pro vaši zahradu
Příspěvek stavebníka
Možná jste se již rozhodli, že vhodným doplňkem vaší zahrady by byl právě zahradní krb. Zahradní krb vám bude sloužit dlouhá léta a grilování s jeho pomocí či posezení s atmosférou plápolajícího ohně by pro vás mělo být potěšením. Zahradní krb by však měl být nejen praktickým pomocníkem, ale i ozdobou zahrady či terasy.  Výběr správného typu, který je vhodný právě pro váš účel a prostor je tedy vhodné nepodcenit a následující doporučení je možno brát jako malou nápovědu.

Prostor a dispozice zahrady

I běžný stavebnicový zahradní krb zabírá na vaší zahradě nezanedbatelný prostor a tak volba typu a tvaru záleží na velikosti a dispozici prostoru, kam chceme krb umístit. Má-li být dispozice rohová, pak je vhodné vybírat z nabídky rohových zahradních krbu či vybrat rovnou rohovou krbovou sestavu. Ta je doplněna o boční stolky a je tak vyřešeno i místo pro odkládání či přípravu grilovaných pokrmů. O boční stolky je možno u některých značek krbů pochopitelně doplnit i krbové sestavy přímé. Není-li dostatečně velký prostor lze vždy využít základních krbů bez stolků a vyřešit odkládají prostory jiným vhodným způsobem /přístavné či soliterní dřevěné stolky apod./ Stavěné krby na zakázku či celé zahradní kuchyně jsou náročné nejen finančně, ale také prostorově. Většinou jsou realizovány dle zvláštního projektu a stavěny specializovanými firmami.

Tvar, povrch a materiál zahradního krbu

Zahradní krb se stává centrálním prvkem zahrady a při vhodném výběru povrchu, tvaru a materiálu je možno ho včlenit natolik vhodně do exteriéru, že se stává plnohodnotným estetickým doplňkem zahrady. Jiný typ krbu asi vybereme k moderní novostavbě s betonovými prvky a strohými tvary a jiný k domu obvyklého tvaru, kde jsou požité klasické materiály. Tvary některých zahradních krbů jsou nadčasově klasické, ale lze nalézt i zcela moderní konstrukce nevšedního vzhledu i povrchu . Povrchy běžných stavebnicových krbů mohou být vymývané s použitím řady různých drtí nebo mohou být např. otryskávané, imitující pískovec či travertin atd. Další použité materiály na krbu by měli také vhodně korespondovat s materiály použitými v blízkém okolí či na přilehlé stavbě. Může to být např. měď, nerez, či ocel s nátěrem nebo jinou povrchovou úpravou. Dále bývá často použita keramika, žula, přírodní kámen.

Nároky na dopravu a sestavení

Domácí kutil či prostě šikovný jedinec jistě uvítá možnost dotvoření krbů dle vlastních představ nebo alespoň svépomocného sestavení. Většina stavebnicových zahradních krbů je koncipována tak, aby bylo možno krb odvézt od dodavatele vlastním vozidlem s přívěsným vozíkem, či malou dodávkou. Rovněž sestavení takových kvalitních zahradních krbů od renomovaného výrobce bývá jednoduché a běžně zručný zákazník by ho měl snadno zvládnout i bez zvláštního nářadí a materiálu. Některé venkovní krby jsou dodávány v „surovém“ stavu a jednotlivé díly se lepí silikonem nebo stavebním lepidlem a následně je možno je opatřit povrchovou úpravou dle doporučení výrobce. Ani zde však není potřeba se příliš obávat náročnosti prací. S uvedenými činnostmi by měl být však vždy být schopen na vyžádání a za úplatu pomoci dodavatel. U zahradních krbů a zahradních kuchyní stavěných na zakázku je naopak vše v rukou specializované firmy, stejně jako každá jiná stavba.

Reklama

Předpoklad trvanlivosti

Jedním z hledisek při výběru vhodného typu zahradního krbu může být i náš požadavek na dobu po jakou by nám měl krb sloužit. Někdo se stěhovat nebude, potřebuje „zahradní krb na celý život“ a s minimální údržbou. Naopak někdo by rád využil zahradní krb jen po dobu několika let, protože pak se třeba stěhuje někam úplně jinam. Kvalita materiálů a odolnost proti povětrnostním vlivům ovlivňují cenu. Lze pořídit opravdu velmi levné krby z lehčího typu betonu, ale je nutno počítat s tím, že jejich výdrž nemusí být nijak oslňující a po pár sezonách již nebude krb v dokonalé kondici a bude vhodné ho vyměnit. Naopak trochu dražší zahradní krb z litého betonu může dobře sloužit i desítky let při občasných menších investicích do údržby a spotřebního materiálu /grilovací rošt,  šamotový obklad apod./ Zahradní krby stavěné na zakázku se vzhledem k vysokým pořizovacím nákladů pořizují na opravdu dlouhou dobu, srovnatelnou s životností staveb. Je jistě mnoho dalších faktorů ovlivňujících správný výběr zahradního krbu a proto je vhodné výše uvedené informace brát jako opravdu základní rozhodovací pilíře.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací