Zahradní krb nebo přenosný venkovní gril?

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
Kategorie: krb, gril
8. 7. 2015
0 komentářů
Zahradní krb nebo přenosný venkovní gril?
Příspěvek stavebníka
Léto a období dovolených je již za dveřmi a s tím se blíží i období grilování na zahradě, společenských setkání spojených s posezením na zahradě a přípravou grilovaných pochoutek. Možná se stále někdo rozhoduje, zda si pro tyto příležitosti pořídit lehký a přenosný zahradní gril či stabilní a bytelný zahradní krb. V následujících několika odstavcích se pokusíme popsat výhody a nároky obou řešení z různých hledisek a trochu tak rozhodování o vhodném řešení ulehčit.

Jaký prostor máme na grilování k dispozici              

 U zahradního krbu je nutno počítat z vyšší hmotností. Ta může dosahovat několika set kg u stavebnicových krbů, ale i několika tun u krbů stavěných na zakázku. Z rozměrem je to podobné. Na běžný zahradní stavebnicový krb budete na své zahradě či terase potřebovat prostor široký cca 1-1,5 m a musíte počítat s hloubkou krbu min 0,6 m. Rovněž výška krbu může dosahovat běžně dvou a více metrů. Současně je nutno počítat s tím, že v této výšce bude vycházet kouř, který by neměl obtěžovat sousedy.  Je nutno také respektovat bezpečné dodržení vzdálenosti od hořlavých předmětů, tak jak je to většinou v návodu k použití doporučeno. Zahradní gril běžné velikosti není náročný na prostor a vzhledem k nízké hmotnosti lze přenášet a po použití uložit třeba do garáže. Jeho použití lze doporučit na malých zahrádkách, terasách s malou nosností či balkonech. Vždy je však opět nutné respektovat základní protipožární zásady.

Způsob využití a četnost používání

Pokud potřebujete zařízení pouze pro občasné grilování, raději po grilování zařízení uložíte do skladu a pokud není požadováno další využití jako dekorační prvek zahrady s efektem otevřeného ohně, pak je přenosný gril jakéhokoliv typu vhodným řešením. Je-li využití ke grilování častější a stává-li se grilování i jakousi společenskou událostí doplněnou posezením v blízkosti plamenů, bude rozhodně bezchybným řešením zahradní stabilní krb. Často však najdou v jedné domácnosti uplatnění obě řešení. Pro rychlé, jednoduché a přesné grilování přenosný menší gril a pro hezký delší večer s grilováním a posezením ve společnosti dohořívajícího ohně kvalitní zahradní krb.

Estetičnost

Často jsou přenosné grily dokonalým designovým moderním prvkem se spoustou technických funkcí a bezesporu s výbornou užitnou hodnotou. U stavebnicových zahradních krbů lze proti proti tomu stavět dokonalé včlenění do architektury zahrady, která tím získá na hodnotě. Vhodnou volbou je také  pro ty, kteří chtějí stabilní řešení při zachování možnosti rozebiratelnosti. Navíc je plápolající otevřený oheň v krbovém ohništi vždy vhodným doplňkem každé zahrady.

Reklama

„Společenské“ výhody

Stavebnicový zahradní krb nebo i krb postavený na zakázku, se vždy po grilování stává svým otevřeným ohněm přirozeným centrálním prvkem dávajícím okolní společnosti pocit soudržnosti, tepla a pohody. Není důležité zda se jedná pouze o rodinou večeři nebo větší společenskou událost. Teplo a zářící plameny zajistí spolehlivě přívětivou atmosféru.  To jediné přenosný zahradní gril nesvede. 

Finanční náklady

Přenosný venkovní gril lze zakoupit od opravdu velmi levných až po vysoce luxusní. Běžným cenovým rozmezím je 3-6 tis. korun. Stavebnicové venkovní zahradní krby střední velikostní kategorie /stavebnicová betonové konstrukce, kvalitní materiály, možnost využití široké škály příslušenství/ lze pořídit již od 7-8 tisíc korun. Pokud není rozpočet na zahradní krb omezen a prostoru je také dostatek, je  možno pochopitelně u na zakázku stavěných celých zahradních kuchyní utratit i stovky tisíc. Důkladným posouzením uvedených hledisek je možno si rozhodování zjednodušit a zdůvodnit. Možná však navzdory racionálním doporučením zvítězí prostě jen volba srdcem a nikoliv strohým rozumem. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama