Stání pro auta

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Pergola, terasa
23. 12. 2014
2 komentáře
Stání pro auta
Příspěvek stavebníka
Projekt na stání pro dvě auta jsem objednal na GServisu. Nechtěl jsem platit příliš velkou cenu za projekt. Na parcelu nám stání osadil kamarád.

Základy: Na podzim 2013 nám JCB vykopal jámy pro základové patky. Do těchto sedmy jam se vešlo 4.5 m3 betonu B20. Než beton zatvrdl, napíchal jsem tam 5 roxorů R12. Tyto roxory propojily základový beton se ztraceným bedněním 50 x 40 cm.  Následovalo usazení ocelových patek, proměření pravých úhlů, vzdáleností a roviny. Okolo toho jsme běhali s metrem a nivelákem přes dvě hodiny. Po zimě přišly na řadu terénní úpravy. Konečně se nám podařilo utopit ty velké kusy betonu, které se na parcele objevily společně se sutí a hlínou od všech možných kamarádů. Jelikož se šlo nahoru dobře o 60 cm, tak se v terénní vaně s úspěchem utopilo přes 24 tun recyklovaného stavebního materiálu.

Vazba: Na vazbu bylo třeba 3.5 m3 dřeva. Největší rozměr trámů je 24 x 15 cm. Takové trámy nemají ani na zvonici u kostela, ale projektanti z GServisu mají jistotu, že to nespadne. Protahovat tyhle drobky hoblovačkou se mně opravdu nechtělo. Naštěstí tchán za flašku půjčil hoblík se záběrem 30 cm. Hoblování zabralo snad 6 hodin, kdy jsem se vařil ve vlastní šťávě.  Vazbu dělal šikovný kamarád truhlář a musím říct, že se to povedlo. Vzpěry jsou začepované a navíc aretované vrutem. Trámy se nijak výrazně nekroutily.

Lazura: Nejprve jsem na natírání palubek používal štětec, ale bylo to dost zdlouhavé. Po osmi balíkách palubek jsem přešel na váleček a tím se rychlost natírání zdvojnásobila. Kvalita nátěru byla stejná nebo možná i lepší než u štětce. Barva HK Lasur má tu výhodu, že nepotřebuje penetraci a má účinky proti škůdcům, podobně jako lignofix. První vrstva byla suchá během jedné, či dvou hodin, ale ta druhá vrstva vysychala i dva dny. Téměř pravidelně se po natření druhé vrstvy nebe zamračilo. Hurá všechny palubky odnosit pod střechu. Tam lazura odrážela paprsky, takže fungovala jako skvělá mucholapka pro všelijaké mušky, kterým se pod střechou líbí. Když už se podařilo počasí a palubky mohly schnout venku, tak po nich přeběhl pes nebo je pošlapalo dítě, případně se na ně vy***li ptáci. To je potom radost, když se s tím člověk tak piplá. Vazbu jsem natíral už jenom válečkem. Co den, to jeden nátěr.

Reklama

Podbití: Palubky máme z firmy Seca Borohrádek. Kvalita super, cena rozumná. Rozměr palubek je  5100 x 121 x 15 mm. Kamarád nám zapůjčil na přibíjení palubek kompresor a sponkovačku, čímž se nám krásně zkrátila doba montáže (cca 7 hodin).

Fólie a latě: Podle technického listu Tondachu na tašky Samba jsem spočítal šířku podbití a palubky se podle tohoto rozměru zkrátily okružní pilou. Předtím samozřejmě proběhla kontrola pravých úhlů. Fólie se sponkovala ruční sponkovačkou. Hřebíky ze stavby už nebyly, což mě donutilo je dokoupit, a jelikož nejsem troškař, tak rovnou 15 Kg hřebíků. Natloukli jsme kontralatě a potom podle technického listu rozměřili laťování. Latě se opět zařízli okružní pilou. Následovalo kotvení čelních prken a přitlučení mřížky proti ptákům.  Klempířinu z TiZn jsem opět zadal k realizaci paní klempířce.

Tašky: Dvě palety tašek se válely na parcele ještě z roku 2012. S kamarádem jsme je hodili na střechu a potom s tchánem rozložili. Dalo to asi na 2/3 střechy. Zbylou 1/3 jsem musel dokoupit. Celé dílo nám vlažným tempem trvalo tak asi jeden rok.

Reklama

V GServisu uvádí, že cena stavby na klíč je 100 tis. Kč. Když se kouknu na náklady, moc jsme teda neušetřili a to ještě nemáme hotovou dlažbu.

Náklady

Název položkyCena
Klempířina + práce
4 500 Kč
Tašky
22 000 Kč
Fólie DEKFol
2 500 Kč
Hřebíky 3 x 5 Kg
570 Kč
Sponky do pistole
500 Kč
Palubky SECA 70 m2, 15x121 mm
15 000 Kč
HK Lasur - kaštan, 25 litrů, štětec, ředidlo
7 000 Kč
Lignofix 5l
1 000 Kč
Dřevo na vazbu, latě
15 000 Kč
24 tun recyklátu a doprava
5 000 Kč
Patky L 120x120 7 kusů, pozink
1 100 Kč
Roxory
500 Kč
Ztracené bednění
750 Kč
Beton 4.5m3 B20
7 500 Kč
Výkop základových patek
600 Kč
Projekt
1 590 Kč
Celkem85 110 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama