Tři roky poté aneb poslední článek

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
29. 11. 2012
3 komentáře
Tři roky poté aneb poslední článek
Příspěvek stavebníka
Tak si myslíme, že právě uzrál čas na napsání závěrečného příspěvku do našeho blogu. V tomto článku bychom chtěli shrnout, jak to vypadá u nás 3 roky po nastěhování. Hlavně co se týče stavebních činností a nákladů na bydlení.

Co se týče stavebních činností, tak můžu s čistým svědomím říct, že pracovní morálka a chuť klesá s každým dnem déle od nastěhování více a více. Vzhledem k tomu, že už je většina věcí postavených a udělaných, tak se tak nějak nechce nic nového vymýšlet a zlepšovat. Ale i tak si vždy na rok následující naplánuji nějaké ty činnosti, abych úplně nezakrněl.

Letos to bylo dodělání udírny, dokončení terénních úprav, zhotovení terasy kolem zahradní buňky a také postavení výběhu pro nového člena rodiny a kvůli němu také to hlavní tj. dokončení oplocení (viz článek dříve). Oplocení, které jsem následně, jak šel čas a jak jsem častěji a častěji viděl naší dnes již 8 měsíční fenku zlatého retrívra na jiné straně plotu, než bych si sám představoval, opravoval a vylepšoval. Jelikož je to můj i náš první pes, tak jsme s hrůzou zjistili, že společně se psem k nám také časem dorazila psí puberta.

Kdo zažil, pochopí… …musíme to vydržet. V roce příštím bych chtěl postavit přístřeší a střechu na zahradní buňce a navíc postavit dětem nějaké to zahradní hrací cosi (kluzačka, houpačka, prolézačka atd.). Fotky přidám až podle výsledku obou akcí.

Reklama

Teď tedy ke stavebním činnostem. Udírna, tak jak ji vidíte na fotkách, nás vyšla na cca 7 tisíc. Rozhodnutí, že si udírnu postavíme, padlo zejména kvůli profilu terénu, který jsme si na zahradě vytvořili a který k postavení udírny přímo sváděl. Takže v první fázi tvorby terénu kolem sklepa, jsem vytvořil kopku s přívodem kouře od topeniště. Letos vyšel čas i peníze na dodělání. Tedy postavení udící komory (z betonových cihel), stropu (železobetonová deska vlastní výroby), a střechy (OSB desky, trámky, kanadská šindel). Komín jsem rovněž obestavěl z betonových cihel a jako vedení kouře jsem zakoupil komínovou ocelovou trubku s klapkou.

Pak scházeli již jen dvířka do udící komory, teploměr a tyče na zavěšení dobrot k uzení. Udírna udí! Udili jsme asi čtyřikrát (hlavně klobásy - bohužel snědeno a nevyfoceno), ale nějaké úpravy na ní ještě proběhnou, aby fungovala ještě lépe. Hlavně topeniště a kouřovod do kopky nyní po vyzkoušení potřebují upravit. 

Stavba terasy proběhla jako vždy: zabetonování obrubníků, navezení frakce a vydláždění. Tam jsem si také dovolil ještě před dveřmi vytvořit rohožku z mříže s odvodem vody (viz foto). Psí výběh jsem dělal podobně, jen jsem vedle obrubníků zabetonovával sloupky na oplocení a místy místo dlažby přišla hlína zaseta trávou. Luxusní zateplenou boudu dostal na starost bratr. 

Reklama

S dokončením terénních úprav přišel ten pravý čas na založení zahrady, takže jsme se jali sázení stromů, keřů, živého plotu, květin... S příchodem výše zmiňované psí puberty se naše fenka jala zakracování, vytrhávání a přirozené likvidace slabých kusů. Na což jsem se já jal zabezpečovaní, oplocování a ochrany toho, co zůstalo a přežilo. Ale jinak žijeme s naším pejskem harmonický život … My budujeme, ona ničí… funguje to na jedničku.

Vybavení domu je stejně jako dokončování zahrady a okolí domu pevně spjato s financemi. Razíme pravidlo - nemusíme mít všechno hned za každou cenu. Takže jde vše pomalu a postupně, z čehož potom máme o to větší radost. Takže se nám v letošním roce povedlo dokončit vybavení obývacího pokoje, pracovny a kuchyně (tam už toho moc nechybělo). Nyní je na řadě dětský pokoj, který bude muset být dimenzován a projektován minimálně na dva kluky.

K nákladům na bydlení bych chtěl napsat jen pár čísel tak, jak po uplynulých třech letech vychází.

Reklama

Topení probíhá pomocí kondenzačního plynového kotle a přitápěním v krbové vložce. Ve spotřebě plynu je i ohřev teplé vody. Roční průměrná cena za spotřebovaný plyn u nás vychází na cca 11500,- Kč.

Dřeva spálíme cca 7 metrů a máme ho zdarma, nebo dá se říct za pomoc v lese u rodičů. Elektřina u nás vychází na průměrných 11000,- Kč ročně. Obě komodity odebíráme od společnosti EON. Smutné je, že už můžeme počítat jen s tím, že to nikdy nebude méně, ale naopak. Co se týče vody, tak to je dané většinou místními cenami. U nás platíme za průměrných ročních 80m3 cca 1500,- Tak asi takhle…

Děkujeme, že jste si naše články četli a doufáme, že naše rady a zkušenosti více pomáhaly než škodily. Stavění svépomocí zdar aneb když Vás to nezabije, tak Vás to určitě posílí. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací