Zahradní jezírko

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: zahradní jezírko
11. 10. 2012
0 komentářů
Zahradní jezírko
Příspěvek stavebníka
Tvar jednoho nebo soustavy jezírek, které si na zahradě chceme vybudovat, záleží jen a jen na naší fantazii. Rozhodně je však důležité věnovat dostatečnou pozornost výběru toho správného místa.

Jezírko by nemělo být ani ve stálém stínu, ani vystavené trvalému slunečnímu záření. Slunce by mělo na jezírko dopadat maximálně 6 hodin denně. Vodu by mohly znečišťovat padající listy nebo jehličí. Proto jezírka neumisťujeme ani pod stromy, znečištěná voda by narušovala biologickou rovnováhu jezírka.

Jestliže si chceme pořídit okrasné jezírko, u kterého počítáme s tím, že v něm některé rostliny a ryby mají přezimovat, mělo by být tedy hlubší než 80 cm.  U velkého koupacího jezírka zase dbáme na to, abychom dobře zvolili poměr mezi hlubokou volnou zónou vody pro plavání a zónou osázenou rostlinami, které slouží pro udržení čistoty vody v nádrži.  Obecně platí: osázena má být jedna třetina vodní plochy.

Zahradní jezírka potřebují k udržení správné rovnováhy dostatek kyslíku, který zajišťují nejrůznější čerpadla anebo různé vodotrysky. A správně zvolený filtr ve spolupráci s mikroorganismy zajistí optimální prostředí pro rostliny i pro ryby.

Reklama

Zahradní jezírka a nejrůznější vodní nádrže lze dnes úspěšně vybudovat za pomoci speciální nepropustné fólie. Folii roztahujte opatrně.  Pamatujte, že při zakládání většího jezírka budete potřebovat více pomocných rukou.  Společně pak rozkládejte folii tak, abyste ji nepotrhali a také, aby nevznikaly záhyby. Položenou folii nakonec uhlaďte a vytažený okraj zafixujte sypaným pískem.  Poté bude následovat jako další pracovní krok vytvoření mělké pobřežní zóny.

Pokud nám stačí menší jezírko, pořídíme si pouze hotový plastový výlisek.  Hotová jezírka dnes seženete v každém trochu větším centru pro dům a zahradu a to v mnoha tvarech a velikostech.  Zvlášť trvanlivá a mrazuvzdorná jsou jezírka z umělé hmoty zesílená skleněnými vlákny.

Zahradní jezírko
Reklama

Před stavbou velkého zahradního jezera se informujte na stavebním úřadě. Na stavbu jezírka se totiž vztahuje stejná ohlašovací povinnost jako na drobné stavby.

Pokud chceme mít zahradní jezírko, které bude vyhovovat i ptactvu, mělo by mít pozvolně klesající břehy.  Ptáci musí mít jistotu, že u jezírka mohou pít bez obav z koček.  Pro ten případ se osvědčilo umístit ve vzdálenosti 30až 50 cm od břehu několik plochých kamenů tak, že budou vystupovat z vody pouze 1-2cm.  Jednotlivé kameny by měly být od sebe dostatečně vzdálené a jejich horní plocha by neměla být větší než 25 cm2. Jen tak se na nich nedokážou kočky udržet.

Každé jezírko uvítá napájení dešťovou vodou či vodou studniční. Lze však použít i vodu z vodovodního řadu.  Dobře založená vodní zahrada posléze bude vyžadovat jen minimum práce a péče.  Je možné se pak obejít i bez chemie, jelikož vhodně zvolené bahenní a vodní rostliny ji svou čistící funkcí plně zastoupí.

Reklama
Zahradní jezírko

Výběr rostlin pro jezírko je obrovský. Je však třeba dbát na jejich požadavky na kyselost či zásaditost vody a půdy.  Vysazují se v nádobách do různých stupňů hloubky dle jejich požadavků. Břehy zkrášlíme například rákosem obecným, kosatcem žlutým či puškvorcem.  Pro dekoraci na vodní hladině zvolíme například stulík malý žlutě kvetoucí, dále třeba orobinec nejmenší, lakušník vodní anebo řezan pilolistý. Pro tekoucí vody můžeme volit mezi vrbinou penízkovou, pomněnkou zakrslou anebo bíle kvetoucím bahníčkem vzplývavým, které mohou působivě lemovat břehy potůčků.

Zahradní jezírko

Vodní prvek v zahradě je pověstnou třešinkou na dortu.  Dodá zahradě nevšední kouzlo a také kousek tajemna. Přidáte-li k jeho okrase leknín, ten se jistě stane korunou vašeho jezírka.  Vody ve venkovních úpravách se rozhodně nevzdávejte, i když to pro vás bude znamenat trochu námahy navíc, jistě bude tato námaha bohatě odměněna.

Zahradní jezírko

Zuzana Bohdalová Foto: travelphotogallery.net, z.bohdalova, apinchofprim.blogspot.com, minigardener.wordpress.com, blog.hydra-aqua.us.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací