Zakládání rohů a první řady ztraceného bednění

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
11. 7. 2015
5 komentářů
Příspěvek stavebníka
Před týdnem jsme provedli betonování základových pasů a nyní je na čase pustit se do založení rohů a stěn ztraceného bednění.

Pro obvodové stěny jsme použili tvarovky o šířce 40 cm a pro vnitřní nosné stěny tvarovky s šířkou 30 cm. Ztracené bednění od výrobce PRESBETON jsme poptali ve stavebninách DEK.cz, požádali o objektovou slevu a nechali si ho přivézt i složit přímo na stavbě. Pokud se vám nepodaří vybetonovat základové pasy zcela přesně, je třeba před pokládkou ztraceného bednění zjistit nejvyšší bod pásu, od kterého budeme začínat. Pro vyrovnání tvárnic ztraceného bednění použijeme zavlhlý beton stejné nebo vyšší třídy, než byla v základech. Důležité je v betonárce domluvit, aby měl beton drobné kamenivo a nestalo se vám, že při urovnávání tvárnic nebudete moci tvárnici doklepnout z důvodu velkých kusů kamene v betonu. Pozici prvního rohu jsme určili pomocí provázků natažených mezi lavičkami. Roh jsme do betonu vyznačili tužkou a zatlučením hřebíku. Obdobný postup byl proveden v dalších rozích domu, které se navíc kontrolovaly také na vzdálenost od prvního rohu a to jak po délce stěn, tak také úhlopříčně. Po usazení rohových tvárnic do přesné polohy a stejné výšky probíhalo rozmisťování dalších tvarovek již podél provázku. Před skládáním další vrstvy tvárnic bylo třeba na první řadu položit výztuž z roxorů. Použity byly roxory o průměru 8 mm rozmístěné ve dvou řadách po celém obvodu venkovních i vnitřních tvarovek ztraceného bednění. TIP: V předchozím videu se můžete podívat, jak jsme betonovali základové pásy. V příštím videu se podíváme na záznam z workshopu, na který si budoucí stavebníci přijeli vyzkoušet práci se ztraceným bedněním.

Otázka

Pokládali jste první vrstvu ztraceného bednění do zavadlého betonu, nebo na sucho přímo na vybetonované základové pásy? Pište, prosím, do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Skládání hydraulickou rukou
1 190 Kč
Doprava
1 000 Kč
Ztracené bednění ZB 25-30, 120 kusů
4 050 Kč
Ztracené bednění ZB 25-40, 300 kusů
9 675 Kč
Celkem15 915 Kč
Reklama

Přílohy

Cenová nabídka ztraceného bednění PRESBETON - DEK.cz
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací