Přípojka vody a osazení vodoměrné šachty

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
19. 5. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pozemky v Rostoklatech mají k dispozici obecní vodovod. Abychom se na vodu mohli napojit, je třeba vybrat a nainstalovat vodoměrnou šachtu. Na internetu jsme si vybrali šachtu, kterou vyrábí společnost SINEKO pod označením VS-DK1 H.

Mezi hlavní uváděné výhody na internetových stránkách výrobce patří jednoduchá a rychlá instalace šachty bez složitých stavebních opatření, snadná manipulace při osazení do výkopu nebo například konstrukce odolná proti spodní vodě bez nutnosti obetonování. Majitelé pozemků s výskytem spodních vod ocení jistě mimořádnou odolnost proti vztlaku a vyplavení spodní vodou díky patentované konstrukci DOUBLEKON® Šachtu nám až na pozemek přivezla zdarma zásilková služba a dle jednoduchého výkresu osazení jsme vyznačili bagristovi prostor o průměru zhruba 2m a nechali ho vybagrovat jámu do hloubky 1,5m. Dno jámy jsme zbavili zbytků hlíny a nasypali na něj štěrk frakce 8-16 do výšky přibližně 10cm. Štěrk bylo třeba zhutnit a urovnat pomocí vodováhy. Na takto připravený základ byla usazena šachta a po uvolnění vnitřních matic vsazena přívodní a odvodní vodovodní hadice o průměru 32mm. Následovalo opětovné zatažení vnitřních matic, které vytvoří vodotěsný spoj, ale zašroubovat je v tomto případě byla pěkná makačka. Pro zajištění šachty jsme kolem prstence ve spodní části vytvořili betonovou kotvu o šíře přibližně 25cm a výšce 10cm. Na kotvu jsme použili zavlhlý beton a vyarmovali jej zbytky kari sítí, které jsme měli k dispozici. Díky pískovému podloží nebylo třeba shánět žádný materiál na zásyp šachty a bylo možné použít písek a sypkou hlínu z výkopu. Dle slov výrobce lze pro zasypání použít téměř jakýkoliv materiál, který nebude obsahovat velké a ostré kameny, či tvrdé kusy hlíny a nehrozí tak poničení šachty.

TIP: V předchozím článku naleznete doporučená opatření od brněnské organizace Centrum pasivního domu před zahájením stavby pasivního domu. V příštím videu se podíváme na stavbu sloupku oplocení ze systému PILEG, do kterého jsme vsadili skříň pro elektroměr.

Otázka

Podle jakých kritérií vybíráte vodoměrnou šachtu pro svou stavbu?  Pište do komentářů.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Štěrk pod šachtu
661 Kč
Vodoměrná šachta SINEKO VS-DK 1H (s DPH 15%)
5 607 Kč
Celkem6 268 Kč

Přílohy

Vodoměrná šachta VS-DK 1H – produktový leták
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama