Pojištění stavby

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Příprava
10. 11. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Při stavbě předchozího domu nás navštívili celkem 3x nezvaní hosté a způsobili škodu v hodnotě cca 15 tisíc korun. V rámci stavby domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ jsme se proto rozhodli zjistit hned na začátku, jaké jsou možnosti pro pojištění stavby.

Oslovili jsme pojišťovacího makléře s žádostí o vypracování nabídek na pojištění rozestavěného domu od více pojišťoven s cílem nemít za každou cenu nejlevnější pojištění, ale mít pojištění od společnosti, která v případě pojistné události vyplatí to, co slíbila při uzavírání smlouvy. Zjišťovali jsme, jak bych měl jako stavebník postupovat při uzavírání smlouvy. Zda stačí vyplnit formulář na internetu a mít jistotu, že je správně pojištěno a jak by měla vypadat stavba, aby ji bylo možné pojistit. Ze společnosti Čásenský & Hlavatý, kterého jsem si zvolil jako pojišťovacího makléře, nám na dotazy odpovídal jeden z majitelů - Jan Čásenský.

Co musí stavba splňovat a kdy ji mohu pojistit?

Stavbu lze pojistit i před zahájením prací a to v okamžiku, kdy je na stavbu vydáno stavební povolení a je tedy dokončena projektová dokumentace, ze které lze vyčíslit budoucí hodnotu stavby.

Je nutné mít stavbu oplocenou?

Je nutné, aby pachatel, který chce něco ukrást, musel překonat nějakou překážku. Pokud by nebyla stavba oplocena, nebylo by možné pojistit složený stavební materiál. Plot je tedy minimálním zabezpečením, které pojišťovna vyžaduje.

Reklama

Jak se díváte na pojištění uzavřené prostřednictvím internetu?

Jsou pojišťovny, které nabízí možnost sjednat pojištění online a někteří lidé tohoto způsobu sjednání pojistky rádi využívají. Osobně si ovšem nemyslím, že pro pojištění majetku a stavby je tato forma uzavření smlouvy optimální. Lidé se připraví o možnost nechat si pojištění podrobně vysvětlit nebo posoudit na místě. Pokud si k uzavření vybere stavebník nezávislého zprostředkovatele a pojistka se uzavře chybně nebo v ní budou nějaké nesrovnalosti, může stavebník v takovém případě škodu na makléři vymáhat. Při pojištění uzavřeném přes internet se o tuto možnost připravuje.

Kolik zaplatím makléři za vypracování možností pojištění od více pojišťoven a doporučení ideálního řešení?

Makléři nezaplatíte nic. Služba makléře je pro stavebníka poskytována zdarma. Makléř má provizi za uzavření smlouvy přímo od konkrétní pojišťovny. Současně se nemusíte obávat, že Vám doporučí pojišťovnu u, které má největší provizi neboť provize jsou u všech pojišťoven stejné právě z toho důvodu, aby měli makléři motivaci vybrat opravdu ten nejlepší produkt pro svého klienta. Pro dům v projektu Svépomocí ŽIVĚ byl vybrán produkt od pojišťovny Allianz. Rozsah plnění od pojišťovny je poměrně široký. Umožňuje navýšit limity na stavební materiál, který je již zabudován nebo uskladněn na oploceném pozemku. Pro nářadí uložené v zabezpečené buňce nebo stavebním kontejneru lze vybrat limit až 150.000 Kč. Roční cena pojištění, které nám bylo doporučeno z hlediska rozsahu plnění, je 4.008 Kč

TIP: V předchozím videu najdete záznam z betonování desky. V příštím videu se podíváme na výběr hydroizolace a vysvětlíme si rozdíl mezi oxidovaným a modifikovaným pásem.

Reklama

Otázka Nechali (necháte) si svou stavbu pojistit? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Roční pojištění stavby
4 008 Kč
Celkem4 008 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama