Doporučená opatření před zahájením stavby pasivního domu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
15. 5. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Stavbu pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ jsme se rozhodli konzultovat také s odborníky z brněnské organizace Centrum pasivního domu. S ředitelem Honzou Bártou jsme dali dohromady několik tipů a doporučení, které v průběhu stavby uskutečníme.

Parametry domu byly počítány v programu PHPP (PASSIVE HOUSE PLANNING PACKAGE) a v závěrů výpočtů a konzultací v kombinaci s projektantem jsme se domluvili na pár změnách. Navýšili jsme tloušťku tepelné izolace z původních 26 na 28 cm a upravili plánovanou montáž oken do zdiva na předsazenou montáž oken do zateplovacího systému. Posuzovali jsme konkrétní typ oken, který jsme si dříve vybrali a zaměřili jsme se taktéž na rekuperaci. Dle slov Honzy Bárty je důležité, aby stavebník postupoval při stavbě podle kvalitní projektové dokumentace, kterou je dokumentace pro provádění stavby, nikoliv pouze dokumentace pro stavební povolení. My jsme si tvorbu obou typů dokumentací zadali již v začátku, proto věříme, že se nám stavba pasivního domu svépomocí úspěšně podaří. Zajímalo nás, zda jsou při výstavbě nějaká zásadní kritická místa, na která bychom se měli důkladně soustředit. Jan Bárta nám odpověděl, že takových detailů je celá řada a jmenovat lze například správné osazení a utěsnění oken. Styk obvodového zdiva se základy domu nebo styk obvodové stěny se střešní konstrukcí. Konkrétně v našem případě je to navíc napojení garáže v prostoru stěny i stropu a podobných míst je celá řada. TIP: První záznam z naší návštěvy Centra pasivního domu najdete ZDE. V příštím videu se podíváme na postup osazení a zapojení vodoměrné šachty.

Otázka

Konzultujete postup své stavby s projektantem a dalšími odborníky při osobních jednáních, nebo se řídíte pouze podle informací na webu? Pište do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama