Lze postavit pasivní dům svépomocí?

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
13. 5. 2015
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Někteří odborníci náš záměr realizovat stavbu pasivního domu svépomocí nevnímají se stejným nadšením, které panuje v komunitě Svépomocí.cz. Vydali jsme se proto do brněnské organizace Centrum pasivního domu, abychom zjistili, jak tato organizace funguje, s čím by nám mohla pomoci a co říkají na náš nápad „postavit pasivní dům svépomocí“.

Podle slov Honzy Bárty, ředitele organizace Centrum pasivního domu, lze stavbu pasivního domu zvládnout i svépomocí. Je však třeba se na tuto stavbu, stejně jako na každý velký projekt, důkladně připravit a konzultovat průběh jednotlivých prací s odborníky a firmami, které tomuto typu výstavby rozumí a dokážou Vám pomoci. Hodnotné informace tak můžete získat například na seminářích, které Centrum pasivního domu pořádá pro laiky i odbornou veřejnost, nebo v rámci individuálních konzultací, které můžete absolvovat například než se pustíte do projektování svého domu, nebo klidně i s dokončenou projektovou dokumentací či studií. Zajímali jsme se také o materiál vhodný na stavbu pasivního domu a chtěli jsme vědět, zda existuje materiál, který je podle Honzy Bárty pro stavbu pasivu ideální.  Dle Honzových slov je možné pasivní dům postavit téměř z jakéhokoliv materiálu a je důležité, aby se stavebník rozhodoval podle technických parametrů materiálů, snadnosti práce s daným materiálem a také svým vnitřním pocitem, který mu řekne „v domě z tohoto materiálu bych chtěl bydlet po zbytek svého života“.

TIP: V předchozím článku jsme vám ukázali návrh zahrady a model našeho domu od společnosti G SERVIS. V příštím videu se podíváme na podněty, které nám odborníci z Centra pasivního domu doporučili realizovat v průběhu stavby.

Otázka

Plánujete se pustit do stavby pasivního domu svépomocí, nebo si taktový dům raději necháte postavit najatou firmou? Pište do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama