Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
23. 11. 2014
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
V sobotu 18.10.2014 se na pozemku v Rostoklatech uskutečnil první živý workshop, tedy setkání na které mohli přijet stavebníci, kteří se chtěli seznámit s postupem oplocení pozemku, podívat se jak se oplocení správně provádí a cokoliv si pod dohledem odborníků vyzkoušet.

Na workshopu bylo k dispozici 30 volných míst, které se po zveřejnění článku s informacemi o sobotním živém setkání a formulářem pro přihlášení zaplnili během jediného dne. Nezbylo nám tak nic jiného než přihlašovací formulář druhý den zablokovat.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  Účastníci se po příjezdu na pozemek podepsali na prezenční listinu, dle chuti si vybrali z připraveného občerstvení a prohlíželi dokončené oplocení v jedné části pozemku a připravené zabetonované sloupky v části druhé.

Reklama

V 10:15 bylo setkání oficiálně zahájeno, prozradili jsme si, jaké činnosti nás čekají. Představili jsme Václava Hoška ze společnosti PILECKÝ s.r.o., který byl jako odborný technik po celou dobu na místě a ochotně zodpovídal dotazy svépomocníků.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  Na prvním stanovišti jsme si společně ukázali jak pomocí lihové fixy na sloupku vyznačit rysky, díky kterým budeme vědět:

Reklama
  • Jak hluboko do země sloupek zabetonovat
  • Kde bude umístěn držák podhrabové desky
  • Výšku, v které napneme provázek pro zabetonování ostatních sloupků
  • V jaké výšce umístíme vzpěru rohového sloupku
  • A nakonec výšku umístění svařované sítě PILONET

Po ukázce vyznačení potřebných rysek na sloupku jsme pomocí „štechru“ a „pák“ vyhloubili první díru pro sloupek. Stavebníci měli možnost „okouknout“ jak má díra pro sloupek správně vypadat a jak postupovat při jejím hloubení.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku
Reklama

  Následující etapou byl závod, kterého se účastnilo 7 dvojic svépomocných stavebníků s cílem v co nejkratším čase vyhloubit správně provedený otvor pro sloupek. Pro 5 nejrychlejších byla připravena poukázka v hodnotě 4.000 Kč na oplocení od společnosti Pilecký s.r.o.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  Nejlepších časů dosáhli:

  • Tomáš s Luďkem – 2:44
  • Jarda a Petra - 3:02
  • Mirek s Jakubem – 3:05
  • Petr a Víťa – 4:06
  • Luděk s Tomášem – 4:50

Všem výhercům poukázek upřímně gratulujeme

  Po vyhloubení otvorů jsme se přesunuli k ukázce betonování sloupků. Stavebníci měli možnost vidět míchání rychletvrdnoucího betonu Rapid přímo ve vykopané díře pro sloupek. Viděli jak správně umístit sloupek podél provázku. Jak hutnit beton a současně dodržet výšku sloupku i jeho kolmé usazení pomocí dvou vodováh.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  Opět se meze svépomocníky našli odvážlivci, kteří si chtěli vyzkoušet betonování sloupků na vlastní kůži. Šlo jim to báječně, i když betonování sloupků není tak jednoduché jak vypadá, když máte možnost „dívat se na práci zkušených plotařů“ V části pozemku, na kterém byly z předchozích dnů připraveny zabetonované sloupky, jsme se společně pustili do připevnění držáků podhrabových desek. Jeden držák jsme nechali připevnit technika Vaška a ostatní držáky se připevňovaly svépomocí.

Do držáků se osadili podhrabové desky. Řekli jsme si jak je správně nosit, jak synchronně posazovat do držáků i hlasitě sdělit svému kolegovi kolik centimetrů od kraje držáku je podhrabová deska odsazena, aby bylo možné vzdálenosti na obou koncích vyrovnat „na jedno ohnutí“.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  Na závěr jsme vyzkoušeli přichycení svařované sítě Pilonet HEAVY a její napnutí napínacím hřebenem a následně pomocí krepovacích kleští. Možnost krepování si přítomní svépomocníci velmi chválili a mnozí hovořili o velmi povedeném způsobu napínání pletiva ve srovnání s běžně užívaným čtyřhranným pletivem.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  Sobotní ŽIVÉ setkání jsme ukončili rozdáním připravených dárků od společnosti Pilecký s.r.o. a hromadnou fotografií.

Všem svépomocníkům děkujeme za účast, výhercům závodu gratulujeme a v příštím roce se těšíme na další společná živá setkávání.

Živý workshop se stavebníky – ukázka oplocení pozemku

  TIP: V předchozím videu jsme osazovali podhrabové desky, napínali pletivo a instalovali branky. Také jsme udělali součet celkových nákladů oplocení. V příštím videu se s vedoucí odboru územního plánování a stavebního odboru v Českém Brodu podíváme na dokumenty, které jsou třeba k získání stavebního povolení nebo ohlášení stavby a prozradíme si jaký je mezi stavebním povolením a ohláškou rozdíl.

Otázka

Jste připraveni po zhlédnutí práce svépomocníků pustit se dostavby oplocení také svépomocí? Přijedete se podívat na některé s dalších živých setkání? Pište do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama