Vytyčení pozemku

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
13. 11. 2014
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pozemek v Rostoklatech, na kterém vyroste v následujících dvou letech cihlový pasivní dům, je rovinatý a navazuje na okolní zástavbu. Při jeho procházení jsme však nikde nenarazili na geodetické body, které by určovali hranice pozemku, a tak bylo nutné před plánovaným zahájením stavby oplocení, pozvat geodeta.

Z inženýrských sítí je nyní dokončena a zkolaudována elektřina. Brzy proběhne dokončení přípojek obecního vodovodu a kanalizace. Po těchto přípojkách bude následovat stavba příjezdové komunikace, která se v našem případě nachází v severní části parcely. Při provádění prací spojených s budováním IS byla zemina ze skrývky ornice uložena na okraji pozemku, a protože jsme chtěli pozemek oplotit již nyní, nezbylo nám před příjezdem geodeta nic jiného než povolat bagr, který přebytečnou zeminu na severní straně pozemku odklidí pryč.

  Bagristovi trvala práce celkem 2,5 hodiny a po jejím skončení se nám pozemek konečně ukázal v celé své kráse. Následující den byl na pozemek pozván pan Jaroslav Hácha s firmy GEDEX.cz, která provádí geodetické práce na území celé České republiky. Když jsem ho poprvé telefonicky kontaktoval, potřeboval znát parcelní číslo pozemku, podle kterého si z katastru stáhne potřebné informace k provedení vytyčení pozemku.

  Ještě týž den večer nám zaslal emailem cenovou nabídku, kterou jsme akceptovali a domluvili se na vytyčení. Na pozemku jsme se sešli v 9:30 ráno. Před zahájením prací bylo třeba připojit se do „elektronických map“ což se z důvodu padání systému zprvu moc nedařilo. Nakonec se vše povedlo, určilo se místo, na kterém bude stát měřící stanice, a mohlo se začít se samotným měřením. Jeden kolega stál u měřící stanice a druhý s tyčí obcházel podle pokynů pozemek. Jakmile se podařilo určit správné místo, zatloukli pánové do země plastový geodetický bod, který v závěru ještě opatřili dlouhou trubičkou, aby bylo možné hraniční body vidět z dálky i ve vzrostlé trávě. V místech, kde bod přímo sousedí s plotovou podezdívkou stávající zástavby, geodeti označili místo také barevným sprejem. Stejnou rysku vytvořili i na středu elektrického pilíře. I když jsme geodeta pozvali až po zakoupení pozemku, ověřili jsme si, že vytyčení na katastru odpovídá naměřeným hodnotám, což jinými slovy znamená, že pozemek je opravdu tak velký, jaký jsme ho koupili.

Reklama
Vytyčení pozemku

  Měření bylo hotové přibližně za 1,5 hodiny a po 4 dnech jsme obdrželi emailem zpracovaný protokol z měření. Za vytyčení pozemku a umístění pěti plastových geodetických bodů jsme zaplatili celkem 5.250 Kč. Zajímavým zjištění pro nás bylo, že se cena nepočítá podle plochy pozemku v metrech čtverečních, ale podle obvodové délky pozemku a množství plastových mezníků, kterými je na konci pozemek vytyčen. Vše tak máme připraveno pro stavbu oplocení.

TIP: V předchozím článku jsme se rozhodovali, jaký materiál použijeme pro obvodové zdivo a stropy. V příštím videu se podíváme na postup stavby oplocení pozemku. Ukážeme si, jak rozměřit a vyhloubit otvory pro sloupky, a jak postupovat při jejich betonování. Kde je nutné počítat s umístěním vzpěr, a jak připevnit ke sloupkům podhrabové desky.

Reklama

Otázka

Pozvali jste na svou stavbu geodeta již při koupi pozemku nebo až později? Pište do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Vytyčení pozemku
5 250 Kč
Odvoz zeminy z čelní strany pozemku
1 750 Kč
Celkem7 000 Kč
Reklama

Přílohy

Cenová nabídka - vytyčení pozemku
Technická zpráva - vytyčení pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama