Energetické posouzení domu - může být dům pasivní?

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
28. 9. 2014
3 komentáře
Příspěvek stavebníka
Při předávání podkladů architektovi z G SERVISu, který zpracovával studii domu, jsme si sice pohrávali s myšlenkou pasivity domu, ale nekladli jsme jí prozatím hlavní prioritu. 

Opět to nebyl z naší strany ideální postup, ale definitivní požadavek na pasivitu jsme naštěstí stihli potvrdit včas a energetik tak mohl s architektem při optimalizaci domu spolupracovat.

Energetické posouzení domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ prováděl v G SERVISu Ing. Petr Hofman.

Jeho cílem bylo navrhnout ideální opatření, abychom se dostali na největší možnou podporu v programu Nová zelená úsporám. Ing. Hofman doporučil zateplit stěny domu šedým polystyrenem značky ISOVER GREYWALL tloušťky 260mm. Pro základy a sokl domu použít tepelnou izolaci ISOVER EPS PERIMETR tloušťky 240mm a strop nad 2.NP v prostoru půdy zateplit izolací ISOVER UNI o tloušťce 2x200mm.

Reklama
Energetické posouzení domu - může být dům pasivní?

Ekonomicky nejvýhodnější pro vytápění domu bude tepelné čerpadlo vzduch voda o výkonu 4kW. V porovnání například s plynovým kotlem bude vytápění domu tepelným čerpadlem o 50% výhodnější a roční náklady na vytápění budou kolem 14.000 Kč

Zda tomu bude v praxi stejně jako nyní na papíru, Vám prozradíme, až bude dům dokončen a používán :-)

Reklama

Petr při počítání domu hodnotil měrnou potřebu energie na vytápění domu, která u pasivního domu musí být menší než 15kWh/m2/rok.

Dále se hodnotí celková primární energie domu, respektive celková primární neobnovitelná energie domu, která dle požadavků programu nová zelená úsporám musí být menší než 50kWh/m2/rok.

Energetické posouzení domu - může být dům pasivní?
Reklama

  V našem domě vychází měrná potřeba tepla na vytápění 14kWh/m2/rok a neobnovitelná primární energie na 48kWh/m2/rok.

V obou případech tedy splňujeme nejvyšší požadavky kladené programem Nová zelená úsporám a budeme tak moci požádat o vyšší dotační podporu na stavbu pasivního domu (i v případě stavby svépomocí). Čáru přes rozpočet nám ovšem udělal Petr s komínem a plánovanou krbovou vložkou. I kdyby byla v domě krbová vložka s cílem zatopit si 1x za rok při rozbalování vánočních dárků, dům se za velmi krátkou chvíli přetopí. 

I samotný komín by v domě působil problémy, neboť v něm proudí vzduch a dům by se tak od komínu neustále ochlazoval.

V projektové dokumentaci jsme komín ponechali, abychom v případě nalezení řešení jak komín s krbem v domě zachovat, měli od stavebního úřadu stavbu komínu povolenou.

TIP: V předchozím článku jsme popisovali vznik studie domu a požadavky, které byly pro tento dům kladeny. V příštím videu se podíváme na průběh projektování domu. Prozradíme, kolik práce projektant zvládl za prvních 14 dnů projektování a odhalíme výkresy a řezy domu včetně detailů izolací základů, obálky i stropní konstrukce.

Otázka

Máte zkušenost se stavbou pasivního domu svépomocí? Lze mít pasivní dům s krbem a užít si tak párkrát do roka příjemné chvíle u hořícího ohně a praskajícího dřeva? Pište do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama