Koupě pozemku - co si ohlídat a na čem trvat při sestavování kupních smluv

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
16. 9. 2014
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pozemek v Rostoklatech prodávala realitní kancelář. Když nám však zaslala k doplnění údajů rezervační smlouvu, zpozornili jsme. Asi nejzásadnější pro nás byl odstavec, ve kterém se psalo, že podpisem rezervační smlouvy potvrzujeme, že nám byl předložen také návrh zprostředkovávané smlouvy, tedy kupní. Do předložení kupní smlouvy se ovšem realitní kanceláři před podpisem rezervační smlouvy ani trochu nechtělo a tak jsme se rozhodli, že přes tuto realitku naše cesta nevede.

Po kupní smlouvě jsme se již od začátku pídili a chtěli jsme na ní začít pracovat, abychom měli jistotu, že v ní opravdu bude zapracováno vše, co jsme požadovali, ale odpověď realitní kanceláře zněla jasně. Kupní smlouvu začneme připravovat až po podpisu rezervační smlouvy.

To je sice běžná praxe, pokud by jste ovšem svým podpisem v rezervační smlouvě nestvrdili, že Vám byl návrh zprostředkovávané smlouvy, tedy kupní smlouvy předložen.

Koupě pozemku - co si ohlídat a na čem trvat při sestavování kupních smluv
Reklama

Dalším argumentem, proč nepodepsat byla pouze dvoustranná rezervační smlouva mezi kupujícím a realitní kanceláří. Ve smlouvě nikde nebyl uveden majitel pozemků, který si tak s pozemky mohl v uvozovkách dělat, co chtěl a prodat ho klidně někomu jinému i přesto, že bychom ho měli rezervován.

Rozhodli jsme se proto ukončit spolupráci s realitní kanceláří a další postup jsme domlouvali přímo s majitelem.

Co pro nás bylo při tvorbě smluv zásadní Kupovali jsme pozemek s inženýrskými sítěmi (byly v ceně), ale v době prodeje byla dokončena pouze elektřina, takže jsme vlastně kupovali pozemek bez sítí :-)

Rozhodli jsme se tedy rozdělit celkovou kupní cenu na dvě poloviny a připravit dvě samostatné smlouvy.

Reklama
  • Smlouvu o prodeji pozemku
  • Smlouvu o dílo na výstavbu inženýrských sítí

Smlouvu o dílo jsme nechali sestavit tak, aby platba za celkové dílo byla hrazena postupně a to vždy po dokončení dílčích IS, řádné kolaudaci a předání budoucím provozovatelům (Elektřina ČEZU, silnice obci,…)

Druhou polovinu ceny plánovanou na výstavbu IS jsme rozdělili na další 4 díly, pro jednotlivé IS.

Reklama
  • Elektřina
  • Obecní vodovod
  • Splašková kanalizace
  • Asfaltová komunikace s chodníky a pouličním osvětlením

U dílčích IS jsme smluvně stanovili nejzazší termíny dokončení a sankce v případě prodlení.

Co když majitel sítě nedokončí

S majitelem pozemků v Rostoklatech jsme se při domlouvání koupi měli možnost již mnohokrát setkat a za tu dobu člověka dokážete odhadnout. Do této chvíle majitel dodržel vše, co řekl a není proto důvod proč by to mělo být v budoucnu jinak.

S majitelem jsme se domluvili, že stejný postup koupi (rozdělení platby na více částí a její uskutečnění až po dokončení IS) mohou udělat i všichni další zájemci o pozemky v Rostoklatech, kteří si je budou chtít pořídit dříve, než budou IS dokončeny.

Ta „nejhorší“ situace, která by teoreticky mohla nastat je, že současný majitel IS nedokončí a protože majitelé jednotlivých pozemků budou mít peníze na IS stále u sebe, zrealizují výstavbu inženýrských sítí sami z peněz, které majiteli doposud neuhradili.

TIP: V předchozím článku jsme vám ukázali náš pozemek a uvedli důvody, které nás dovedly k jeho koupi. V příštím videu se podíváme, jak vznikala studie domu a jak se s naším stručným zadáním popral architekt.

Otázka

Kupovali jste pozemek před výstavbou IS a řešili jste koupi podobným způsobem? Pište do komentářů.

Galerie

Koupě pozemku - co si ohlídat a na čem trvat při sestavování kupních smluvKoupě pozemku - co si ohlídat a na čem trvat při sestavování kupních smluv
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama