Workshop: Sestavení krovu připraveného na CNC stroji

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
1. 8. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Jak probíhá výroba a montáž krovu opracovaného na CNC stroji, jste měli možnost vidět v předchozích videích. Rozhodli jsme se objednat zmenšenou maketu valbové střechy, aby si mohl každý na vlastní kůži alespoň částečně vyzkoušet, jak je stavba krovu náročná, nebo spíš jednoduchá. A s účastníky workshopu jsme krov svépomocí postavili.

Možnost vyzkoušet si stavbu krovu jako „skládačku“ přilákala kolem 30 svépomocných stavebníků. Každý z nich dostal montážní plánek s očíslovanými prvky. A na úvod zaznělo několik praktických rad spolu s pokyny z úst odborného tesaře Honzy Jirky. Svépomocní stavebníci se tak dozvěděli, čím při stavbě modelu střechy začít. >> Zajímají vás detaily? Podívejte se, jak probíhal celý workshop na záznamu z přímého přenosu.

Postup montáže krovu

Už od začátku k sobě všechny jednotlivé prvky krovu krásně pasovaly. Model byl, stejně jako střecha domu, připraven tak, aby do sebe jednotlivé prvky dobře zapadaly. Díky odlišné velikosti čepů a dlabů bylo zajištěno například i to, že díl, který jsme podle čísla vkládali na správné místo, nešel jednoduše zaměnit v případě, že bychom jej otočili třeba vzhůru nohama. 

Workshop: Sestavení krovu připraveného na CNC stroji
Reklama

Při stavbě jsme se samozřejmě neobešli bez dlouhých hřebíků, závitových tyčí a palice. Do stavby bylo potřeba se pustit ihned po závozu modelu na stavbu. Pokud bychom to neudělali, krov, nebo v našem případě model krovu, by s největší pravděpodobností seschnul nebo by naopak dřevo nabobtnalo a jednotlivé díly by k sobě už nemusely tak snadno pasovat. Pokud by k něčemu takovému došlo, i to se dá poměrně jednoduše vyřešit. V takovém případě je vhodné lehce proříznout dlaby nebo rybiny, aby do sebe díly dobře zapadaly i při drobné změně velikosti vlivem povětrnostních podmínek.

Workshop: Sestavení krovu připraveného na CNC stroji

Pozice kleštin a krokví

Poté, co jsme dokončili spodní konstrukci, jsme zahájili stavbu krokví a zpevnili střechu kleštinami. Krov byl vyroben CNC strojem ve Stavebninách DEK. Tento stroj na trámech automaticky zakresluje pozice krokví i značky pro umístění kleštin. Stejným způsobem se připravuje otvor pro uložení závitové tyče. Takto srozumitelně a přehledně připravené díly pro montáž jsme společně se svépomocnými stavebníky velmi ocenili. >> Podívejte se na video s ukázkou výroby krovu

Reklama

Usazování nárožního trámu

Díky dostatečnému počtu pomocníků nebylo komplikované usadit ani nárožní trám. Při jeho dosednutí na spodní konstrukci, která v našem případě nahrazovala pozednice, jsme byli nuceni provést drobné korekce trámu pomocí motorové pily.

Workshop: Sestavení krovu připraveného na CNC stroji

Dohled profesionála při stavbě krovu

Sestavování krovu se účastnil i profesionální tesař. I přes svůj úctyhodný věk dostal díky své odvaze při práci ve výškách od účastníků workshopu přezdívku „spider man“. Svou prací a zkušenostmi nás přesvědčil o tom, že pustit se do stavby krovu svépomocí bez dohledu alespoň jednoho profesionála, by mohlo být přinejmenším riskantní. 

Reklama
Workshop: Sestavení krovu připraveného na CNC stroji

Bednění krovu z prken

Abychom přesně simulovali stavbu střechy, která probíhala na domě, bylo nutné provést bednění krovu. Při sklonu střechy 35% bychom jej standardně provádět nemuseli. Stavba domu v rámci tohoto projektu ale postupuje přesně podle vytvořené a schválené projektové dokumentace, a tak jsme bez sebemenších námitek zrealizovali bednění z prken, na které bude následně umístěna pojistná fólie s označením Mono Double Tape od společnosti TONDACH. A ještě doporučení ohledně prken – je vhodné je pobíjet vždy do takové výšky, do které dosáhnete. Předposlední prkno na krov pouze položte, ale nepřitloukejte.

Workshop: Sestavení krovu připraveného na CNC stroji

Poslední prkno nad ním pak standardně přibijte. Předposlední prkno, které jste položili pouze volně, pak vyndejte, a máte stupátko pro opakování tohoto postupu až na vrchol střechy.

Co řekli o workshopu účastníci?

Ptali jsme se svépomocných stavebníků, co říkají na montáž krovu, připraveného na CNC stroji: „Zajímá mě to, protože chci taky stavět.“ „Já jsem nadšený!“ „Zajímalo mě, jakým způsobem to funguje, jak to celé zapadá do sebe. Chtěl jsem vědět, jak to vypadá. „Myslím si, že na domku, který plánujeme stavět, bude krov podobný. Líbilo se nám, že to, co jsme tady viděli, tedy budeme obdobně realizovat.“ „Je vidět, díval jsem se pořádně, že tam nejsou žádné chyby.“ „Mně se to líbí strašně moc.“ „Líbí se mi, že jsme díky tomu pochopili, jak se to skládá.“ „Mně se to líbí.“ TIP: V předchozím článku se dozvíte víc o samotné montáži krovu. V příštím videu se detailně podíváme na jednotlivé položky v cenové nabídce střešní krytiny.

Otázka:

Troufli byste si na montáž krovu bez dohledu profesionála? Své odpovědi, pište prosím do komentářů.

Přílohy

Rozmístění krokví, kleštin a nárož
Model krovu 3D
Půdorys modelu krovu
Řez A-A
Řez B-B
Umístění vaznic, sloupků a nároží
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama