Betonování nosníků MIAKO stropu bez nadbetonávky a založení první řady zdiva v půdním prostoru

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
19. 7. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
V případě MIAKO stropu bez dodatečné nadbetonávky stačí betonovat pouze v prostoru nosníků. Tím pádem jsme se při betonáži stropu tolik nenadřeli a měli vše rychleji hotovo. Jak nejjednodušeji beton stahovat? A co jsme dělali po vyzrání betonu? To vše uvidíte v tomto videu.

Při využití vložek Porotherm MIAKO BN se beton ukládá pouze do prostoru nosníků mezi vložkami. Před betonáží je potřeba tyto vložky dostatečně navlhčit vodou, stejně jako dříve používané MIAKO vložky s nadbetonávkou. Z výpočtů nám vyšlo, že bychom měli spotřebovat 13,5 m3 betonu. Jen pro připomenutí, když jsme realizovali strop v prvním nadzemním podlaží, využili jsme běžné MIAKO vložky s nadbetonávkou a spotřebovali jsme 24 m3 betonu. Použili jsme pochopitelně také kari sítě s podložkami.  Připomeňte si, jak probíhaly přípravy na betonování stropu v 1. nadzemním podlaží.

Stahování betonu a jeho následné rovnání

Na začátku jsem beton stahoval dlouhou latí, a poté rovnal hladítkem. Později se ale ukázalo, že mnohem lepší metodou je použití krátkého prkna. Díky tomu se přebytečný beton podařilo stáhnout mnohem rychleji. Takové řešení bylo pochopitelně efektivnější zejména v místech, kde jsme nepoužili nízké vložky, protože bylo nutné zesílit stropní konstrukci. Strop jsme betonovali ve třech. Jeden člověk ovládal hadici čerpadla betonu a dva stahovali beton do roviny. Betonování bylo rychlé a nebylo potřeba kontrolovat výšku betonu, čímž se celá práce pochopitelně ještě zjednodušila.

Třítýdenní zrání betonu a založení jedné řady cihel Porotherm 30T Profi

Beton jsme nechali 3 týdny zrát a pravidelně jej kropili. Poté bylo podle projektové dokumentace potřeba založit jednu řadu cihel Porotherm 30T Profi, tedy cihel plněných minerální vatou, a následně nad touto řadou zdiva vytvořit železobetonový věnec pro uchycení střešní konstrukce. V den zakládání této řady cihel na stavbě poměrně intenzivně foukal vítr. Je to sice nestandardní situace, ale technik ze společnosti Wienerberger si s tím hravě poradil. Do středu budoucí zdi položil cihlu, která zajistila kousek prkna se zatlučeným hřebíkem. Ten znemožnil provázku, aby se ve větru více pohyboval.

Reklama
Betonování nosníků MIAKO stropu bez nadbetonávky a založení první řady zdiva v půdním prostoru

Poté, co jsme založili zdivo, jsme na cihly postavili bednění z OSB desek, z roxorů vyvázali armovací koše a vybetonovali věnec, na který později usadíme konstrukci střechy.

TIP: V příštím videu se dozvíte, jestli je pro konstrukci naší střechy lepší použít krov nebo vazníky.

Reklama

Otázka

S jakými postupy a nástroji máte dobré zkušenosti při stahování betonu? Své příspěvky, pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Drobné nákupy
1 500 Kč
Beton do věnce
8 056 Kč
Jeřábnické práce
2 500 Kč
Chybějící cihly Porotherm T Profi
1 300 Kč
Založení zdiva v půdním prostoru
3 000 Kč
Vybetonování stropu
32 846 Kč
Celkem49 202 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací