Příprava MIAKO stropu bez nadbetonávky

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Strop
22. 6. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Víte, co je to MIAKO strop bez nadbetonávky? Tušíte, v čem se klasické MIAKO vložky liší od těch, nad které již není třeba ukládat beton? V našem článku se dozvíte, jak se s novým typem stropu pracuje a jaké výhody nabízí oproti klasickému skládanému stropu. Celý postup a rozhovor s odborníkem Ivem Petráškem sledujte ve videu!

Posledně jsme vám ukázali stavbu obvodových a vnitřních zdí ve druhém nadzemním podlaží, kde jsme zároveň usazovali překlady nad okenní a dveřní otvory. Předvedli jsme vám postup zakládání vnitřního zdiva svépomocí s profesionálním vybavením z půjčovny. Na strop v prvním nadzemním podlaží jsme použili klasické MIAKO vložky, které fungovaly jako bednění. Na ně bylo po celé ploše stropu nutné uložit šesticentimetrovou vrstvu betonu společně s kari sítěmi.

MIAKO strop bez nadbetonávky – Porotherm MIAKO BN

Ve druhém nadzemním podlaží použijeme na strop nové MIAKO vložky, nad které se již žádný beton neukládá. Tento typ MIAKO vložek bez nadbetonávky neslouží jen jako bednění, ale je téměř hotovým stropem.

Příprava MIAKO stropu bez nadbetonávky
Reklama

Při betonování se beton umisťuje se pouze do prostoru nosníků mezi MIAKO vložkami. Výšku betonu tedy automaticky určuje jejich výška. Beton pak urovnáte pomocí krátké latě a hladítka neboli rajblíku. Výhodou je také to, že betonáž můžete provádět postupně. Vždy však musíte dobetonovat prostor mezi vložkami, takzvané žebro, v celé jeho délce.

Jak postupovat?

Při přípravě stropu z POT nosníků a nových MIAKO vložek bez nadbetonávky postupujete stejně jako při pokládání dříve používaných MIAKO stropů. Před pokládkou nosníků na zdivo je nutné předem připravit stropní podpory a uprostřed místnosti zajistit vzepětí stropu o 1/300 šířky místnosti v milimetrech.

Příprava MIAKO stropu bez nadbetonávky
Reklama

Například u třímetrové zdi tedy musíte zvednout strop uprostřed o jeden centimetr nad obvodové a vnitřní nosné zdivo. Na zdivo položíme asfaltový pás, který nosníkům v budoucnu umožní drobné pohybové korekce, aniž by došlo k vzniku možných prasklin v omítkách. My jsme použili asfaltovou lepenku IPA V60 ze Stavebnin DEK. Nad místnosti rozmístíme dle dodaného kladečského plánu POT nosníky. Při rozmisťování měříme osovou vzdálenost mezi nosníky, nebo rovnou do připravených nosníků ukládáme MIAKO vložky BN, tedy bez nadbetonávky. U místností, ve kterých bude otvor pro schody, komín nebo jiné prvky se doporučuje začínat s ukládáním nosníků právě v místech těchto otvorů. Díky tomuto postupu předejdete případné potřebě celý strop přeskládat, pokud zjistíte, že otvor měl být o 5cm jinde :-)

Příprava MIAKO stropu bez nadbetonávky

 

Reklama

Zaujal vás nový typ MIAKO stropu?

Nejste sami! Speciálně pro tuto stavební etapu jsme uspořádali další z řady živých workshopů přímo na stavbě a pozvali svépomocné stavebníky, aby si tuto technologii stropu přijeli osahat na vlastní kůži. Na workshop MIAKO strop BN se přijeli podívat také svépomocní stavebníci, aby si vložky prohlédli a vyzkoušeli si jejich ukládání na vlastní kůži. Jak to probíhalo? Podívejte se v dalším článku s videem.

TIP: V předchozím videu jsme zdili druhé patro a usazovali překlady. V příštím videu se podíváme na workshop, na kterém si svépomocníci přijeli vyzkoušet vložky Porotherm MIAKO BN.

Otázka

Co Vás na stropu Porotherm MIAKO BN nejvíce zaujalo? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Zapůjčení stropních vzpěr
15 520 Kč
Další drobnosti
5 000 Kč
Doprava vzpěr z půjčovny DEK
2 600 Kč
Skládání nosníků na strop
2 500 Kč
Asfaltový pás pod nosníky
513 Kč
MIAKO vložky BN a POT nosníky
58 067 Kč
Celkem84 200 Kč

Přílohy

Cenová nabídka stropu Porotherm MIAKO BN
Produktový leták pro strop Porotherm MIAKO BN
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací