Zdění druhého patra a usazování překladů

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
21. 6. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Dům již začíná nabývat konkrétních tvarů. Po vybetonování stropu a jeho řádného vyzrání se můžeme pustit do stavby druhého nadzemního podlaží. Dnes se tedy podíváme na zdění obvodových zdí a založení i zdění vnitřních nosných stěn. Neopomeneme se zaměřit i na usazení překladů.

Zdění po obvodu domu není složitá věc. Postup znáte z předchozích článků a videí. Je potřeba postavit deset řad zdiva. My jsme jej provedli pomocí pěny Dryfix. Nad desátou řadou začneme s osazováním překladů.

Překlady bezchybně

Stavebníci se v této fázi občas dopustí zásadní chyby, protože pokládají překlady na sucho. Stačí však málo a tento postup může mít velmi vážné následky. My jsme však dali na rady odborníků. Nad desátou řadu jsme proto překlady ukládali do dvanáctimilimetrové vrstvy tepelně izolační malty Porotherm TM. Jejím použitím minimalizujete tepelné mosty.

Zdění druhého patra a usazování překladů
Reklama

Aby překlad byl ve stejné výšce s obvodovým zdivem v jedenácté řadě, po stranách překladů jsme si připravili cihlu. Správnou výšku jsme kontrolovali pomocí vodováhy a drobné nerovnosti pak opravili pomocí gumové paličky. Nezapomeňte, že do té doby, než malta vytvrdne, je nutné zabezpečit překlady vázacím drátem, aby nemohlo dojít k jejich překlopení nebo pádu.

Dvakrát měř a jednou řež

Aby všechno sedělo jak má, vyžaduje zaměřování vnitřního zdiva mnohem větší přesnosti. Další kroky jsme proto směřovali do půjčovny strojů a nářadí Stavebnin DEK, kde jsme si zapůjčili zakládací sadu pro broušené zdivo a digitální nivelační přistroj HILTI. Nemusí se toho bát ani začátečníci, kterým pánové ze stavebnin velmi ochotně předvedou, jak se s technikou správně zachází. Před složením palet a budováním vnitřních zdí doporučujeme nejdříve zakreslit místa, kde budou stát vnitřní stěny domu. Díky praktickému opatření se vyhnete tomu, aby palety později překážely. Ušetříte si spoustu nervů a hlavně času, který místo přemísťování můžete využít ke koncentraci na samotnou stavbu. V místech, kde bude stát vnitřní nosné zdivo, jsme důkladně očistili povrch betonu. Následně jsme změřili výšku, abychom dodrželi desetimilimetrovou vrstvu zakládací malty v nejvyšším bodě stropu. Poté přišlo na řadu zaměření všech místností včetně dveřních otvorů.

Přesné ukládání malty

Po vyrovnání zakládacího přípravku jsme pokropili beton stropu a začali s ukládáním zakládací malty. Podívejte se na naše video, ve kterém uvidíte, jak by měla správná konzistence malty v míchačce vypadat.   

Reklama
Zdění druhého patra a usazování překladů

Položenou vrstvu zakládací malty jsme vyrovnali třímetrovou stahovací latí. Podle ní se také velmi dobře zednickou lžící odstraňuje přebytečné množství malty, kterou opět použijeme při zakládání dalšího zdiva. Jakmile byla zakládací malta zavadnutá, položili jsme na ni první vrstvu vnitřního zdiva. Vodováhou jsme průběžně kontrolovali, zda je vrstva dokonale rovná. Druhý den jsme pak mohli začít se zděním pomocí pěny Dryfix.

Jdeme do finále

Do dokončení druhého podlaží zbývá už jen pár kroků. Tam, kde jsou připraveny nerezové kotvy pro napojení na obvodové zdivo, stačí na vnitřních cihlách vytvořit milimetrové drážky. Kotvy je pak nutné přilepit zdící pěnou a přezdít další řadou cihel. V místech, kde kotvy nebyly k dispozici, museli jsme je dodatečně připevnit na obvodové stěny pomocí hmoždinek. Tak a nyní už je všechno připraveno na pokládku stropních nosníků a nového typu vložek MIAKO bez dodatečné nadbetonávky. O tom ale už příště. TIP: V předchozím článku najdete záznam z workshopu, na kterém jsme se věnovali založení a zdění obvodového zdiva ve 2. NP. V příštím videu se podíváme na přípravu MIAKO stropu bez dodatečné nadbetonávky

Reklama

Otázka

Jak dlouho a v kolika lidech jste prováděli zdění jednoho patra domu? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací