Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Komín
22. 4. 2016
2 komentáře
Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP
Příspěvek stavebníka
V článku o výběru komínu pro pasivní dům jsme si řekli důvody, proč je v domě požadavek na komín a proč jsme vybrali právě komínovou sestavu Schiedel Absolut. Vhodné je komín postavit ještě před betonováním stropu, takže se pouštíme do stavby právě teď.

Proč stavět komín před betonováním stropu?

Hlavním důvodem, proč stavbu zahájit ještě před betonováním stropu, je vyhnutí se šalování otvoru před betonáží. Když postavíte komín, nezbyde vám jednoduše žádný otvor, který by bylo potřeba šalovat.

Postup stavby

Den před příjezdem vedoucího technika, pana Jiřího Vrby, který na stavbu dohlížel, jsme napenetrovali beton desky v místě budoucího komínu, navařili hydroizolaci a do maltového lože usadili desku pěnového skla, která je součástí dodávky komínové sestavy Schiedel ABSOLUT.

Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP
Reklama

Z papírových šablon, které jsou součástí dodávky komínového systému, jsem na betonové tvárnice překreslil rysky a následně pomocí flexy a nožíkem, na integrovanou tepelnou izolaci v tvarovkách, vyřízl otvory pro:

  • Odvod kondenzátu
  • Komínová dvířka
  • LAS adaptér pro přívod vzduchu ke spotřebiči
  • Otvor pro sopouch

Na desku pěnového skla přilepíme tvárnici s vyříznutým otvorem pro odvod kondenzátu. Po posazení první tvárnice na desku pěnového skla následuje soklová deska, na kterou přilepíme tvárnici pro komínová dvířka, do níž osadíme první keramickou vložku. 

Reklama
Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP

Tenkostěnné keramické vložky vystřeďujeme vždy pomocí 3 vystřeďovacích prvků. Před ukládáním dalších tvárnic očistíme keramickou vložku navlhčenou houbičkou a naneseme tmel s pomocí vytlačovací pistole. Po uložení dalších tvárnic a vložení keramické vložky odpovídající délky provedeme uhlazení vytlačeného tmelu uvnitř vložek.  Další tvarovkou, kterou je třeba usadit do tenké vrstvy lepidla je tvarovka s vyříznutým otvorem pro LAS adaptér. Tento adaptér bude později sloužit k přívodu vzduchu komínem ke krbové vložce. Otvor je proto nutné vyříznout v tvárnici na takovém místě, kde bude později umístěn spotřebič.

Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP
Reklama

Další postup je již rutinou. Do vyzděných tvarovek vložíme tenkostěnnou keramickou vložku, která zapadne do hrdla předchozí vložky, na které jsme předem nanesli speciální tmel z vytlačovací pistole. Houbičkou odstraníme ze spoje vložek přebytečný tmel a vyhladíme spoj tenkostěnných vložek. Poté navlhčenou houbičkou očistíme hrdlo keramické vložky, naneseme tmel a opět pokračujeme se zděním betonových tvarovek. 

Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP

Komín jsme vystavěli do výšky stropu v prvním nadzemním podlaží. Přibližně 250 mm pod stropem jsme umístili sopouch pro napojení kouřovodu od spotřebiče. Komín ovšem nestačí pouze vystavět a zabetonovat! Před betonováním stropu je nutné zajistit komínu potřebnou dilataci. Pro tento účel je ideální minerální izolace tloušťky 30 mm, kterou nalepíme na komín v prostoru průchodu stropní konstrukcí.

Založení a stavba komínu Schiedel ABSOLUT v 1.NP

VIDEO

TIP: Jak správně vybrat komín do pasivního domu? To se dozvíte v předchozím videu. V příštím videu uvidíte záznam z workshopu, při kterém si svépomocní stavebníci vyzkoušeli stavbu komínu na vlastní kůži. Více informací o komínovém systému Schiedel ABSOLUT najdete na stránce www.absolutnikomin.cz.

Otázka

Plánujete postavit komín svépomocí nebo zadat tuto práci firmě? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Přílohy

Montážní návod - Schiedel ABSOLUT
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací