Zakládání první řady cihel

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
6. 1. 2016
3 komentáře
Příspěvek stavebníka
Přesné založení stavby vnímám osobně, jako tu nejdůležitější stavební etapu, pokud stavím z broušeného zdiva. U nás jsme zvolili kombinaci cihel Porotherm 30 T Profi a Porotherm 30 Profi Dryfix. Pro založení jsme využili službu „Pomoc se založením“ a obvodové stěny nechali založit od profíků.

V domluvený termín dorazil na stavbu odborník na zakládání staveb ze společnosti Wienerberger. Prvním krokem bylo proměření výšky základové desky, respektive desek pěnového skla, které jsme v jedné z minulých etap po obvodu domu ukládali. Při zakládání je důležité mít na stavbě nejen profesionála, kterého jsme si na založení stavby objednali, ale minimálně dva další pomocníky. Jeden bude míchat zakládací maltu a druhého bude mít k ruce zakládací mistr. „Služba Pomoc se založením zahrnuje pěti hodinovou pomoc technika na stavbě. Technik na stavbě po dobu pěti hodin fyzicky pracuje jako zedník a snaží se zaučit lidi, kteří budou ve stavbě pokračovat.“ Prozradil v rozhovoru Roman Busta ze společnosti Wienerberger. Službu Pomoc se založením jsme objednávali pomocí webového formuláře, který je k dispozici na stránce http://bit.ly/pomoc-se-zalozenim, přibližně s dvoutýdenním předstihem, abychom měli jistotu, že budeme zakládat v termínu, který jsme potřebovali. Ve stavebninách DEK jsme si půjčili míchačku, kterou jsme na začátku stavby nechtěli pořizovat, neboť se domnívám, že ji využijeme právě pouze při zakládání zdiva. Uvidíme, zda se mi tato domněnka potvrdí. Dále jsme měli připravenou vodu, pilu na řezání cihel, zakládací maltu a vlastní stahovací lať délky 3 m. Technik dorazil v domluvený termín a připravil digitální nivelační přístroj, s jehož pomocí nejprve prošel celý obvod desky. Výškový rozdíl na desce byl po obvodu asi 3 mm (rozměr desky cca 14x10 m). V nejvyšším místě se začalo s kladením zakládací malty na desky pěnového skla. Pro urovnávání zakládací malty se používá speciální přípravek, který si technici přivezli s sebou. (Pozn. pro zakládání vnitřního nosného zdiva jsem si později digitální nivelák i zakládací sadu půjčil na jeden den ve stavebninách a vše provedl v pohodě svépomocí. Ceník půjčovny najdete v tomto PDF). Po zavadnutí zakládací malty technici ihned přistoupili ke kladení první vrstvy zdiva. Do první řady jsme používali cihly plněné minerální vatou s označením Porotherm 30 T Profi. Pro vytvoření správné rohové vazby je nutné cihlu Porotherm 30 T profi zkrátit ve dvou třetinách její šířky. Z výroby zde má cihla již vytvořenou viditelnou drážku a pro nás to znamená, že není třeba žádné měření ani vytváření rysky.

Zakládání první řady cihel

Cihlu ukládáme uříznutou částí směrem do stěny a je vhodné nanést na tuto část lepidlo nebo zdící pěnu DryFix. Ostatní cihly se vedle sebe ukládají na sucho a jejich spoj je zde zajištěn pomocí pera a drážky. Během odpoledne bylo vše připraveno. Jednu stěnu a obvod garáže jsme záměrně nezakládali a nechali jej připravené na založení následující den, na který jsme naplánovali workshop pro stavebníky, kteří by si chtěli zakládání přijet vyzkoušet na vlastní kůži. Video z workshopu uvidíte v dalším příspěvku.

Reklama

TIP: Jak jsme dopravili cihly na stavbu? To se dozvíte v předchozím videu. V příštím videu se podíváme na záznam z workshopu na téma založení a zdění obvodového zdiva v 1.NP.

Otázka

Budete využívat pomoci se založením první vrstvy zdiva nebo budete zakládat svépomocí? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Služba Pomoc se založením
3 000 Kč
Celkem3 000 Kč
Reklama

Přílohy

Ceník půjčovny strojů a nářadí DEK
Půdorys 1.NP
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací