Pokládka desek z pěnového skla pod obvodové zdi

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
22. 11. 2015
5 komentářů
Příspěvek stavebníka
V projektové dokumentaci máme pod obvodovým zdivem zakreslenou 5 cm vrstvu desek pěnového skla. Šířka desky pěnoskla se kupuje přímo na šířku zdiva. V našem případě byly použity desky v šířce 30 cm.

Desky, které jsme použili, mají obchodní označení Foamglas Perinsul a kupovali jsme je ve stavebninách DEK. Desky byly na objednávku a je nutné použít konkrétně desky s označením Perinsul. Prodává se více desek z pěnového skla. Pod obvodové zdi jsou ovšem podle informací, které mám, určeny pouze desky Perinsul. Před pokládkou jsme z postavených laviček natáhli zednickou šňůru, abychom mohli při ukládání desek držet rovinu. V míchačce jsme rozmíchali zakládací maltu Porotherm AM, kterou jsme dále používali pro zakládání první vrstvy zdiva. Praxe nám ukázala, že je vhodnější zvolit řidší konzistenci malty, která zajistí, že desku pěnového skla půjde snadněji do malty urovnat (zamáčknout) a hlavně pod deskou vznikne souvislá maltová plocha. Podle instrukcí dodavatele je velmi důležité, aby deska měla pod sebou i nad sebou jednolitou maltovou vrstvu. Desky pěnoskla mají vynikající pevnost v tlaku, ale nesnesou bodové (lokální) zatížení. Pokud by deska ležela na dvou buchtách malty, je to špatně. Při řezání desek jsme použili obyčejnou pilku na dřevo. Řezání s ní bylo velmi snadné. Vytvořili jsme si tak pohodlně místo kolem prostupu vody či elektroinstalace, i míst vyústění kanalizačního potrubí. Zakládací malta pod deskami z pěnového skla byla díky pěknému počasí druhý den dokonale zatvrdlá a bylo možné pokračovat v zakládání první vrstvy zdiva. Důležité je, pokládat první vrstvu zdiva na desky z pěnoskla do minimálně 10 mm vrstvy malty. 

TIP: V předchozím videu jsme se věnovali penetrování a pokládce hydroizolace na desku. V příštím videu se podíváme, jak jsme dopravili cihly na stavbu.   

OTÁZKA

Uvažovali jste o použití desek z pěnového skla na své stavbě? Příspěvky pište prosím do komentářů.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Pěnové sklo a zakládací malta
36 136 Kč
Celkem36 136 Kč

Přílohy

Technický list Foamglas perinsul
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací