Čelní oplocení z plotovek Pilwood

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
23. 9. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Celou konstrukci čelního plotu jsme vystavěli ze ztraceného bednění, opatřili cementovou hydroizolační stěrkou a dozdobili cihlovými pásky Terca, kterými je obložena garáž domu i část druhého nadzemního podlaží.

Bránu, branku i příčníky pro plotovou výplň nám vyrobil kamarád zámečník a zbývalo vybrat vhodnou výplň, která bude ideálně bezúdržbová, nebude se na slunci deformovat a bude ji možné barevně sladit s domem.

Odolné plotovky bez nutnosti nátěrů

Volba padla na plotovky Pilwood z materiálu wood-plastic composite, který kombinuje 60% poměr dřeva s 40% zdravotně nezávadným polymerem HDPE. Plotovky Pilwood se vyrábějí v České republice, jsou plně probarvené, mají vysokou odolnost a dlouhou životnost bez nutnosti nátěrů.  K dispozici jsou ve standardizovaných profilech 120x11 mm nebo 90x15 mm a délkách od 100 do 200 cm. My jsme zvolili plotovky v antracitovém barevném provedení, které budou korespondovat s okny, okapy, parapety i vstupními dveřmi a garážovými vraty.

Čelní oplocení z plotovek Pilwood
Reklama

Na výplně plotových polí mezi sloupky budeme potřebovat celkem 73 plotovek délky 100 cm. Do branky a vjezdové brány spotřebujeme 53 kusů plotovek Pilwood dlouhých 150 cm.

Postup montáže - brána a branka

Plotovky Pilwood do brány a branky bylo nutné zkrátit na délku 145 cm. Aby byl řez rovný a čistý, používali jsme pokosovou pilu s kotoučem na dřevo.  Po nařezání plotovek bylo třeba rozměřit umístění otvorů. U brány a branky je každá plotovka upevněna pomocí 3 trhacích nýtů průměru 4,8 mm, pro které se připravuje otvor průměru 5 mm.

Čelní oplocení z plotovek Pilwood
Reklama

Na horní a dolní části branky máme navařenou pásovinu, takže otvor pro nýt je vidět i z vnitřní strany pozemku. Prostřední profil je tvořen jeklem, provrtaným pouze ze strany od silnice. 

Tip, jak ušetřit čas: Po vyměření, vyvrtání a namontování prvních kusů si připravte jednu plotovku jako šablonu a navrtejte podle ní všechny další.

Vždy jsme vrtali jeden krajní a prostřední otvor. Druhý krajní otvor jsme provrtali přes pásovinu na konstrukci, až po namontování plotovky.

Reklama

Postup montáže - výplně mezi sloupky

U plotovek, sloužících jako výplň mezi sloupky, bylo nutné připravit si otvory předem, protože jekly použité jako příčníky jsou předvrtány pouze z jedné strany.

Čelní oplocení z plotovek Pilwood

Příčníky jsou vyrobené z jeklů rozměru 60x40x2 mm. Uchycení ke sloupkům oplocení je řešeno přes držáky, které umožní posunout horní i spodní jekl tak, aby otvory byly ve svislém směru přesně ve vodováze. Jakmile jsme zkontrolovali rozmístění otvorů, opět jsme si jednu plotovku Pilwood nachystali jako šablonu a vyvrtali podle ní otvory do ostatních plotovek. Montáž polí tak dohromady zabrala jen pár hodin.

Pozor na nýtovací kleště

Plotovky Pilwood jsou bezúdržbové. Na požadované rozměry je uříznete stejně snadno jako dřevo a montáž s nýty zabere chvilku.  Určitě však nešetřete na nýtovacích kleštích. Náš první model za 250 Kč vydržel pouhé první dva nýty.  Čtěte také, jak jsme stavěli Gabionovou sypanou stěnu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama