Montáž garážových vrat Lomax

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: garážová vrata
31. 1. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Nová garážová vrata jsme vyhlíželi s nadšením. Těšili jsme se, že z vjezdu do garáže konečně odstraníme dřevěnou konstrukci s pojistnou hydroizoalcí i latě, které stávající “vrata” držely.

Technici ze společnosti LOMAX dorazili na stavbu kolem deváté hodiny a hned začali s vybalováním komponent k sekčním garážovým vratům Lomax řady Excellent. Jak jsme vrata vybírali, si přečtěte v předchozím článku.   Vrata se pohybují uvnitř vodící kolejnice, která je rozdělena na svislou a vodorovnou část. Po rozbalení vodících kolejnic se nasadí na svislou část každé kolejnice gumové těsnění.

Montáž garážových vrat Lomax

Dále je potřeba do kolejnice umístit dvoulinkový kabel, kterým budou propojeny fotobuňky ve spodní části vrat s motorem. Aby kabel při montáži nepřekážel, pomohli si technici lepící páskou, kterou kabel k vodící kolejnici přichytili. Na obě ostění otvoru si pomocí stahováků přichytili svislé vodící kolejnice a vyrovnali je do roviny.

Reklama

Vystředění vrat

Než bude možné navrtat otvory do ostění a kolejnice přichytit pomocí šroubů a hmoždinek, musí se budoucí vrata vystředit. Vystředění provádíme na spodní sekci garážových vrat. Aby šla sekce na kolejnice nasadit, je nutné na ni připevnit držáky vodícího lana a vodících koleček. Spodní sekci garážových vrat s kolečky opatrně nasadíme na svislé kolejnice a vystředíme je podle stavebního otvoru.

Montáž garážových vrat Lomax

Upevnění vodících kolejnic

Po vystředění přitlačíme svislé kolejnice k sekci garážových vrat, zkontrolujeme jejich rovinnost pomocí vodováhy a na stěnu zakreslíme přesné umístění vodících kolejnic. Poté do ostění vyvrtáme otvory pro hmoždinky a svislé kolejnice upevníme šrouby.

Reklama

Spojení kolejnic

Jakmile máme svislé kolejnice přišroubované ke zdi, nasadíme na každou stranu vodorovnou kolejnici a spojíme je dodanými šrouby. Po upevnění obou vodorovných kolejnic spojíme v místě překladu nad vjezdem do garáže obě jejich části horním profilem, jenž je opatřen gumovým těsněním. V profilu si připravíme otvor pro kabely, vedoucí od obou fotobuněk. Konce vodorovných kolejnic spojíme středovým C profilem. Metrem měříme úhlopříčné vzdálenosti a podle potřeby konstrukci s kolejnicemi vyrovnáme. Aby si technici manipulaci a vycentrování konstrukce usnadnili, připevnili na jednu stranu vodorovné kolejnice držák a zapřeli jej o strop.

Montáž garážových vrat Lomax

Po vystředění konstrukce s kolejnicemi ji přichytíme ke stropu, či případně ke stěně v závislosti na konkrétním provedení garáže.

Reklama

Torzní pružiny a bubny vodícího lana

Na vodorovnou kolejnici v místě vjezdu do garáže namontujeme kladky vodícího lana. Poté si připravíme tyč, na níž postupně nasuneme držák, kterým bude tyč spojena s C profilem. Torzní pružiny a bubny pro navíjení vodícího lana. Tyč se všemi komponenty se přimontuje na zadní C profil.

Montáž garážových vrat Lomax

Nasazení sekcí garážových vrat

Nyní již můžeme do vodících kolejnic nasadit postupně všechny sekce garážových vrat. Do svislých vodících kolejnic vložíme pojezdová kolečka a první sekci garážových vrat Lomax. Na sekci přišroubujeme M panty s kolečky a uchytíme vodící lana. Ta protáhneme přes kladku k bubnům umístěných na tyči s torzními pružinami. Následně se do kolejnic vloží všechny další sekce, ke kterým přišroubujeme panty s kolečky. Dalšími panty se spojí sekce v předvrtaných otvorech.

Montáž garážových vrat Lomax

Hodnota předpětí

Ze štítku určeného pro naše garážová vrata jsme se dozvěděli, že torzní pružiny je třeba předepnout na 7,7 otáčky. Hodnota předpětí je pro každá vrata a každou stavbu jiná a vždy je nutné postupovat podle informací na štítku. Poté se zajistí buben vodícího lana a tyč s pružinami perem. Následně přijde na řadu zakrytování středového C profilu s pružinami. V jednom z posledních kroků se přišroubuje do stropu vodící profil s motorem a seřídí se spodní a horní doraz. Po kontrole funkčnosti a naprogramování ovladačů je montáž hotova.

Otevírání pomocí GSM modulu

Pro snadné ovládání vrat odkudkoliv jsme si objednali otevírání pomocí GSM modulu a na fasádu umístili čtečku otisků prstů, díky níž půjdou otevřít vrata kdykoliv se pohybujete na zahradě a nemáte u sebe ovladač ani telefon. Osvětlení v garáži pak zajišťují dva led pásky, ukotvené na vodorovných kolejnicích.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama