Montáž interiérových dveří a obložkových zárubní

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
30. 10. 2018
0 komentářů
Redakční článek
Po výběru interiérových dveří přišla na řadu jejich montáž. V článku se dozvíte, jak postupovat při sestavení obložky a jak smontovanou obložku správně instalovat do stavebního otvoru. Ukážeme si profesionální stahováky, pro vyrovnání obložky v otvoru, a nakonec nasadíme dveřní křídlo.

Montáž dveří provádíme jen v místnostech, kde jsou stěny zcela dokončeny, ať už na nich visí tapety, schne barva nebo obklady.  To samé platí i pro různé podlahové krytiny, jako dlažba, parkety, plovoucí podlaha či koberec. Ideální vlhkost vzduchu by měla být do 60 %.

Jaké nářadí bude potřeba

minulém článku jsem již popisoval, jak probíhal výběr interiérových dveří od společnosti POL-SKONE. Nyní se podíváme na to, jak proběhla jejich montáž. Pro montáž obložkových zárubní budeme, kromě montážního příslušenství dodávaného v balení potřebovat: metr, šroubováky, vodováhu, kladívko, klíny, dveřní rozpěry, nízkoexpanzní montážní pěnu, odlamovací nůž, imbusy, vrtačku s vrtákem na dřevo, lepidlo na dřevo a lamelky o tloušťce od dvou do deseti milimetrů.

Nejprve dveře zaměříme

Zopakujeme si před montáží to nejdůležitější ze zaměřování. Pro objednávku a následnou výrobu interiérových dveří a zárubní je důležité velmi pečlivě změřit výšku, šířku a tloušťku stavebního otvoru. Síla zdi by měla být stejná po celém obvodu stavebního otvoru. Pokud nejsou stěny rovné, dovolit si můžeme odchylku do 1 cm.

Reklama

Také se musíte před montáží rozhodnout, zda budete nové dveře otevírat vpravo nebo vlevo. Zásadně se otevírají do místnosti, do které se vchází a navíc směrem k nejbližšímu rohu místnosti.

Příprava před montáží

V prvním kroku provádíme montáž obložkové zárubně, kterou nejprve opatrně vyjmeme z kartonového obalu. Z horního i bočního ostění vyjmeme gumové těsnění, které vrátíme zpět po sestavení zárubně. Součástí balení jsou panty i kompletní spojovací materiál. Všechny dodané komponenty opatrně vyndáme z obalu a připravíme si je na pracovní podložku. Do spojů obložky naneseme tenkou vrstvu lepidla a spoj upevníme excentrem. Rukou provedeme přesné slícování obou dílů a případné zbytky lepidla otřeme hadříkem. V horním a zámkovém ostění jsou připraveny otvory do kterých vložíme plastové hmoždinky a spoj zajistíme vrutem, který je též součástí balení. Vrut šroubujeme vždy z boku směrem k hornímu ostění.

Před montáží závěsné strany ostění, na kterém budou umístěny panty, si na obložku nejprve připravíme plastové držáky pantů a vruty na jejich upevnění. Držáky kladívkem natlučeme do připravených otvorů a postupně zajistíme dodanými vruty. Do držáků vložíme panty a dotáhneme je imbusem. Vzdálenost pantu by měla být na úrovni tloušťky imbusu od povrchu ostění a otvor pro seřizování pantů zakryjeme plastovu krytkou. Do spoje závěsného ostění opatřeného panty a horního ostění naneseme lepidlo a obě části ostění spojíme excentery a upevníme vruty. Následně můžeme opatrně umístit zárubeň do stavebního otvoru.

Reklama

Upevnění zárubně ve stavebním otvoru

K upevnění zárubně ve stavebním otvoru můžeme použít různé typy klínů nebo profesionální rozpěry. Nejprve si na šířku otvoru připravíme vnitřní rozpěry, které do zárubně vložíme společně s rozpěrami místo klínů.

Při dotahováním rozpěr kontrolujeme po celou dobu pomocí vodováhy správné umístění zárubně. Do všech ostění nyní vrátíme zpět gumová těsnění. V rozích je vhodné u gumového těsnění na závěsné i zámkové straně, odstřihnout pod úhlem 45° část těsnění, vkládaného do drážky zárubně.

Montáž pantů

V dalším kroku nás čeká montáž pantů na dveřní křídlo od společnosti POL-SKONE a osazení dveřního křídla na rozepřenou zárubeň umístěnou ve stavebním otvoru. Do křídla postupně našroubujeme všechny 3 panty a křídlo zavěsíme na připravenou zárubeň. Z vložky vyjmeme klíč a vyzkoušíme, zda dveřní křídlo i zámek sedí perfektně. V případě zjištění nepřesnosti ve funkci dveřního křídla, upravíme polohu zárubně seřízením rozpěr. Pro zlepšení přilnavosti nízko expanzní montážní pěny doporučujeme navlhčit stěnu vodou. Prostor mezi zárubní a stěnou pěnujeme vždy nízkoexpanzní montážní pěnou speciálně určenou pro montáž dřevěných výrobků.

Reklama

Pěnu aplikujeme po přibližně 30 centimetrech na svislých dílech zárubně, dále do obou horních rohů a dvě aplikace provedeme i v horní vodorovné části zárubně. Po aplikaci nízkoexpanzní pěnu znovu navlhčíme vodou.

Montáž dveřních obložek

Stejným způsobem jako zárubně, smontujeme i dveřní obložky. Na spoje obložek naneseme tenkou vrstvu lepidla a spoj utáhneme pomocí excentrů. Rukou provedeme přesné slícování a případné zbytky lepidla otřeme hadříkem. Po vytvrdnutí nízkoexpanzní pěny můžeme odstranit všechny rozpěry a v případě potřeby odříznout přebytečnou pěnu odlamovacím nožem. Do drážky v zárubních naneseme po přibližně 30 cm cca 5 cm dlouhé pruhy transparentního silikonu a krycí obložku vložíme do drážky zárubně.

Podle šablony si vyznačíme body, kde budeme vrtat otvory pro kování. Aby nedošlo k vyštípnutí dřeva, vrtáme z obou stran. Nakonec přišroubujeme podložky rozet a nasadíme zámkovou a klikovou rozetu včetně kliky.

Seřízení

Bude-li třeba dveře časem seřídit, provedeme seřízení buď na pantech dveřního křídla nebo zárubně. U dveřního křídla seřídíme panty jejich točením. U zárubně je nutné odstranit těsnění a záslepku seřizovacího šroubu. Imbusovým klíčem pant povolit a podle potřeby posunout směrem k nebo od zárubně.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama