Zapojení rekuperační jednotky REGULUS Sentinel Kinetic Plus B

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
24. 8. 2018
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Protože instalaci rozvodů rekuperačního potrubí máme úspěšně za sebou, můžeme se věnovat postupu zapojení samotné rekuperační jednotky. Instalaci rozvodů lze zvládnout svépomocí, samotné zapojení je ale dobré provést s odborníkem.

Vstupní a výstupní potrubí z domu

Jak probíhala instalace rozvodů, popisuji v tomto článku. Před vybalením a montáží samotné rekuperační jednotky Sentinel Kinetic Plus B, bylo třeba vyřešit vstupní a výstupní potrubí z domu. Sání a odtah je možné realizovat vodorovným potrubím s otvory na fasádě, nebo svislým potrubím vedoucím na střechu.

Pomohla jádrová vrtačka

My jsme měli naprojektované vodorovné potrubí s vyústěním na fasádě. Otvory do stěn jsme prováděli až po úplném dokončení fasády. Pro otvory jsme si zapůjčili jádrovou vrtačku ze Stavebnin DEK, a protože jsme vrtali do cihlové stěny, stačilo vrtat bez stojanu, tedy z ruky a za sucha. V místě průchodu potrubí stěnou jsme použili kruhové potrubí o průměru 125 mm a v garáži, kterou přívod i odtah prochází, tepelně izolované ohebné hadice o vnitřním průměru 150 mm. Bylo tedy nutné použít přechody ze 150 na 125 mm.

Zapojení rekuperační jednotky REGULUS Sentinel Kinetic Plus B
Reklama

Součástí rekuperační jednotky je podrobný montážní návod, který naleznete také na stránkách www.regulus.cz.

Přívod a odvod potrubí

Přívod a odvod potrubí může být realizován z vrchní strany nebo z obou bočních stěn rekuperační jednotky. Důležité je podle návodu zkontrolovat, které otvory jsou určeny pro vstup a výstup vzduchu, a to z vnitřního i venkovního prostředí. Podle konkrétní situace na stavbě, je možné vyměnit záslepky a hrdla pro připojení hadic, aby připojení bylo co nejjednodušší a rekuperační jednotka mohla být umístěna tam, kde potřebujete.

Zapojení rekuperační jednotky REGULUS Sentinel Kinetic Plus B
Reklama

Předehřev pro případné mrazy

Před vstupem do rekuperační jednotky bude namontován předehřev pro případné dohřívání vzduchu ve velkých mrazech. Předehřev současně zamezí zamrzání výměníku v rekuperaci tepla. Přesto, že jsme na začátku namontovali předehřev i hrdla na požadované místo přímo na rekuperační jednotce, nakonec jsme zvolili jiný postup a hrdla z rekuperační jednotky odpojili.

Nasazení rekuperační jednotky na stěnu

Díky tomu jsme mohli snadněji na hrdla nasadit izolované hadice z venkovního prostředí a po nasazení rekuperační jednotky na stěnu, již pouze hrdla k jednotce přišroubovat.

Zapojení rekuperační jednotky REGULUS Sentinel Kinetic Plus B
Reklama

Dále bylo nutné připevnit na stěnu lištu, na níž je rekuperační jednotka zavěšena. Poté jsme mohli našroubovat hrdla na rekuperační jednotku a její prozatímní provizorní spuštění. Ze spodní části rekuperační jednotky je vyvedena hadička pro odvod kondenzátu. Na její hrdlo jsme napojili standardní „pračkovou“ hadicí a tu připojili k sifonu. Při montáži tepelného čerpadla jsme na stěnu vedle rekuperační jednotky umístili rozvaděč k čerpadlu a dalším potřebným zařízením a současně nechali jeden jistič pro rekuperační jednotku. Jak jsem vybíral rekuperační jednotku Sentinel Kinetic Plus B do vzorového pasivního domu, čtěte v tomto článku.  Jak se  používání jednotky osvědčí v praxi, vyhodnotíme po instalaci venkovních žaluzií, které zabrání přehřívání domu a dále po alespoň jedné sezóně užívání domu v praxi.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama