Malování stříkacím zařízením AIRLESS

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: malování, tapety
24. 7. 2018
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Do malování interiéru čítajícího 1 111 m2 ploch jsme se nejprve pustili klasickými válečky. Po několika dnech a silně bolavých zádech jsme se rozhodli vyzkoušet profesionální stříkací zařízení AIRLESS z Půjčovny strojů a nářadí Stavebnin DEK. V článku se dozvíte, jak se s ním pracovalo a kolik jsme toho stihli vymalovat během víkendu.

Přípravy před malováním

Před zapůjčením stříkacího zařízení AIRLESS jsme v domě, který nemá položené finální podlahové krytiny ani osazené zásuvky, museli zakrýt okna včetně rámů, rekuperační jednotku a cihlové obklady v garáži. Dále jsme v celém domě odstranili mirelonové pásky po obvodu podlah a vyrazili do DEK půjčovny pro stříkací zařízení. Zapůjčení stroje na jeden den nás vyšlo na 1170 Kč bez DPH díky 10% slevě pro svépomocné stavebníky.

Než zapnete stříkací zařízení AIRLESS

DEK půjčovny jsme absolvovali rychlé školení pro přípravu a práci se strojem. Jak přesně s ním zacházet si pusťte ve videu na konci článku. Ke stříkacímu zařízení AIRLESS jsme dostali také speciální olej, který jsme vždy ráno aplikovali z čelní strany do otvoru ve stroji. K malování jsme používali interiérovou bílou barvu s označením DEKFINISH.

Malování stříkacím zařízením AIRLESS
Reklama

Barvu je nutné před nasátím do zařízení promíchat míchadlem. Následně lze spustit hlavní vypínače. Přepínač tlaku přepneme tak, aby páka směřovala do sací hadice, a na zařízení nastavíme tlak cca 180 barů. Při práci se stříkacím zařízením bychom měli mít ochranný jednorázový malířský oblek, brýle a roušku. Tyto pomůcky jsme si koupili ve stavebninách přímo při půjčování stroje.

Malování stříkacím zařízením AIRLESS

Práce se stříkacím zařízením

Při práci se stříkací pistolí AIRLESS jsem aplikoval penetraci i následnou barvu DEKFINISH vždy jedním směrem. Nejprve jsem obešel místnost a nanesl barvu na kouty po obvodu stropu a poté barvu aplikoval na celý strop. Podobně jsem postupoval na stěnách. Barvu jsem nejprve aplikoval do svislých koutů a na špalety oken a následně provedl nástřik zbývající plochy stěny. Jednou za čas nebo v případě, že přestane barva stříkat, je nutné jednoduchými kroky zařízení pročistit.

Reklama
Malování stříkacím zařízením AIRLESS

Údržba zařízení během malování

Při čištění zařízení v průběhu malování nejprve otočíme vypínač do polohy vypnuto. Pákou přepneme směr tlakování z pistole směrem k hadici vedoucí do kýblu s barvou. Vypínač na zařízení přepneme do polohy Fast FLUSH a pět vteřin necháme zařízení běžet. Teprve poté lze otočit tryskou o 180 stupňů, takže šipka trysky směřuje k pistoli. Páku pro přepínání tlaku otočíme tak, aby tlak šel do stříkací pistole. Vypínač na zařízení přepneme do polohy Fast FLUSH a barvu z pistole několikrát odstříkneme zpět do kýblu.

Malování stříkacím zařízením AIRLESS
Reklama

Abychom mohli otočit trysku zpět do polohy určené k aplikaci barvy na stěnu, je nutné vypínač na zařízení otočit do polohy vypnuto. Pákou přepneme směr tlakování z pistole směrem k hadici vedoucí do kýblu s barvou. Na pistoli otočíme trysku o 180 stupňů, aby šipka směřovala od stříkací pistole. Páku pro přepínání tlaku otočíme tak, aby tlak šel do stříkací pistole. Otočným vypínačem nastavíme tlak kolem 180 barů. A můžeme pokračovat v aplikaci barvy na strop a stěny. Ve videu uvidíte, jak dlouho nám trvalo vymalovat místnost o celkové ploše stěn a stopu 48 m2. MOhu však prozradit, že se jedná o čas v řádech několika minut.

Závěrečné čištění zařízení

Na závěr každého dne jsme vyměnili kýbl s barvou za několik kýblů čisté vody. Z pistole jsme vyjmuli trysku a hadici s pistolí a samotné zařízení proplachovali a čistili tak dlouho, dokud nebyla všechna barva vymytá a voda při čistění čistá. Ideální je uchovávat vyndanou trysku v nádobě s vodou.

Kolik kg barvy je potřeba?

V obývacím pokoji o podlahové ploše cca 40 m2, ve kterém je plocha stěn a stropu po odečtení otvorů přes 100 m2 jsme v jedné vrstvě spotřebovali cca 10-15 kg barvy DEKFINISH a při malování obvykle aplikovali jednu vrstvu penetrace a čtyři vrstvy barvy. Pokud si stříkací zařízení AIRLESS půjdete do Stavebnin DEK půjčit také, nezapomeňte si říci o 10% objektovou slevu pro Svépomocí.cz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací