Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
19. 3. 2018
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Budou to brzy tři roky, co odstartoval projekt Svépomocí Živě a my kopli poprvé do země. Od té doby shlédlo videa monitorující průběh stavby tisíce svépomocných stavebníků. V současné době probíhají v pasivním domě u Rostoklat práce v interiéru. Pojďme si připomenout, jaké materiály jsme pro dům o rozloze 180 m2 vybrali a které stavební etapy již máme za sebou.

Od začátku naší stavební reality show Svépomocí ŽIVĚ, jsme uspořádali ke dvacítce workshopů, které navštívily stovky svépomocných stavebníků, jenž se tak přiučili “ jak se to v praxi dělá“. Na stavbě se podílely také desítky odborníků, kteří ochotně sdíleli své zkušenosti se čtenáři našeho webu. Dvakrát se rovněž uskutečnila konference Stavba a rekonstrukce svépomocí v rámci známého stavebního veletrhu FOR ARCH, na které Pavel Tesárek představil stavební postupy a praktické rady.

Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ

Kde se staví?

Pro vzorový dům jsme vybrali pozemek v obci Rostoklaty u Prahy, která je dobře dostupná vlakovým spojením. Další roli ve výběru parcely hrála orientace pozemku vůči světovým stranám, rovinatost i místní regulativa s ohledem na studii domu, který jsme měli v plánu realizovat a pochopitelně i cena. Na co si dát při koupi pozemku pozor, se dočtete v Koupě pozemku - co si ohlídat a na čem trvat při sestavování kupních smluv.

Reklama

Projekt rodinného domu

Rozhodli jsme se před projektovou dokumentací nechat pro dům zpracovat studii, abychom alespoň na papíru zhmotnili požadavky, které byly pro tento dům kladeny. Pravdou je, že studie vznikala v době, kdy nebyl k dispozici pozemek, a pro architekta to znamenalo "namodelovat dům na ideálním pozemku". Jak studie vznikala, se podívejte zde.

Z čeho stavíme          

Při přemýšlení, z čeho postavit obvodové konstrukce domu a strop, jsme jako prioritu pro rozhodování navrhli využít materiál, se kterým se u svépomocných stavebníků setkáváme nejčastěji. Volba padla na cihelný systém Porotherm, ze kterého stavíme obvodové, vnitřní nosné zdi, nenosné příčky a strop. Založení vnitřních a nosných zdí sledujte v tomto videu.

Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ
Reklama

Dva typy stropů

Na strop v prvním nadzemním podlaží jsme použili klasické MIAKO vložky, které fungovaly jako bednění. Na ně bylo po celé ploše stropu nutné uložit šesticentimetrovou vrstvu betonu společně s kari sítěmi. Ve druhém nadzemním podlaží jsme použili na strop nové MIAKO vložky, nad které se již žádný beton neukládá. Tento typ MIAKO vložek bez nadbetonávky neslouží jen jako bednění, ale je téměř hotovým stropem. Více o této etapě se dozvíte v článku Příprava MIAKO Stropu bez nadbetonávky.

Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ

Střecha z krovů opracovaných na CNC stroji

Protože v požadavcích od obce byla nařízena střecha se sklonem 35 stupňů, museli jsme upustit od původního plánu vazníků a přešli na krov. Jako druh krytiny jsme zvolili pálenou tašku značky STODO 12 od společnosti Tondach. Krovy nám přijely již opracované na CNC stroji, což tesařům ušetřilo dost práce. Více se o montáži krovu dočtete v tomto článku.

Reklama
Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ

Tepelné čerpadlo

V domě budeme topit vzduchovým tepelným čerpadlem. Jedná se o teplovodní vytápění. Tedy topení ohřívané vodou, kde můžeme měnit zdroj tepla a vodu ohřívat čímkoli, například solárními panely, elektrikou, čerpadlem nebo třeba krbovou vložkou. S výběrem tepelného čerpadla doporučuji postupovat obezřetně a vybírat jen z kvalitních dodavatelů. Více se dočtete o tepelném čerpadle v tomto článku.

Rekuperace

V pasivním domě nesmí rekuperace chybět. Odborníci mi doporučili rekuperační jednotku Sentinel Kinetic B od společnosti Regulus, jež má širokou škálu možností programování. Standardně se pohybujeme ve třech fázích od maximálního výkonu, který zajistí výměnu vzduchu v celém objemu domu do 60 minut. Uvažujete-li o rekuperaci, pak by vás mohl zajímat článek Výběr rekuperační jednotky do rodinného domu.

Obkladové pásky

Náš dům jsme obložili obkladovými páskami nejen pro jejich estetický účel ale také kvůli usnadnění údržby. Z pestré škály variant jsme dali přednost obkladovým páskům TERCA s obchodním označením PAMPAS. Jak se obkladové pásky vyrábí a jaké jsou mezi nimi rozdíly, sledujte ve videu Obkladové pásky TERCA. Nejdůležitější etapou v obkládání domu přitom byla etapa založení a rozměření pásků, kterou doporučuji všem svépomocníkům nejprve nastudovat.

Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ

Zateplení domu

Polystyren, který zajistí izolaci našeho domu má  280 mm, což už představuje pořádnou tloušťku. Bylo tedy potřeba přemýšlet nad jeho ukotvením. Nakonec jsme zvolili speciální typ zápustných hmoždinek Helix, u kterých příliš na tloušťce kotveného materiálu nezáleží. Jaký typ polystyrenu jsme zvolili, sledujte ve videu Volba zateplovacího systému. Na zateplenou fasádu jsme nanesli bílou omítku a do spodní části pak omítku mozaikovou.

Sádrové omítky a anhydritové lité podlahy

Do interiéru pak přišly sádrové omítky, jež se nanáší ve třech fázích – stahování omítky, stržení omítky za pomoci trapézové latě a jako poslední rozfilcování a gletování. Před samotnou aplikací je ale nutné povrch napenetrovat vhodnými přípravky. Celý průběh aplikace sledujte v tomto videu.

Shrnutí dva a půl roku stavby pasivního domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ

Po dokončení izolace podlah a provedení rozvodů podlahového vytápění přišlo na řadu lití podlah anhydritovou litou směsí. Několik dní před samotným litím proběhlo na stavbě zaměření realizační firmou a pak již nic nebránilo v příjezdu mixů. Více o této etapě se dočtete zde. Všechna videa z projektu Svépomocí ŽIVĚ sledujte na našem Youtube kanálu. Novinky vám pak neuniknou na našem Facebookovém profilu. Také v letošním roce se můžete těšit na řadu nových videí, ve kterých Pavel prozradí spoustu tipů a především se podělí o své bohaté stavební zkušenosti. Věnovat se bude například pokládce dlažby, osazení dveřních pouzder, stavbě betonového schodiště, nebo provádění světelných a zásuvkových obvodů. Na mušku si vezme také úpravu zahrady. Zachovejte nám svou přízeň a ať se vám daří. Tým Svépomocí.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací