Lepení a spárování obkladových pásků TERCA

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: fasáda
18. 4. 2018
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Po výběru obkladových pásků přišlo na řadu jejich obkládání. V článku se dozvíte, jak postupovat při obkládání a proč je lepší nanášet lepidlo přímo na obkladové pásky a nikoli na stěnu domu. Také zjistíte, který typ spárování je určen do rukou svépomocníků a který se hodí pro profesionály.  

Po rozměření obkladových pásků jsme si na stěně domu udělali takzvanou brnkačkou pole, která jsou od sebe vzdálena na výšku čtyř řad obkladových pásků. Před nalepením pásků v každé čtvrté řadě jsme získali vodící čáru, podél které provedeme nalepení pásků a ostatní pásky na zbylé menší plochy snadno naskládáme. Pavel Korous, specialista na obkladové pásky TERCA ze společnosti Wienerberger mi poradil, jaké lepidlo k lepení pásků použít. „Doporučuji používat kvalitní flexibilní lepidla třídy C2TE. Naše společnost spolupracuje s výrobcem lepidel Excelmix.“

Lepení a spárování obkladových pásků TERCA

Při rozmíchávání lepidla bychom měli přesně dodržovat množství záměsové vody uvedené na obalu. Lepidlo by mělo být hustší konzistence, aby na pásku dobře drželo.

Reklama

Nanášení lepidla

Zajímalo mě, zda je lepší nanášet lepidlo na stěnu domu nebo rovnou na pásky. „Oba systémy jsou možné. Z praktického hlediska je ale lepší namazat každý pásek zvlášť. Při namazání velké plochy může totiž docházet k vysychání lepidla a nedostatečnému spojení pásků a následnému odpadávání,“ doporučil mi Pavel.

Lepení a spárování obkladových pásků TERCA

Pokud bychom lepidlo nanesli rovnou na stěnu, mohlo by také dojít k zanesení kladačského pole, které jsme si pomocí brnkačky vyznačili. Lepidlo nanášíme ozubeným hladítkem s výškou zubu 8 mm na zadní stranu pásku, ten přitiskneme k domu a několikrát posuneme nahoru a dolů. Kolik metrů čtverečních zvládneme za jeden den nalepit? Pavel odhaduje, že zkušený obkladač zvládne 5–10 m2, ale samozřejmě to záleží na složitosti plochy, počtu špalet a řezání.

Reklama

Mokré a suché spárování

Mezi lepením a spárováním bychom měli dodržet 24 hodinovou technologickou přestávku. Pro spárování pásků TERCA používáme pouze výrobcem předepsaný typ spárovací hmoty. Více o výběru obkladových pásků se dočtete zde.

Lepení a spárování obkladových pásků TERCA

Existují dva typy spárování – mokré a suché. Při mokrém spárování je konzistence směsi řídká. Toto spárování je určeno ale spíše do rukou odborníků, protože hrozí zašpinění fasády. Laikům Pavel doporučuje suchou variantu, která je ale pracnější. Každou spáru musíme vtlačit spárovačkou do spáry a nechat 20-30 minut vytvrdnout, proškrábnout a očistit košťátkem.

Reklama

Realizace svépomocí

Samozřejmě jsem se Pavla ptal, co si myslí o realizaci svépomocí. „Šikovný stavebník to jistě zvládne sám, je ale zapotřebí si před lepení zjistit informace o zaměřování a podobně.“

Lepení a spárování obkladových pásků TERCA

Plocha, na kterou byly aplikovány pásky činí zhruba 170 m2. Realizace trvala profíkům pět dní a nikde nedošlo k zašpinění fasády domu. Celou realizaci sledujte ve shrnujícím videu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací