Příprava na lití podlahy

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
23. 10. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pro realizaci podlah jsme zvolili anhydritový litý potěr, který bude ve všech místnostech našeho vzorového domu. Aplikace této směsi je díky vysoké tekutosti snadná a rychlá bez nutnosti hutnění, vyztužování a pracného rovnání povrchu. Jak se připravit na lití podlah a kde anhydritovou směs objednat, jsem si povídal se specialistou Petrem Hoke ze společnosti Cemex.

Petr Hoke, specialista ze společnosti CEMEX, nám doporučil anhydritový litý potěr jako ideální volbu pro realizaci podlahy s podlahovým topením. „Anhydritový potěr se zvýšenou tepelnou vodivostí je nejvhodnější do rodinné zástavby. Můžeme jej použít po celém domě, tedy i v koupelně či v garáži. Pouze v místech se zvýšeným rizikem vlhkosti je důležité potěr chránit, například hydroizolační stěrkou,“ vysvětlil. Na základě Petrova doporučení jsme vybrali anhydritový litý potěr s označením Anhylevel 20 do celého domu, včetně koupelen i garáže. Před pokládkou dlažby nás tedy v těchto místnostech čeká aplikace hydroizolační stěrky.

Příprava na lití podlahy

Minimální tloušťka lité podlahy

Zajímalo mě, jaký je rozdíl mezi anhydritovým potěrem s označením Anhylevel 20 a Anyhlevel 30 a také to, jaká musí být minimální tloušťka vrstvy lité podlahy. „Anhylevel 20 a 30 představuje stejný druh potěru, rozlišujeme je podle pevnostní třídy od 20 do 30 Megapascalů. V případě pevnosti 30 MPa, činí minimální tloušťka potěru 30 mm, u pevnosti 20 MPa je minimální tloušťka 35 mm. Tloušťku měříme nad horní hranou trubky podlahového topení,“ vysvětlil Petr Hoke.

Reklama
Příprava na lití podlahy

Jako nejvyšší možnou výšku lité podlahy odborníci doporučují 80 mm. V případě, že bychom tuto hranici překročili, hrozí sesedání materiálu při vysychání a také značné prodloužení doby vysychání.

Poptávka a kalkulačka nákladů

Co je potřeba připravit před poptávkou anhydritového potěru? Důležité je vědět, jaká bude tloušťka lité směsi, dále se domluví finální zaměření na stavbě, kde se přeměřují výšky polystyrenů, dilatační pásky atd. Zaměření a kontrola podkladu by měla být provedena nejpozději tři dny před plánovaným litím podlahy.

Reklama
Příprava na lití podlahy

Objednávku andydritové lité podlahy lze provést na webových stránkách www.podlaha.cz, na webu společnosti CEMEX nebo přímo v některé z poboček společnosti. Pro náš vzorový dům jsme si v kalkulátoru na webových stránkách spočítali, že nás plocha o rozloze 213 m2 a výšce lité směsi 60 mm bude stát zhruba 83 858 Kč.

Pochozí je druhý den

K následnému lití podlahy není potřeba na stavbě elektřina ani voda. Lití podlahy a objednávku materiálu je vhodné udělat s předstihem dvou až tří týdnů. Petr odhadl, že samotné lití podlahy o ploše 100 m2 při tloušťce vrstvy 35 mm bude trvat 2-3 hodiny. „Materiál je pochozí po 24–48 hodinách, v závislosti na podmínkách pro vysychání. Běžně lze po podlaze druhý den chodit a lehce ji zatěžovat,“ doplnil.

Reklama
Příprava na lití podlahy

Po čtyřech týdnech od vylití podlah následuje broušení. Před ním je nutné provést měření vlhkosti a následně před lepením dlažby dvě nátopové zkoušky systému podlahového topení. Jak probíhá lití podlah se dočtete v dalším článku. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama