Řešení detailů při zateplení fasády – ostění, rohy a další detaily

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: zateplení domu
10. 10. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
V dalším ze série článků o zateplování domu se věnujeme zásadám lepení izolace kolem otvorů budoucích oken a dveří. Vysvětlíme si, co je hokejka a jaké by měla mít minimální rozměry. Probereme montáže svítidel do zateplené fasády a detailně se podíváme na aplikaci rohových lišt kolem oken společně s natažením lepidla.

Hokejka zabrání prasklinám

Odborník Karel Sedláček, zastupující značku ISOVER upozorňuje, že kolem otvorů by měla být tloušťka polystyrenu stejná jako jinde na fasádě. V soklové části nebo v rámci teras či balkonů, by měla být izolace vyříznuta ve tvaru hokejky, aby napojení nebylo v místě, kde okno začíná. „Hokejka“, tedy přesahy desky v rozích otvorů, je velmi důležitá, protože v těchto místech vzniká napětí a pokud si takto desku nevyřízneme, mohou vznikat praskliny. Její délka by měla být minimálně 15 cm.

Řešení detailů při zateplení fasády – ostění, rohy a další detaily

Instalace parapetů

Další věcí, která souvisí s otvory, jsou parapety. Ptal jsem se tedy, zda je nutné znát dopředu přesný typ parapetu. Konkrétní typ znát nemusíme, nicméně bychom měli vědět, jak je parapet řešený, co tedy bude nad polystyrenem – ať se jedná o roznášecí desku nebo například o dlažbu. Pokud bychom použili polystyren rovnou jako schod, začne se pod mechanickou zátěží poškozovat, upozorňuje Karel Sedláček.

Reklama

Kotvení světel do polystyrenu – pozor na mezní teploty

U oken na terase či vstupních dveří se setkáme s požadavkem na umístění světla nebo zásuvky. Pro jejich kotvení můžeme již předem při zateplování opatřit fasádu speciálním kotvicím prvkem s  MDZ deskou, který je běžně k dostání ve stavebninách. Druhou možností je využití FIT hmoždinek pro dodatečné kotvení prvků do polystyrenu. Pozor ovšem na volbu světelného zdroje, protože polystyren je náchylnější k tepelným vlivům, žárovka svítidla by měla být chráněna.

Řešení detailů při zateplení fasády – ostění, rohy a další detaily

Natahování lepidla s perlinkou

Po instalaci ochranné fólie proti znečištění okna připravíme nadokenní profil s hranou a perlinkou, takzvanou okapnici. Do zateplení v horní části okna si nejprve připravíme vrstvu lepidla, do nějž zatlačíme roh s hranou a perlinkou a urovnáme podle vodováhy. Podobně si připravíme plastové rohy po stranách okna. Zde již používáme běžné plastové rohy s perlinkou bez hrany.

Reklama
Řešení detailů při zateplení fasády – ostění, rohy a další detaily

Díky boxům pro umístění venkovních žaluzií a purenitových bočnicích přimontovaných na našich oknech, si fasádníci nařezali kusy polystyrenu, které vložili do drážek pro budoucí umístění vodících lišta žaluzií. Snadněji se jim bude pracovat při nanášení lepidla na venkovních špaletách. Obdobným způsobem opatříme vrstvou lepidla a vyztužíme perlinkou i plastovým rohem spodní část otvoru, na které bude později osazen parapet. Finálním dokončením detailu otvorů je umístění pásků z perlinky v šikmé poloze přes rohy otvoru. Rozměry pásku perlinky by měli být minimálně 50 x 20 cm.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama