Příprava podkladu a aplikace sádrové omítky

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: omítky a štuky
3. 9. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Sádrové omítky se nanáší ve třech fázích – stahování omítky, stržení omítky za pomoci trapézové latě a jako poslední rozfilcování a gletování. Před samotnou aplikací je ale nutné povrch napenetrovat vhodnými přípravky. Tomu, jaké vybrat, jak správně povrch připravit a jak probíhá samotná aplikace, se věnujeme v tomto článku. 

Příprava interiéru 

Před aplikací sádrových omítek bylo třeba nalepit na všechna okna plastové okenní připojovací profily, takzvané APU lišty, na které se upevní igelitová zakrývací fólie, aby nedošlo k znečištění oken. Před penetrováním jsme rovněž prošli všechny místnosti v domě a krabičky pro zásuvky i vypínače vyplnili novinovým papírem. Rozvody elektroinstalace ve stěnách důkladně nafotili a fotografie uložili do stavebního archivu. Na stěně obývacího pokoje, kde se nachází 3 okna za sebou, se rohová omítníková lišta vyrovná do vodováhy na začátku prvního a posledního otvoru. Přes lišty natáhneme zednickou šňůru a podle nataženého provázku můžeme připravit svislé rohové lišty na další hrany otvoru.

Před aplikací je nezbytné očištění a penetrace podkladu

Strop i stěny je třeba před aplikací sádrové omítky Baumit Ratio Glatt L očistit a napenetrovat. Pro účely penetrace jsme použili Baumit vyrovnávač nasákavosti a v místech betonových věnců či průvlaků přípravek Baumit BetonKontakt, který slouží jako kontaktní můstek.   

Příprava podkladu a aplikace sádrové omítky
Reklama

Penetrace v tomto případě sjednocuje vlastnosti zdi v rámci savosti povrchu a kontaktní můstek zajišťuje přilnavost materiálu. Vyrovnávač nasákavosti se používá pro silně savé povrchy typu keramického zdiva, pórobetonu nebo pro tenkovrstvé omítky. Kontaktní můstek je určen spíše pro méně savé povrchy jako je beton. Můžeme si jej představit jako penetrační niť s obsahem plniva, například křemičitého písku nebo vápence. Po nanesení vznikne drsný a lepivý povrch, který pomůže vtvořit kotvu pro následnou omítku.

Fáze první: nanesení a stahování omítky latí

Stroj na přípravu a aplikaci sádrové omítky umístili řemeslníci do haly uprostřed domu. V každé místnosti je třeba nejprve omítku aplikovat na strop a až následně na stěny. Všechny tři fáze aplikace sádrové omítky si mohli vyzkoušet svépomocníci na vlastní kůži na uspořádaném workshopu. V první fázi se omítka nastříká rovnou na podklad a nahrubo stáhne stahovací latí ve tvaru písmene „H“, která je také označována jako háčková lať. Podle potřeby se omítka na chybějící místa doplní a stahování háčkovou latí se opakuje. Pokud nepoužíváme při aplikaci omítníky, stahování se vždy provádí ve dvou směrech, takzvaně do kříže.

Příprava podkladu a aplikace sádrové omítky
Reklama

Fáze druhá: stržení omítky trapézovou latí

Po stažení omítky háčkovou latí je nutné počkat přibližně 60 až 90 minut, poté přichází na řadu zmíněné stržení omítky za pomoci trapézové latě. Seřezávání omítky trapézovou latí vyžaduje velkou zručnost a pečlivost. Řemeslníci kontrolují pravidelně rovinnost nanesené omítky a podle potřeby stěnu či strop trapézovou latí upravují do absolutní roviny.

Fáze třetí: rozfilcování a gletování

Třetí fáze, tedy rozfilcování houbovým hladítkem s následným gletováním, přichází na řadu zhruba po 60 minutách od stržení omítky. Po gletování je omítka dokonale rovná a hladká.  Gletování omítky se však neprovádí v koupelnách, kde na omítku bude lepen keramický obklad. Patří vůbec sádrová omítka do koupelen?

Příprava podkladu a aplikace sádrové omítky
Reklama

Sádrová omítka v koupelně

Václav Nevšímal, mě ujistil, že není opravdu čeho se bát. V rámci letité praxe v oboru, má jen kladné zkušenosti se sádrovými omítkami v koupelnách. Je třeba splnit jisté podmínky, které jsou však stejné jako u jádrových omítek, to znamená: nahrubo stáhnout omítku bez filcováí či gletování, nechat omítku pořádně vyzrát, nanést alespoň centimetrovou vrstvu a v závislosti na druhu použitého systému lepení použít kontaktní můstek a cementové lepidlo. Více si o sádrových omítkách přečtěte v článku Výběr vhodné omítky do interiéru. V domě, který stavíme v projektu Svépomocí ŽIVĚ, bylo třeba omítnout celkem 1100 m2 stěn a stropů. Denně fasádníci zvládli přibližně 80 m2 plochy, takže práce zabrala i s přípravami a následným úklidem 14 pracovních dnů. Za sádrovou omítku Baumit Ratio Glatt L včetně aplikace profesionální realizační firmou jsme zaplatili 250 Kč za jeden m2.

Pozor na vysoce disperzní barvy

Zajímalio mě, kdy a čím provádět první nátěry sádrové omítky Baumit? Omítku o tloušťce 10 mm doporučuje Václav Nevšímal nechat vyschnout asi týden, ale vliv na rychlost schnutí má také mikroklima a roční období. Existuje rovněž kontrola nejvyšší dovolené vlhkosti - ta by měla být maximálně 0,5 %. V souvislosti s prvními nátěry na sádrové omítky upozorňuje Václav Nevšímal na jeden z nešvarů, které se na stavbách bohužel dějí, a to je natírání sádrových omítek vysoce disperzními barvami. Sádrové omítky jsou velmi prodyšné, ale disperzní barvy je utemují a sádrové omítky tak ztrácí své vlastnosti.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama