Příprava zdiva před lepením izolace

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
20. 8. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Po zateplení základů přichází na řadu celý dům. S Karlem Sedláčkem jsme připomněli, jak připravit venkovní stěnu domu před lepením izolantu. Jaké nerovnosti jsou povoleny při celoplošném lepení a co dělat v případě skutečně křivé zdi.

Povrch musí být očištěný

Než se pustíme do lepení izolace na stěny našeho cihlového pasivního domu, řekneme si něco o přípravě povrchu.  Karel Sedláček, zastupující značku ISOVER, doporučil důkladně očistit povrch zdi, na kterou budeme izolant lepit. V případě zdiva starého několik let, je nutné zkontrolovat povrch, a pokud je to nutné, stěny odmastit či omýt, aby se izolant lepil skutečně na nosný materiál a ne na prach, který se zde usadil. 

Příprava zdiva před lepením izolace

Tepelně izolační malta pro vyplnění mezer

Pokud pro vyplňování mezer v místech dořezů používáte PUR pěnu, je před natahováním omítky nebo lepením izolantu nutné vyškrábnout pěnu do hloubky přibližně 3 centimetrů do stěny a do vzniklé mezery nanést tepelně izolační maltu. Tímto postupem sjednotíte podklad pro omítku i případný zateplovací systém.

Reklama

Povolené odchylky u částečného a celoplošného lepení 

Pokud budeme na fasádu aplikovat minerální izolaci nebo polystyrenové desky lepené částečně, tedy po obvodě na rámeček a tři terče do středu, je požadavek na maximální nerovnost dva centimetry na jeden m2.  Při celoplošném lepení izolantu jsou požadavky ještě přísnější, maximální nerovnost může být jeden centimetr na m2. Když je zeď křivá, musí se před zateplením provést vyrovnání stěny a teprve následně aplikovat tepelnou izolaci.

Příprava zdiva před lepením izolace

Na některých stavbách se ovšem setkáváme i s podlepením izolantu slabším plátkem, ptal jsem se proto Karla, co si myslí o tomto postupu. Podle jeho slov, se nejedná o ideální řešení, protože nikdy přesně nevíme, zda izolant drží skutečně na únosném povrchu.

Reklama

Jak zateplit základy si přečtěte v článku Zateplení základů a soklu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama