Workshop – zateplení základů a soklu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
17. 8. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Na workshopu, který tentokráte patřil zateplení spodní stavby a soklu, si mohli svépomocní stavebníci sami vyzkoušet zateplení základů pod dohledem zkušených odborníků. O praktické rady se ochotně podělil Karel Sedláček, manažer technické podpory ve společnosti ISOVER a Roman Studený z realizační firmy ZOFI Fasády.

Zateplování bez tepelných mostů

Účast byla hojná a všichni se těšili na ukázku a praktické rady. Po úvodním seznámení s programem workshopu se účastníci hned dozvěděli, jak přistupovat k zateplení celého domu, aby byl výsledek co nejlepší. Nejefektivnějším řešením je využít stejnou tloušťku pro zateplení spodní stavby, soklu i následné fasády. Obejdeme se tak bez zakládacích profilů a vyhneme se místu s možným vznikem teplených mostů.

Tloušťka zateplení 280 mm

Soklový polystyren ISOVER EPS SOKL 3000 se nevyrábí v tloušťce 280 mm. Fasádníci proto pomocí pěny vždy slepili dvě desky o tloušťce 140 mm na sebe, po zatvrdnutí pěny pak přistoupili k lepení základů.

Workshop – zateplení základů a soklu
Reklama

Vzhledem k tloušťce zateplení na projektovém domě, zajímalo svépomocné stavebníky, jakou formou bude probíhat kotvení okapních svodů či hromosvodu. Roman Studený jim ukázal FIT hmoždinky do zateplení, s jejichž pomocí lze provést kotvení obou prvků přímo do polystyrenu ISOVER EPS GreyWall 280 mm.

Workshop – zateplení základů a soklu

Řezání za pomoci řezačky s odporovým drátem

K řezání desek jsme na workshopu i při samotné realizaci používali řezačku s odporovým drátem. Díky řezačce se formátování provádí velmi přesně a s minimálním prořezem. V místech nerovnosti základů bylo nutné upravit izolant nebo odstranit zbylé nánosy betonu a dostat tak desku ISOVER SOKL 3000 na požadované místo.

Reklama

Lepení polystyrenu

Karel Sedláček připomenul, že je nutné dávat pozor na to, aby plocha lepidla či pěny tvořila po nalepení minimálně 40 % plochy desky. Jak přesně postupovat, si přečtěte v článku Zateplení základů a soklu. K lepení byla opět použita pěna s označením DEKFOAM ETICS a deska doplněna terči cementového lepidla Weber therm elastic pro snadnější vyrovnání na stěně základů. Prvních několik desek izolantu nalepili fasádníci ze ZOFI Fasády, následně dostali prostor svépomocníci, které neodradilo ani všudypřítomné horko.

Workshop – zateplení základů a soklu

Řezání odporovým drátem nebylo jediným lákadlem, které si chtěli všichni vyzkoušet. Došlo také na otázku hořlavosti šedého polystyrenu ISOVER GREY Wall. Karel Sedláček ochotně demonstroval, že tento šedý polystyren má sníženou hořlavost. Více se o vlastnostech jednotlivých typů polystyrenu dočtete v článku Volba zateplovacího systému

Reklama

Jak hodnotí workshop stavebníci?

Stejně jako na minulých workshopech nás zajímalo, jaký přínos měl workshop o zateplování základů a soklu pro přítomné stavebníky. „Na živo je to přeci jen lepší než z videa. Je to takové osobnější a odborníci nám poví, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat.“ „Já jsem si to jak vyzkoušel, tak jsem slyšel všechny informace, které jsem potřeboval vědět, a byly mi zodpovězeny všechny otázky, takže workshop hodnotím suprově.“ „Nyní vím, na co si dát pozor, aby nevznikaly tepelné mosty i jak s materiálem pracovat. Bylo to určitě užitečné.“ „Skvělá možnost, jak promluvit s odborníky a prokonzultovat problémy, se kterými se člověk setkává. Bylo to pro mě hodně přínosné, děkuji za tu možnost.“ „Viděl jsem spoustu věcí, které využiji v praxi. Je fajn, že web svépomocí takto funguje a dává informace ostatním.“ Všichni svépomocníci se shodli, že podání informací od Karla Sedláčka bylo nejen profesionální, ale také velmi zábavné. Děkujeme Karlovi, Romanovi i všem účastníkům.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama