Workshop – aplikace sádrové omítky Baumit Ratio Glatt L

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: omítky a štuky
8. 8. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
V rámci projektu Svépomocí ŽIVĚ se uskutečnil další z řady workshopů, tentokráte věnovaný strojní aplikaci sádrové omítky. Také tato akce se vydařila, protože dorazilo 30 svépomocných stavebníků, kteří chtěli načerpat rady od profesionálů a vyzkoušet si na vlastní kůži aplikaci omítky značky Baumit Ratio Glatt L.

Hned po podpisu prezenční listiny, byl přítomný technik, Luděk Roubal ze společnosti Baumit, zahrnut dotazy na sádrové omítky, které se budou aplikovat. Každý z návštěvníků dostal k dispozici katalog s ceníkem produktů, v němž jsou uvedeny nejen vlastnosti použité omítky, ale také spotřeba materiálu a ceníková cena.

Příprava stěny

Pro aplikaci omítky byla připravena stěna o ploše 30 m2 se třemi okny. Pracovníci realizační firmy si nejprve omítku nastříkali na špalety, nadpraží oken a také na kritická místa, na která je třeba aplikovat armovací síťovinu pro sádrové omítky. Každý z přítomných stavebníků měl možnost podívat se z blízka na rohovou omítníkovou lištu, která na stěně již byla předem připravena společně s okenními připojovacími profily, na něž se lepí zakrývací igelit. Zde si dovolím doporučiení - při nákupu zakrývacího igelitu sáhněte po dražší variantě s vyšší gramáží. Máte u něj jistotu, že se neponičí a vaše okna i dveře zůstanou bezpečně ochráněna.

Strojní aplikace

Jakmile stavebníci "okoukali" od profesionálů správný postup, dostali možnost vyzkoušet si strojní aplikaci na vlastní kůži. Během pár minut byla celá stěna pokryta vrstvou lehčené sádrové omítky Baumit Ratio Glatt L.

Reklama
Workshop – aplikace sádrové omítky Baumit Ratio Glatt L

Jeden z pracovníků prováděl aplikaci omítky na stěnu a druhý mezi tím již rovnal omítku na špaletách. Pro tyto účely měli pánové vyrobený přípravek z odříznuté strhávací latě. Všem stavebníkům se líbilo, jak je aplikace rychlá a obvodová stěna postupně mizí pod vrstvou bílé omítky. Jak je to s ruční aplikací sádrové omítky, se dozvíte ve videu Výběr vhodné omítky do interiéru.

První stahování omítky háčkovou latí

Na řadu přišlo první rovnání háčkovou latí, po kterém se na stěně objeví místa, na něž je třeba omítku doplnit. Pokud při aplikaci omítky narazíte na jiný odstín stříkané směsi, nemusíte mít obavu. Luděk Roubal nás ujistil, že se jedná nejčastěji pouze o odlišné zbarvení písků, který se při míchání omítkové směsi používá. Po vyzrání a dokonalém vyschnutí bude i tato omítka čistě bílá. První stahování omítky háčkovou latí si rovněž vyzkoušeli přítomní svépomocní stavebníci, kterým to šlo skvěle. Po přibližně 60 až 90 minutách následovalo stržení omítky trapézovou latí.

Reklama
Workshop – aplikace sádrové omítky Baumit Ratio Glatt L

Aby měli stavebníci svou zkušenost z workshopu kompletní, využili jsme nutnou dobu pro zrání omítky k ukázce přípravy rohových lišt kolem otvorů.

Fáze rozfilcování a gletování

Po stržení omítky trapézovou latí přišla na řadu fáze rozfilcování. Profesionálové používají velké houbové hladítko přichycené na dlouhé násadě, aby bylo možné rozfilcovat najednou celou plochu stěny bez použití štaflí. Nejprve stěnu namočí vodou a poté rozfilcují. Posledním krokem je gletování, které vytvoří dokonale hladký povrch stěny.

Reklama

Co na to svépomocníci?

A jak zhodnotili workshop na závěr samotní svépomocníci? Vybíráme z komentářů: „Workshop se mi líbil, zjistil jsem, že je aplikace výrazně těžší, než jsem si myslel.“  Nebo: „Mně se workshop velmi líbil, neboť jsem viděl, jak za krátkou dobu dosáhnout, dle mého názoru, perfektního výsledku.“ Další svépomocník konstatoval: „Potěšilo mě, že jde tato omítka aplikovat také na betonové stropy, protože nechci dělat sádrokartonové.“ Co dalšího říkali stavebníci, se podívejte ve videu. Děkujeme všem zúčastněným! 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama