Volba zateplovacího systému

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
31. 7. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Protože jsme se dostali do závěrečné etapy dokončování stavby, nastala ideální doba, kdy zateplit náš vzorový dům. O různých typech polystyrenových izolací jsem si před samotnou aplikací povídal s odborníkem zastupujícím značku ISOVER, Karlem Sedláčkem. Ten mi také vysvětlil, podle čeho porovnávat jednotlivé typy polystyrenu nebo na co si dát při zateplování domu pozor.

Tloušťka izolantu 28 cm pro náš vzorový dům byla projektanty stanovena tak, abychom dosáhli na dotaci v programu Nová zelená úsporám v kategorii B2.

Bílá, šedá a růžová barva

Typy polystyrenu rozlišíme již prvním pohledem podle barev, vysvětlil mi hned v úvodu Karel Sedláček. Bílý polystyren je přírodní a má standardní izolační parametry, představuje nejčastěji používaný polystyren pro zateplení fasády domu. 

Polystyren s přídavkem grafitu má šedou barvu a díky tomu má asi o 20 % lepší izolační vlastnosti. Právě ten využíváme při zateplení našeho vzorového domu. Třetí typ je růžový, má ještě vyšší pevnost tlaku a menší nasákavost. Hodí se proto do nižší části domu nebo do jiných míst namáhaných vlhkostí.

Reklama

Jak porovnat jednotlivé typy

Rozhodně však neplatí, že všechny bílé polystyreny o tloušťce 15 cm mají stejné vlastnosti. Každý typ polystyrenu se ještě dále rozlišuje. Směrodatné je číslo, které najdeme na obalu materiálu. Například u polystyrenu Isover EPS 70F číslo označuje, že polystyren má pevnost tlaku 70 kPa při 10% stlačení. Písmeno F označuje, že se jedná o druh vhodný na fasády.

Volba zateplovacího systému

Označení může být i bez písmena, to znamená, že se polystyren hodí například do podlah. Na fasády s většími izolačními požadavky můžeme použít polystyren 100F nebo 150F. Vyšší číslo ukazuje, že polystyren je pevnější, hutnější a má tedy lepší izolační vlastnosti.

Reklama

Pozor na extrémní horko a roztažení polystyrenu

Ideální čas, kdy začít se zateplováním domu je při dokončování stavby. Není dobré dlouho nechávat stavbu nezateplenou, aby nedošlo k degradaci či poškození zdiva. Zateplovat bychom neměli v dešti, mrazech ani extrémním horku.

Volba zateplovacího systému

Karel upozorňuje zejména na zateplování v extrémním horku, kdy se může hlavně šedivý polystyren na přímém slunci roztáhnout, v noci pak smrsknut a mohou tak vzniknout nepříjemné spáry. Proto se doporučuje polystyren za slunečných dní dní stínit, například ochrannou sítí kolem stavby. Polystyrenové desky se nejběžněji lepí pomocí cementových lepidel, se kterým lze pracovat při teplotách nad 5° C.

Reklama

Zdvojení polystyrenu neznamená zdvojení ceny

Častá a mylná domněnka, která se objevuje mezi stavebníky je, že když zdvojnásobíme tloušťku tepelné izolace, zdvojnásobí se i pořizovací cena. Karel vysvětluje, že při zdvojení materiálu zůstávají náklady na lešení i práci téměř stejné, výdaje tedy narostou především jen o cenu materiálu. Například v našem případě u pasivního domu, při zdvojení polystyrenu ze 14 na 28 cm bude navýšení ceny do 30 %. Prakticky polovinu ceny dělá práce, která víceméně zůstává stejná.

Minerální vata versus polystyren

Existuje nějaké omezení pro izolaci budov z polystyrenu? Karel mi vysvětlil, že omezující faktor je výška budovy. U staveb vyšších 12 metrů se již musí použít minerální vata nebo polystyren jen s určitým omezením.

Volba zateplovacího systému

U rodinných domů však omezení neexistuje.  Zákazníci dávají přednost polystyrenu, protože je ekonomicky výhodnější. Vata, která je o něco prodyšnější než polystyren, se používá zejména z důvodů rekonstrukce, když objekt trpí vlhkostí a je nutné jej nechat vysychat.

Jak je to s těžkými obklady

Jak ovlivňuje venkovní provedení vrchní vrstvy volbu izolace? U lehkých obkladových materiálů, jako jsou v našem vzorovém domě obkladové pásky, nijak. Například v případě masivních těžkých kamenů je pak nutné povrch upravit povrch polystyrenu a zdrsnit jej. V případě minerální izolace použít tu s kolmým vláknem, ta unese i těžké obklady.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací