Kotvení polystyrenu o tloušťce 280 mm speciálními hmoždinkami

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
30. 5. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Protože izolant o 280 milimetrech představuje již pořádnou tloušťku, bylo potřeba přemýšlet nad jeho ukotvením. Nakonec jsme zvolili speciální typ zápustných hmoždinek Helix. Na tloušťce izolantu pak v tomto případě příliš nezáleží, tyto hmoždinky si poradí s tloušťkou od 100 do 360 milimetrů. Práce s nimi byla překvapivě snadná, ocenil jsem zejména jejich univerzální využití, kdy jediná délka kotvy stačí na různé tloušťky izolace ve všech podkladových materiálech.

Univerzální šroubovací zápustná hmoždinka

Jan Kratochvíl ze společnosti Hilti hovoří o speciální hmoždince Helix jako o nejuniverzálnější šroubovací zápustné hmoždince, se kterou kdy pracoval. Lze ji použít na nejrůznější tloušťky i typy izolantů a podkladových materiálů. Hmoždinka Helix má větší nosnost než klasické zatloukací hmoždinky. Díky tomu, že se celá zapustí do izolantu, odpadá také problém s fleky na fasádách nebo vznik tepelných mostů.

Dvě velikosti hmoždinek

Tato speciální hmoždinka je použitelná pro všechny typy polystyrenů nebo do minerální vaty s podélným vláknem. Tloušťka izolantu, který můžeme pomocí těchto hmoždinek kotvit, začíná na 100 milimetrech, maximální tloušťka pro ukotvení pak činí 360 milimetrů.

Kotvení polystyrenu o tloušťce 280 mm speciálními hmoždinkami
Reklama

Hmoždinka HELIX od společnosti Hilti se vyrábí v délce 125 a 155 milimetrů. Délku volíme s ohledem na tloušťku vyrovnávací vrstvy. Do 2 centimetrů stačí kratší typ hmoždinky. Do tvrdších materiálů, kde je potřeba větší kotvicí hloubka a do novostaveb Jan Kratochvíl doporučuje délku 155 milimetrů.

Vrtání otvorů

Pro aplikaci hmoždinek do cihlového zdiva jsme použili vrtačku bez příklepu s vrtákem o průměru 8 milimetrů. Při tloušťce izolace 280 milimetrů a předpokládané vrstvě lepidla do 20 milimetrů, jsme zvolili vrták délky 350 milimetrů. Aby byla aplikace hmoždinek co nejefektivnější, jeden fasádník vrtal otvory, do kterých se vzápětí vložily připravené hmoždinky.

Kotvení polystyrenu o tloušťce 280 mm speciálními hmoždinkami
Reklama

Šroubování

Dále bylo nutné provést správné zašroubování hmoždinek. Pro tento účel vyrábí společnost Hilti speciální osazovací nástroj. Osazovací nástroj by měl být správně upnutý v aku šroubováku, popřípadě ve vrtačce, která umožňuje nastavení malé rychlosti a krouticího momentu. Důležité je, aby se hmoždinka na začátku aplikaci do izolantu otáčela pomalu a plynule se tak do izolace zašroubovala. Podle dodávaného kotevního plánu se hmoždinky aplikují v počtu šesti, osmi nebo deseti kusů na jeden metr čtvereční izolace. Nekotví se ve spojích izolantu, ale v rozích ve vzdálenosti přibližně 10 centimetrů od hrany desky.

Kotvení polystyrenu o tloušťce 280 mm speciálními hmoždinkami

Utěsnění otvorů

Jan mi vysvětlil, že máme dvě možnosti, jak utěsnit otvor po zavrtání hmoždinky. Po jejím zašroubování nám zůstane ve fasádě otvor velikosti palce, což odpovídá velikosti polystyrenové zátky, tento otvor můžeme utěsnit také pomocí montážní pěny. Při kotvení jsme spotřebovali celkem 1 100 hmoždinek a kotvení zabralo partě zkušených fasádníků pouhý jeden den. Cena jedné hmoždinky HELIX činí 10 Kč.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama