Výběr obkladových pásků pro obložení garáže a 2.NP

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
2. 3. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pro náš vzorový dům jsme z důvodu usnadnění údržby chvíli uvažovali o použití plastových palubek, nakonec jsme ale zvolili obkladové pásky TERCA. Jaké druhy obkladových pásků nebo cihel existují, jaké jsou rozdíly mezi raženými a taženými cihlami nebo jak se vyrábí obkladové pásky, o tom jsem hovořil se specialistou Pavlem Korousem ze společnosti Wienerberger.

Ražené nebo tažené cihly

Existují dvě kategorie lícových cihel a obkladových pásků. Za prvé ražené cihly a pásky, které jsou hrubé a jsou raženy do formy, nemají přesné rozměry a poznáme je podle hrubé struktury. Druhou variantu představují lícové cihly a obkladové pásky tažené, vyráběné pod názvem Klinker, jež jsou vyráběny strojovým způsobem taženým z lisu, jsou děrované, hladké a mají přesné rozměry.

Výběr obkladových pásků pro obložení garáže a 2.NP

Výrobní proces obkladových pásků

Zajímala mě také výroba obkladových pásků, jež jsme vybrali pro obložení garáže a vrchní části druhého nadzemního podlaží. Pavel mi vysvětlil, že výroba existuje také dvojí. Ražené obkladové pásky se vyrábí řezáním pásků z cihly, tažené obkladové pásky se zase vyrábí z lisu a pásek z něj vyjede v daném rozměru.

Reklama

Ražené obkladové cihly a pásky

Přírodní nerovná struktura u raženého pásku či cihly vzniká ražením do formy, která je vysypaná pískem, díky tomu vznikne přirozená zvrásněná struktura. Každý obkladový pásek je tak unikát. Barvy se docílí teplotou výpalu, popřípadě příměsí v hlíně. Obkladové pásky je možné lepit přímo na omítku nebo na zateplovací systém. V případě zateplení domu vatou je nutné použít vatu s kolmým vláknem.

Výběr obkladových pásků pro obložení garáže a 2.NP

Tažené obkladové cihly a pásky

Výroba ražených obkladových pásků a cihel je časově náročnější. Standardní doba dodání je dva až čtyři týdny, proto pamatujte na včasnou objednávku.V cenové kalkulaci obkladových pásků obdržíte kromě pásků také doporučený typ a odpovídající množství lepidla.

Reklama
Výběr obkladových pásků pro obložení garáže a 2.NP

Spárovací hmota

Jaké existují barvy spárovacích hmot? Standartní dodávaná je šedá, která imituje původní barvu cementu. Záleží ale na každém zákazníkovi, jakou má představu, vybírat lze od šeda, přes bílošedou tmavošedá nebo ze vzorníku barevných spárovacích hmot. Barevnější spárovací hmoty jsou pak asi o 30 až 50 % dražší.

Se vzorkem na stavbu

Mezi nejprodávanější typy obkladových pásků patří pásky Trentino, Miláno nebo Blue Velvet. Při výběru pásků je vhodné navštívit některou z mnoha vzorkoven, kde naleznete všechny typy obkladových pásků i spárovacích hmot. Po výběru obkladového zdiva a barvy je dobré si domluvit také schůzku na stavbě a dovést si tam vzorek, aby byl vidět na denním světle. Na základě zaměření se poté vytvoří cenová nabídka. A domluví se další detaily.

Reklama
Výběr obkladových pásků pro obložení garáže a 2.NP

Obkladové pásky TERCA

Výhodou obkladových pásků TERCA je jejich stálobarevnost a jedinečný architektonický výraz cihlového zdiva. Pro dům v projektu Svépomocí ŽIVĚ jsme vybrali pásky s obchodním označením PAMPAS, které budou doplněny o bílo béžovou spárovací hmotu. Jak rozměřit fasádu a pásky správně založit, o tom bude další video.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací