Výběr venkovní omítky a návštěva míchárny omítek a barev

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: fasáda
1. 3. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Finální omítka je završením celé etapy zateplování našeho cihlového pasivního domu. Navštívili jsme míchárnu omítek a barev ve Stavebninách DEK v pražské Hostivaři. Zajímalo nás, jaké typy omítek můžeme použít pro aplikaci na fasádu. Podle čeho omítku vybírat a s jakým předstihem bychom měli objednávku provést?

Jaké množství omítky objednat?

Problém, který řešil asi každý, kdo dělal omítku na svém domě. Jaké množství barvy koupit? Dalibor Knap ze Stavebnin DEK mi vysvětlil, že v tom spočívá obrovská výhoda míchárny, odkud si zákazník nemusí bát odnést menší množství a v případě, že balení nestačí, prakticky na počkání dostane doobjednané množství.

Výběr venkovní omítky a návštěva míchárny omítek a barev

Kromě barev do interiéru nebo exteriéru si zde můžete nechat namíchat pastovitou probarvenou omítku. Sem patří například omítky akrylátové, silikonové či silikátové a dále omítky se zvýšenou odolností proti mechanickému a biologickému znečištění. Konkrétně například Weber.pas extraClean nebo Weber.pas extraClean active.

Reklama

Výběr barvy podle druhu zateplení

Náš dům je zateplen šedým polystyrenem ISOVER GREY WALL. Jelikož má tento polystyren o 10 stupňů nižší tepelnou odolnost, Dalibor mi nedoporučil tmavé syté odstíny. Volil by odstíny s HBV minimálně 25 a výše. HBV je hraniční hodnota koeficientu světelné odrazivosti, neboli podíl odraženého světla z celkového světelného záření dopadajícího na fasádu.

Výběr venkovní omítky a návštěva míchárny omítek a barev

  Čím je omítka tmavší, tím je hodnota HBV nižší a naopak. Doporučil mi jednu z moderních omítek, která je odolnější vůči biologickému znečištění, ať už jde o vlhkost na povrchu, nebo má fotokatalitický efekt, jako má např. Weber.pas extraClean active.

Reklama

Namáhané tmavé odstíny

V letních měsících přes den dochází k velkému zahřívání omítky, večer zase k jejímu ochlazení, omítka je velmi namáhaná, což platí zejména u tmavých odstínů. Pokud tedy chcete, nebo musíte mít tmavý odstín, Dalibor doporučuje barvy kde se využívá speciální pigment, který s vysokou teplotou umí lépe pracovat.

Výběr venkovní omítky a návštěva míchárny omítek a barev

Dodávku omítky realizují ve Stavebninách DEK do 24 hodin, pokud si zajistíte vlastní odvoz materiálu, do 48 hodin v případě omítky i s dopravou. Nejdelší v tomto procesu tedy asi bude, dohodnout se doma na vhodném odstínu. Pro náš vzorový dům v projektu Svépomocí Živě, jsme se nakonec rozhodli objednat omítku Weber pas. extraClean v odstínu bílé barvy.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací