Vytápění pasivního domu tepelným čerpadlem

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
18. 2. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Čím v domě topit je otázka, kterou si položí na začátku každý stavebník. Pro náš vzorový dům jsme zvolili vzduchové tepelné čerpadlo. Zblízka se proto podíváme na tento druh topení, otestujeme jeho hlučnost, jež bývá častou obavou v diskuzích a komentářích a ukážeme si, jak se na první pohled pozná kvalitní výrobek.

Výhoda teplovodního vytápění

S kamerou jsme vyrazili za odborníky do společnosti Regulus, která byla založena již v roce 1992 v Praze a od té doby se jí podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu. S odborným technikem a specialistou na vytápění Michalem Havlíkem jsme hovořili o vytápění domu a tepelném čerpadlu, jež jsme vybrali pro dům realizovaný v seriálu Svépomocí ŽIVĚ. Již na počátku v projektu jsme zvolili podlahové vytápění. Zajímalo mě, zda je to také z pohledu odborníka dobrá volba.

Vytápění pasivního domu tepelným čerpadlem

Michal souhlasil, zejména vzhledem k tomu, že se jedná o teplovodní vytápění. Tedy topení ohřívané vodou, kde můžeme měnit zdroj tepla a vodu ohřívat čímkoli, například solárními panely, elektrikou, čerpadlem nebo třeba krbovou vložkou. Pokud by šlo o podlahové topení neteplovodní, tedy topné kabely a podobně, byli bychom odkázáni na elektřinu.

Reklama

Je hlučnost skutečný problém?

Pro náš vzorový dům jsme si jako druh topení zvolili vzduchové tepelné čerpadlo. Odborníci ze společnosti Regulus nám doporučili vzduchové tepelné čerpadlo typ EcoAir 406 s topným výkonem 6,22 kW. Na otázku hlučnosti tohoto tepelného čerpadla mě Michal ujistil, že zvuk nebude vyšší, než slyšíme při natáčení, tedy asi jako zapnutý fén, což venku považuji za zanedbatelný zvuk.

Vytápění pasivního domu tepelným čerpadlem

Odkud se tedy vzala otázka hlučnosti, kterou často stavebníci v souvislosti s tepelnými čerpadly řeší? Michal potvrdil, že obavy spojené s hlukem vznikly pravděpodobně v souvislosti se špatnou instalací a nekvalitními výrobky. Je proto důležité vybrat si opravdu kvalitního výrobce.

Reklama

Jak poznáme kvalitní tepelné čerpadlo?

Námi zvolený typ čerpadla navíc pracuje se stejným výkonem, to znamená, že nemění otáčky kompresoru ani ventilátoru a vydává tak stejný hluk v zimě i v létě. U některých čerpadel však dochází k navýšení hlučnosti, když se sníží venkovní teplota a motor pracuje na vyšší výkon.  Hlučnější typy poznáme podle označení inventor, zde dochází ke změnám otáček kompresoru. Dalším indikátorem, jak poznat kvalitní nehlučné čerpadlo je šířka lamel. Ideální rozestup lamel činí 2,5 – 3 mm. Na zadní straně jsou u některých méně kvalitních výrobků lamely příliš blízko u sebe. 

Vytápění pasivního domu tepelným čerpadlem
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama