Sekání drážek pro kabely a vrtání otvorů pro krabičky

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
9. 2. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Chtěli jsme co nejméně narušit zdivo domu a současně vytvořit drážky pro kabeláž a otvory pro vypínače a zásuvky rychle a jednoduše. V profesionální půjčovně strojů a nářadí jsme si na dva dny půjčili techniku a pustili se do díla. Přečtěte si, jaké nářadí jsme používali a za jak dlouho jsme stihli vše připravit pro rozvody?  

Kde budou rozmístěny jednotlivé zásuvky a vypínače, víme z projektové dokumentace. Výkresy jsme důkladně nastudovali a podle uvážení přesunuli a přidali pár zásuvek. Jednou ze zajímavých myšlenek bylo například určení místa pro vánoční stromeček a tím pádem umístění zásuvky pro jeho osvětlení. K vypínačům osvětlení do obytných pokojů jsme vždy přidali jednu krabičku na ovládání vytápění a k oknům krabičku pro pozdější montáž tlačítek na stahování předokenních žaluzií. Další otázkou, kterou bylo třeba vyřešit, byla výška zásuvek a vypínačů. Zde jsme vycházeli z doporučení, které jsme nalezli v katalogu společnosti HAGER a ovládání světel umístili do výšky 110 cm a zásuvky do výšky 30 cm od čisté podlahy.

Sekání drážek pro kabely a vrtání otvorů pro krabičky

Krabičky

Poté jsme zkoumali, jaký průměr mají mít otvory pro krabičky zásuvek a vypínačů a jakými nástroji je můžeme v cihlovém domě vytvořit. Protože nám Pavel Dvořák ze společnosti HILTI doporučil v prvním kroku provést vyvrtání otvorů pro krabičky a následně udělat drážky pro kabeláž, zaměřili jsme si požadované umístění krabiček vypínačů i zásuvek od vágrysu, tedy značky představující 1 m nad budoucí čistou podlahou.

Reklama
Sekání drážek pro kabely a vrtání otvorů pro krabičky

Práce s drážkovačkou

Práci nám velmi ulehčila drážkovačka od společnosti HILTI. První věcí, kterou musíme před drážkováním udělat, je vybrat vhodný kotouč. Vzhledem k materiálu jsme zvolili kotouč určený přímo pro cihlové materiály.  Tento kotouč řeže širší drážku než je jeho tělo, což je velmi důležité, protože z něj lze díky tomu lépe odsávat prach, který jej nadměrně opotřebovává.

Sekání drážek pro kabely a vrtání otvorů pro krabičky
Reklama

Univerzální kotouče se rychleji opotřebovávají,protože mají měkčí matrici segmentu než kotouče na zdiva (aby mohly řezat i v betonu). Dále nastavujeme šířku a délku drážky, kterou budeme řezat. Drážkuje se svisle tedy seshora dolů a mírně tlačíme drážkovačku směrem ke zdi. Kdybychom tlačili drážkovačku zespoda nahoru, bylo by to více práce, vzhledem ke gravitaci.

Sekání drážek pro kabely a vrtání otvorů pro krabičky

Závěr

Naměření a vyřezání všech krabiček včetně drážek pro instalace nám zabralo 1,5 dne. Potřebné profesionální nářadí jsme si pro práci zapůjčili na víkend ve stavebninách a můžeme se tak pustit do další etapy, kterou bude provádění kabeláží a osazování krabiček pro zásuvky a vypínače.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama