Základy

Autor: Hanz (9 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
29. 6. 2020
2 komentáře
Základy
Příspěvek stavebníka
Stavba 90 m2 12 m x 7,5 m. Mám jednoduchý základ, obvodové zdivo obdelník, uvnitř základ pod schodiště. Z boku schodiště bude nosná zeď, plus jedna nosná zeď, která ponese strop v místě, kde se napojuje na schodiště.

Terén celkem vypadal rovinný, přesto je tam na 7,5 m převýšení asi 20 cm. Potřeboval jsem k vytyčení velké hřebíky a dvě pásma. Spočítat si uhlopříčky a několikrát to po sobě přeměřit. Poté jsem nabušil kůly zhruba ve vzdálenosti 1,5 m od obvodu, někde to bylo málo, protože bagrista tam nemohl manipulovat, a tak jsem mu musel lavičky vytáhnout. Naštěstí jsem lavičky zpevnil i dole latí u země, a tak mi tam zůstala i správná výška a mohl jsem je tam poté dobře vrátit. Navíc šly dobře vytáhnout krumpáčem. Na spodek laviček jsem si vruty a provázky vyznačil šířku základu, na horní lavičku, kam jsem si nivelákem přenesl výšku, jsem si vyznačil obvodová zdiva. Ještě na prostřední lavičky, které mi vytyčují vnitřní základy, jsem si poznamenal u vrutu vzdálenost konce základu, abych mohl kdykoli a jednoduše pásmem odměřit konec základu.   Bagroval mi to jeden známý s malým bagříkem Takeuchi, lžíce 0,45 m, výsledný výkop 0,55 m. Chtěl jsem nejdříve stáhnout ornici, ale bagrista chtěl nejprve vykopat pásy a pak vnitřek, nechal jsem to tedy na něm. Na zem jsem mu pomocí spreje vyznačil, kde má bagrovat. První den vykopal pásy, a pak následovala přestávka, protože to bylo sjednané narychlo a měl i jinou práci. Mezitím jsem tedy z vnitřní strany základu odkopal pruh desky cca 30 cm, aby, až přijede, věděl hloubku desky po celém obvodě a já tam nemusel pobíhat s metrem. Také proto, aby mi nezasypal vyhloubené pásy. Za tři dny přijel a bez problémů vyhloubil i desku. Na dvou místech u pásů byla skála, takže jsme hlouběji nešli, jen jsem to očistil.

Základy

Mezi bagrováním jsem ještě položil zemnící pásku, dvě sponky na každý vývod a spoj. Následně jsem je zatřel gumoasfaltem. Vývody na hromosvod jsem si předem naohýbal pomocí trubky směrem ven ze základů, aby mi nepřekážely, až budu dávat šalovky.  Vývod k rozvaděči jsem nechal kolmo nahoru, rozvaděč budu mít uvnitř. Mezitím jsem připravil prostupy, jeden na kanalizaci po 200 mm, jeden na vodu 110 mm, jeden na studnu, jeden na elektriku. Pouze jsem na jedné straně vykopal do boku díru a na druhé straně jsem musel kopat odzhora, trubky jsem na koncích obalil a usadil, zasypal zeminou a nahoře zatížil kamenem. Nikam neutekly, v pohodě to stačilo. Mezitím jsem objednal čerpadlo. Bohužel to potřebují vědět alespoň dva dny dopředu a celý týden celkem pršelo, vybral jsem termín asi za 5 dní, kdy mělo pršet nejméně. V základech se voda nedržela, na spodek základů jsem naházel malé kameny, velké jsem si připravil do betonu. Nakonec jsem se ale rozhodnul, že je tam dávat nebudu a nechám je pod desku. Z čerpadla jsem měl malinko obavy, jestli jsem to správně spočítal a zda to sám zvládnu. Přijelo mi čerpadlo a já jsem šel s rourou. Nakonec mi přišel pomoci soused, který šel přede mnou a metrem mi ukazoval výšku pásů, kterou měřil od provázků. Opět to bylo narychlo, betonáři přijeli a já neměl ještě vyznačené výšky pásů. Do pásů padlo pouze 5,5 m3, vyšlo mi to naprosto přesně. Výška pásů je zhruba 30 cm. Když odjeli betonáři, poupravili jsme hráběmi správnou výšku a já to plácal latí s prkýnkem, kde jsem měl fixou vyznačenou výšku pásů od provázku v rozmezí 600 mm a 650 mm. Celá akce trvala asi 1,5 h. Odpoledne jsem si ještě nařezal výztuž a napíchal jí 250 mm od začátku po 500 mm. Kolmý směr opět s tím, že první výztuž bude odsazená o 450 mm. Teď mám připravené ztracené běsnění 400 mm a čekám až přestane pršet. Zatím to stálo 3 0tis a celkem to vyjde na cca 100 tis.  Přeji pěkný den.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Beton 5,5 m3
16 000 Kč
šalovací tvárnice a pruty
6 000 Kč
zemnící páska
2 000 Kč
Bagr
6 000 Kč
Celkem30 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama