Betonování v zimě

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
19. 12. 2018
0 komentářů
Betonování v zimě
Redakční článek
Chvilku naměříme 10 stupňů nad nulou a z ničeho nic mrzne až praští. Je při takto prudkých změnách teplot vhodné betonovat? Má smysl se teď pouštět do budování základů a betonování desky? Do kolika stupňů celsia je možné zpracovávat beton?

Otázky jsem si pokládal, když teploměr ukazoval 1°C, předpověď hovořila o blížících se -8°C a já projížděl kolem pozemku, na kterém se právě stavební firma pouštěla do bagrování základových pásů. V tu chvíli mě napadly otázky zmíněné v úvodu tohoto článku a domluvil jsem si konzultaci u výrobce betonu, společnosti CEMEX, kde na mé otázky odpovídal Daniel Šmíd. Pro většinu stavební chemie a s ní souvisejících prací platí, že zpracovatelnost je do 5°C. U betonů to tak úplně pravda není.

Dle slov Dana Šmída je možné betonárnami spolehlivě vyrábět a dopravovat na stavbu beton při venkovní teplotě až do -10°C. Při nižších teplotách již nastává problém s čerpáním a provozem autodomíchávačů.

U betonu, respektive cementu je to obdobné. Tady však dokážeme ovlivnit rychlost hydratace pomocí teploty vstupních surovin a speciálních přísad.

Příprava a použití betonu při teplotě nad 5°C

Od listopadu do března se bez ohledu na teplotu setkáte u betonářských firem s takzvaným “zimním opatřením”. Důvodem jsou zvýšené provozní náklady v zimním období. Například nutnost předehřívat vodu i kamenivo před mícháním tak, aby na stavbu dorazila směs betonu zaručující správné nastartování hydratačního procesu, nebo-li tvrdnutí. Za 1m3 betonu se v zimním období je potřeba počítat s navýšením ceny o cca 130 Kč/m3 bez DPH.

Reklama

Příprava a použití betonu při teplotě do -5°C

Při teplotách pod 5°C přestává standardně cement hydratovat a proces tuhnutí se takřka zastaví. Při méně než 0°C již neprobíhá vůbec. Aby bylo možné beton v tomto období používat, je nutné volit vyšší pevnostní třídy betonu nebo upravit složení - takzvané zimní směsi. K výrobě je potřeba použití teplé vody pro nastartování hydratačního procesu a speciálních přísad urychlujících náběh pevností. Nemrznoucí přísady ala Fridex apod. u betonu nefungují a jedná se o mýtus. Jednou věcí je výroba betonu a druhou věcí jeho dodávka na stavbu. My, výrobci, i při teplotách v rozmezí -5°C do 5°C vyrobíme a na stavbu dodáme beton o takové teplotě, který bude připraven ke zpracování a dosažení požadované pevnosti. Stavebník následně musí zajistit, aby teplota betonu neklesla v následujících 24 hodinách pod 5°C a během min. prvních dvou dnů nedošlo k jeho zmrznutí. Rovněž podklad nesmí být promrzlý, pokrytý sněhem a ledem. Dodal Daniel Šmíd. K ochraně aplikovaného betonu na stavbě se obvykle používají polystyrenové desky, geotextilie, zakrytí povrchu betonu slámou nebo jiným izolantem. Po prvních dvou dnech tuhnutí získá beton pevnost vyšší než 4MPa a v tomto okamžiku se stává mrazuvzdorným a není nezbytně nutné jej chránit.

Beton při hydrataci-tuhnutí vytváří vlastní teplo, ovšem pokud bude venku velmi nízká teplota, mohl by zmrznout. Ledové krystaly by narušily nevytvrdlou strukturu cementového tmelu a beton by ztratil soudržnost. Proto je nutné jej chránit. Podle očekávaných teplot se volí způsob opatření: od zakrytí betonu geotextilií, polystyrénem, slámou či jiným izolantem, až po vytvoření uzavřeného a vytápěného prostoru.
Ale pozor: nesmí dojít k opakovanému zmrazování a rozmrazovaní v prvních 3-10 dnech dle typu betonu a teploty uložení. Například beton C25/30 bude částečně odolný vůči zmrazovacím cyklům nejdříve po 3 dnech při tvrdnutí v okolní teplotě větší než +5°C. Doplňuje Šmíd.
Reklama

Příplatek za výrobu betonu s použitím přísad pro betonování do -5°C vás bude stát cca 110 Kč bez DPH za každý m3.

Příprava a použití betonu při teplotě do -10°C

V současné době není problém provádět betonáž při teplotách do -10 °C, je ovšem nutné počítat s výraznější úpravou receptury betonu, kdy je nutno použít speciální velmi účinné superplastifikátory. Ostatní kroky jsou obdobné jako v předchozím případě. Po uložení betonu na stavbě je opět nutné zajistit 24 hodinovou ochranu betonu tak, aby jeho teplota neklesla pod 5°C a k jeho zmrznutí nedošlo dříve než za dva dny. Při odstraňování izolací nebo rušení vytápěných krytí je vhodné dávat pozor, aby nedošlo k příliš rychlému ochlazení povrchu betonu. Je-li mezi jádrem konstrukce a povrchem rozdíl teploty větší než 15°C, může dojít k teplotnímu pnutí a prasklinám. Upozornil Daniel Šmíd. Příplatek za výrobu betonu s použitím přísad pro betonování do -10°C vás bude stát cca 210 Kč bez DPH za každý m3.

Závěrem

Dle slov Dana Šmída je právě nejdůležitější přístup stavebníka k ošetřování a zajištění teploty v prvních dnech. Konstrukce dosáhne potřebné odolnosti a stavebníků odpadnou nákladné sanační práce na opravy mrazem poškozených konstrukcí. Aktuální cenu betonu můžete spočítat zde >> Mějte se pěkně a ať se Vám daří

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama