Stavební povolení a zahájení stavby

Autor: Honza a Nikol (10 příspěvků)
24. 10. 2017
0 komentářů
Stavební povolení a zahájení stavby
Příspěvek stavebníka
Ahojte stavebníci, chtěl bych se podělit o zkušenosti s průběhem vyřizování stavebního povolení a prvními stavebními pracemi na základové desce. Snad Vám budou nápomocné tak, jako nám články od Vás ostatních.

Dokončenou projektovou dokumentaci, kterou jsme s projektantem ladili zhruba 2 měsíce, společně  rozeslal na všechny dotčené orgány koncem června 2017. Čekali jsme do 15. září, než se nám všechny nasbíraly, některé jako ČEZ, SMVaK dokonce prošly kolečkem nadvakrát. Nakonec z toho byl následující seznam všech souhlasů (a to pouze pro administrativně "jednodužší" ohlášení stavby):

  1. Cetin – vyjádření podzemních sítí
  2. ČEZ – souhlas s PD
  3. Hydrogeologický posudek
  4. Radonový průzkum
  5. Souhlasy sousedů s PD – včetně vyjádření bank, kde má soused zastavený pozemek hypotékou
  6. Odbor životního prostředí SMO I. - Koordinované stanovisko – odbor životního prostředí SMO – vstupuje: ochrana ovzduší, ochrana lesa, ochrana myslivosti, ochrana vod, silniční správní úřad, památková péče, zemědělský půdní fond
  7. Krajská hygienická stanice – souhlas s PD a hledisko hluku
  8. Odbor dopravy SMO – souhlas s PD a povolení sjezdu
  9. Odbor majetku SMO – smlouva s městem na věcné břemeno sjezdu a přípojky vody, souhlas s PD
  10. Policie ČR – souhlas s příjezdem a vyjádření
  11. Povodí Odry – souhlas s PD a řešením vod
  12. SMVak – souhlas s PD a řešením vod
  13. Technické služby Opava – vyjádření k sjezdu, souhlas s PD
  14. Odbor životního prostředí SMO II. – výňatek ze ZPF, kopaná sonda
  15. Odbor životního prostředí SMO III. – rozhodnutí orgánu ochrany přírody
  16. Hasiči – bezpečnost stavby

Nicméně paní na stavebním úřadě vše urychlila a v pátek 13.10.2017 jsme obdrželi stavební povolení - a pak že je to smolný den ;-) Takže od podání dokumentace po vyřízení na SÚ 3,5 měsíce. Již 7.10. jsme provedli skrývku ornice ve výšce 20cm + vyrovnání pozemku zastavěné plochy nahrubo. Pozemek máme lehce z kopce. Následovalo geodetické zaměření pozemku, stavba laviček, se kterými mi pomohli pánové geodeti. Na lavičky jsme si označili krajní body základové desky a budoucího zdiva. S kámošem jsme vše odborně vyznačili vápnem a hned druhý den nato přijel bagr vykopat základové pasy včetně patek pro komín a nosné sloupy.  Pokládka zemnícího pásku se stihla provést odborně ještě ten den známým elektrikářem - zde bych doporučil jeho rad pásek nespojovat spojkami ale svařovat (měla by se prodloužit životnost zemnění). Vše samozřejmě ošetřit gumoasfaltem. Následovalo zaměření výšky vylití základových pásů nivelákem, označení spreji a kratičkými roxorky, vše +-0,5cm tak, ať následující ZB nemusíme podsypávat betonem. Prostupy pro vodu a kanalizaci které jsou nejníže, přišly do základů, zbytek až do ZB. Navíc přidáme prostupy pro elektro v 5ti Kopoflex chráničkách, 2 prostupy pro tepelné čerpadlo, 1 na přívod vzduchu do komínu a 1 rezerva kdyby přišla řada na studnu. Snad se na nic neopomnělo. Dnes přijely mixy včetně pumpy a do základů padlo 22,5 m3 betonu C20-25 (v projektu byl C16-20, ale cenový rozdíl minimální).  Makáme dále, další článek už doufám zveřejním s hotovou základovou deskou předtím, než udeří zima. Náklady na hotovou základovku také v dalším článku, až se dopočítáme konečného čísla.

Náklady

Název položkyCena
Základní nářadí
1 950 Kč
Poplatek SÚ
2 150 Kč
Stavební buňka vč. podloží
11 431 Kč
Celkem15 531 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Nikol (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama